Românii si americanii

Ma gandesc care sunt deosebirile esentiale dintre noi,romanii,si americanii din State.Nu ma refer la dezvoltarea economica unde ei au avantajul ca au pornit din start cu niste teritorii si bogatii naturale cucerite prin deposedarea batinasilor de acum 500 de ani.Noi,in schimb,ne-am luptat,timp de milenii,sa ne pastram pamanturile,traditia,limba.Am avut un trecut zbuciumat care ne-a pus la incercare si care ne-a dotat cu trasaturi genetice aparte.Aceste trasaturi vreau sa le aduc in discutie si sa le compar cu cele ale americanilor.O spun cu toata convingerea ca avem mai multe calitati decat ei!Suntem mai harnici,mai ambitiosi,mai rezistenti si mai inteligenti!Pot sa dau si exemple.Da-i unui american o masina cu schimbator de viteze si l-ai bagat in ceata.El are nevoie de cutie de viteze automata.Priveste-i cum scriu: tin pixul in podul palmei de barca le e frica sa nu-l piarda.La fel si lingura: parca ar fi o lopata.Am putea face un experiment.Sa-i dam unui roman 1000 de dolari in America si unui american,tot atat,in Romania.Sunt sigur ca romanul si-ar gasi de lucru si chiar ar prospera,dincolo,pe cand americanul ar fi sufocat in jungla din tara noastra.Poate si-ar pune chiar el streangul de gat,vazand cat de mare e birocratia si coruptia de aici.Pentru ca eu vorbeam de romanul,luat ca individ si de preferinta ardelean(poate fiindca ii cunosc mai bine) si nu de societatea romana,luata in ansamblu.Aici ei ne depasesc,au legi clare si dure,care se aplica.Sunt patrioti si isi cunosc bine tara si istoria.Nu prea stiu ei pe unde vine Romania dar sunt si foarte multi romani care nu-si cunosc tara si nici istoria.Ce sa mai vorbim de literatura nationala.Chiar zilele trecute am fost stupefiat cand o tanara de varsta studentiei spunea senin: “Cine-l mai citeste azi pe Eminescu?Hai sa fim seriosi!” As vrea sa cred ca astfel de aberatii sunt rare iar majoritatea romanilor continua traditia neamului nostru de a fi cult,harnic si ambitios.Pentru ca noi suntem mai buni ca americanii si am dovedit-o de multe ori ,chiar si in sport.

2 thoughts on “Românii si americanii

  1. Între timp s-au mai schimbat lucrurile, nu mai e întrebarea ,,“Cine-l mai citeste azi pe Eminescu?Hai sa fim seriosi!”, ci mai degrabă- Cine mai citește azi? Există și excepții. Putem spune că există o elită care se mai cultivă încă și își dorește mai mult, însă există și o turmă pierdută.

    1. Constat cu amărăciune că întotdeauna se poate și mai rău, iar turma pierdută e din ce în ce mai numeroasă. Aștept totuși, cu neostoita-mi speranță, să ajungem la apogeu și societatea să dea semne de însănătoșire.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.