Sfaturi practice pentru gospodine…şi nu numai

-Pomul de Crăciun îşi va menţine cetina verde vreme mai îndelungată,chiar în apartamentele de bloc,dacă veţi tăia oblic tulpina la capătul inferior,veţi introduce pomul în nisip umed sau mai bine într-un vas plin cu apă amestecată cu glicerină.Plasaţi bradul cât mai departe de calorifer sau sobă.

-Boiaua de ardei nu se pune pe carnea udă,pentru că se va arde şi va da un aspect urăt fripturii.Se va pune doar după ce friptura este gata.

-Spălaţi legumele în jet de apă,dar nu le lăsaţi să stea în apă după aceea,pentru că îşi pierd valoarea nutritivă.

-Cartofii fierţi în coajă se vor curăţa mult mai repede şi mai uşor dacă,după ce au fiert,îi puneţi în apă rece.

-Bulionul de roşii se adaugă în mâncare doar la sfârşit,după ce s-au fiert toate ingredientele,pus mai înainte le va întări.

-Supa nu va da în foc dacă se va unge pe interior marginea vasului cu puţin unt.

-Cremele de ciocolată vor fi mai fine şi mai aromate dacă veţi topi ciocolata într-o jumătate de ce ceaşcă de cafea şu nu în apă caldă,aşa cum se procedează de obicei.

-Pentru a înmuia o bucată de brânză întărită,înveliţi-o într-o cârpă curată îmbibată în vin alb şi puneţi-o pentru o oră în frigider.

-Mierea este singurul aliment neperisabil.Dacă se cristalizează sau devine tulbure,încălziţi-o la microunde ori într-un vas cu apă fierbinte la o temperatură medie şi îşi va recăpăta claritatea.

-Dacă aveţi nevoie de doar câteva picături de zeamă de lămâie nu tăiaţi întreg fructul deoarece se va usca şi altera repede.Perforaţi coaja cu vârful unui cuţit şi stoarceţi suc doar cât aveţi nevoie.

-Orice friptură preparată la tavă se aşeajă întâi la un foc tare,pentru a se forma la întăi o crustă care opreşte sucurile în carne.Se recomandă ca friptura de vită să fie servită în farfurie caldă.

-Pentru a obţine o spumă de albuş care nu se lichefiază este bine să punem zahărul în două reprize: una când începem bătutul,cealaltă la final.

-Dacă în timpul fierberii supei lichidul scade foarte mult,completaţi cu apă caldă,nu cu apă rece.Apa rece tulbură supa şi încetineşte procesul de fierbere.

-Hreanul ras nu îşi va schimba culoarea dacă îl veţi stropi cu puţin lapte.

-Pentru ca laptele să nu dea în foc,puneţi o linguriţă în vasul cu lapte.

-Legumele uscate,precum fasolea,mazărea,lintea,se pun la fiert cu apă rece.Sarea se adaugă atunci când legumele sunt aproape fierte,altfel ele rămân tari.

-Merele rase nu se vor închide la culoare dacă se amestecă cu puţin suc de lămâie.Acelaşi “tratament” este recomandat şi pentru a evita oxidarea perelor sau bananelor tăiate în bucăţele.

-Cartofii pe care îi păstraţi pentru iarnă nu vor mai încolţii dacă în lada sau sacul în care îi păstraţi introduceţi şi câteva mere.

-Brânza rasă nu se va mai lipi de răzătoare dacă veţi unge în prealabil răzătoarea cu puţin ulei.

-Grăsimea în exces,aflată pe suprafaţa ciorbei,se ia uşor cu ajutorul unui şerveţel absorbant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.