SCUFIŢA ROŞIE [Analiză şi critică literară]

De ce Scufiţa Roşie?

Din start ne dăm seama că este vorba despre o minoră de care copii,în răutatea lor,şi-au bătut joc cu această poreclă,probabil din cauza unei căciuliţe roşii croşetate de mămica ei,pe care fetiţa o poartă des din cauza unei sensibilităţi fizice la frig în regiunea craniului.

Aşadar avem de-a face cu o bolnavă marginalizată şi descurajată de societatea din jurul ei.

Scufiţa merge zi de zi cu coşuleţul cu mâncare la bunicuţa care locuieşte în pădure.(Nici o bunică normală nu locuieşte în pădure).Singura explicaţie este că această bunică a primit în urma retrocedărilor căteva hectare de teren împădurit.Este ştiut că ţăranii nu se gândesc mult până să taie pădurea,mai ales înainte de venirea iernii.Aşadar,această bunică este o scorpie zgârcită care şi-a făcut casa în pădure(oare nu tot din lemn tăiat fără aprobare de la Ocolul Silvic?) şi stă acolo ca să-şi păzească avutul.

Teoria că este vorba de o ticăloasă se verifică prin faptul că în loc să plătească un serviciu de livrare la domiciliu a hranei,a silit-o pe nepoata ei(o fiinţă neajutorată şi bolnavă) să facă zilnic naveta din oraş în pădure,fără să-i pese de pericolele la care o expune pe biata fată.

Scufiţa Roşie se întâlneşte cu lupul care o descoase în privinţa drumului ei.Deja intrăm intr-o zonă a fanteziei bolnave.Unu la mână,că în România lupi nu prea sunt,doi lamână,că se feresc de om ca de dracu,iar trei la mână,nu vorbesc şi chiar de ar face-o,ar întreba de cel mai apropiat braconier sau unde e cea mai apropiată stână.

Singura explicaţie este că Scufiţa Roşie s-a uitat atât de mult la Animal Planet încât cunoaşte obiceiurile lupilor şi le poate întelege scheunăturile.Lupul o ia înaintea Scufiţei,care se opreşte la cules de flori,îşi preface vocea,intră la bunică şi o înghite.Nu mai stăm să analizăm faptul că în pădure nu prea sunt flori.Dar trebuie spus că e dăunător să înveţi copii că e corect ca atunci când ai o treabă de făcut,să te opreşti la cules de flori fără să ştii dacă nu-s cumva specii protejate şi în consecinţă,pe cale de dispariţie.

Lupul în schimb pare un personaj menit să fie bătaia de joc a creatorilor de basme.El este un individ mănat de dorinţa perpetuă de a năvăli în casele oamenilor,foloseşte toate tertipurile:imită voci şi dacă nu-i iese,vădit frustrat,face casa praf.

Concluzie:Lupul este comis-voiajorul actual.

Bunica muşcă momeala şi-i dă drumul…Iată cum este prezentată imaginea unei persoane în vârstă: o senilă,care nu ştie să facă deosebirea între un urlet de lup şi glasul propriei nepoate.Cu această imagine vor rămâne copiii noştri.

Lupul se îmbracă cu hainele bunicii,se aşează în pat,unde îl găseşte Scufiţa Roşie.O ademeneşte prin vorbe şirete să se apropie şi o înghite şi pe ea.Lupul fiind îmbrăcat în hainele bunicii,induce în mintea copilului noţiunea de travestit,putându-i afecta grav viitoarea orientare sexuală.

Ce fel de minte bolnavă poate spune la copii aşa porcării?

Iar dialogul,purtat cu Scufiţa,e plin de aluzii sexuale: toate la lup sunt mari,urechile,labele,dinţii şi mai ce?!…

Iar el răspunde invariabil cu minciuni menite să o aducă pe Scufiţă în pat lângă el.De aici deducem: corupere de minori şi perversiuni sexuale!

Apare vânătorul care împuşcă lupul şi le eliberează pe Scufita Roşie şi bunică.Ce caută vânătorul în casa bunicii?Înseamnă că nu e prima dată.Un vânător tânăr şi o femeie bătrână,singuri în mijlocul pădurii…Şi ne mirăm că “Ştirile de la ora 5” abundă în relatări despre violuri săvârşite asupra unor bătrâne?

Dintr-un studiu publicat de Ministerul de Interne aflăm că toţi infractorii au citit în copilărie Scufiţa Roşie şi consecinţele: ani grei de puşcărie! Apoi ce căuta la vânătoare pe proprietate privată?

Din două una: sau era braconier nenorocit sau un ştab mare de la Bucureşti,care plăteşte sume imense doar pentru satisfacerea nevoilor sale sadice.În oricare dintre variante,ar trebui să fie înfierat de creatorul basmului şi nicidecum glorificat pentru fapta sa.

Finalul poveştii este sinistru: lupul zbătându-se în ghearele morţii “eliberează” cele două femei.Adică,avem oroarea să asistăm la apariţia a două făpturi parţial digerate,care se pare că nu au murit,Ci cu nonşalanţă îşi reiau firul vieţii.Mai rău ca în filmele horror!Şi ne mai întrebăm de ce există copii dereglaţi din toate punctele de vedere.

Asemenea închipuiri ale unei minţi bolnave se “servesc” copiilor între 2 şi 7 ani!Nici nu mai vorbesc despre marea oroare a literaturii mondiale: “Albă ca Zăpada”-auzi albă,imaculată şi ea trăieşte sub acelaşi acoperiş nu cu unul,ci cu 7 bărbaţi!

Ruşine!Ruşine!Ruşine!

IRIS GOGORICI

Psihoterapeut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.