O mamă eroină

Pe vremea dictaturii comuniste se acorda titlul de mama eroina,femeilor cu multi copii.Mama mea nu a avut decat trei copii,dar pentru noi a fost o adevarata eroina.Era casnica si nu avea decat patru clase iar tata era zilier,pe la casele oamenilor.Uneori gasea de lucru in constructii sau agricultura,ca muncitor necalificat,alteori statea acasa,mai ales iarna.In aceste conditii,fiecare banut era calculat de mama,sa aiba ce pune pe masa,in fiecare zi.Pe deasupra am avut nesansa sa fiu lovit de poliomelita,la varsta de sase luni.Pe atunci nu exista vaccin si ,o data cu mine,s-au imbolnavit inca 20 de copii,din comuna mea.Unii au murit dar eu am avut norocul de partea mea si o mama care a fost mereu alaturi de mine.Am fost internat cateva luni,in spitalul din Baia Mare,dar ea nu s-a clintit de langa patul meu.Doctorii se mirau de darzenia ei si o dadeau ca exemplu celorlalte mame.Tata venea si-i cerea sa vina acasa si sa-i gateasca,lui si fratelui meu mai mare.Ea nu m-a parasit pana cand am fost externat.La iesirea din spital imi revenisem din paralizie,pana la brau.Urma sa fiu trimis la diverse sanatorii,pentru tratament,in speranta ca o sa pot merge pe picioarele mele.In fiecare an eram repartizat in doua sau trei astfel de institutii din toata tara,iar mama ma cara in spate,prin gari si autogari ducandu-ma si aducandu-ma,fara sa se planga,decat atunci cand trebuia sa se desparta iar trei luni,de mine.Am implinit 7 ani si inca nu puteam sa ma deplasez pe picioarele mele,dar trebuia sa merg la scoala.S-a interesat mama de ici,de colo,si a auzit de o scoala speciala,pentru copii cu dizabilitati.Apoi a mers la Oficiul de Asistenta Sociala,din Baia Mare,a plans si a promis ca daca nu voi primi un loc la acea scoala,ea se arunca cu mine in Somes.Pe mine m-a mangaiat duios si mi-a spus ca nu ar face asa ceva pentru nimic in lume,dar trebuia sa-i faca s-o bage in seama.Si a reusit,iar eu am invatat la o scoala buna.

Tot mama s-a zbatut si a vorbit cu cine trebuie ca sa-l angajeze pe tata si pe fratele meu,la o fabrica unde aveau un venit destul de bun.A insistat ca sora mea sa termine liceul si a ajutat-o si pe ea sa-si gaseasca un loc de munca.Era slaba la faptura mama mea si avea niste maini micute,de copil,dar avea o ambitie si o hotarare de neclintit.Cat era ziulica de lunga nu statea locului o clipa,caci multe erau de facut intr-o gospodarie.La sapa era prima,la secerat la fel iar cand gatea ,sa te fereasca Dumnezeu sa-i stai in drum.Facea mancaruri bune si niste colaci deliciosi!

Cu totii ne iubim mama si incercam sa o rasplatim cum stim noi mai bine,pentru sacrificiile facute ca noi sa crestem sanatosi si cat mai invatati,dar niciodata nu vom putea sa-i dam tot ce merita.Acum,la cinci ani de la plecarea ei din aceasta lume,multe sunt regretele care ma incearca si multe lucruri as fi vrut sa le fac altfel.Imi amintesc in special ultimele zile,cand memoria o cam lasase si privirea ii era obosita.Mi-a cerut atunci o ceasca de cafea iar eu am refuzat-o spunandu-i ca ar fi mai bine sa se odihneasca iar cafeaua ar agita-o.Ar fi fost ultima ei cafea iar eu nu mi-am dat seama.Imi pare rau si sper ca sufletul ei bland,sa ma ierte pentru toate supararile pe care i le-am provocat.

Mi-e dor sa-mi ceara mama o cafea,/Sa i-o ofer in mana ei micuta,

Sa-mi faca o placere cand o bea/Sfioasa,stand la capat de masuta.

4 thoughts on “O mamă eroină

  1. Petru, să nu simți remușcarea acelui refuz, căci Mama ta știe că i-ai vrut binele. Să-i fie bine lângă Dumnezeu și ție la fel. Mult…mult bine!
    P.S. Într-un alt text, când vorbeai despre orășelul tău vorbeai despre a alerga, iar acum până la 7 ani ai avut parte de acea suferință. E totul bine acum?

    1. Nu pot să mă plâng, pentru că spiritul mi-e liber și pot alerga unde mi-e voia. Cred că tot ce mi s-a întâmplat a avut un rost și m-aș bucura dacă aș lăsa ceva în urma mea. Orice, doar benefic să fie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.