Medicamente care ucid?

Pe Internet se distribuie un material care susţine că România este şi la capitolul medicamente un “sat fără câini”,un maidan pe care vin şi se joacă cu sănătatea şi viaţa “prostimii” sute de fabricanţi de medicamente.De asemenea,în material se susţine faptul că în ţările civilizate s-au scos demult unele medicamente care în farmaciile noastre continuă să se vândă.Primul medicament care n-ar mai trebui să existe în farmacii este banalul Algocalmin.Piaţa algocalminului din România este estimată la peste 11 milioane de dolari anual.Este medicamentul nr.1.Medicii îi spun “medicamentul săracului”.În ţările europene a fost interzis sau restricţionat.Studiile au demonstrat că metamizolul,substanţa pe care o conţine algocalminul,poate provoca o boală fatală,numită agranulocitoza,care poate fi mortală.

Mai periculoase decât algocalminul,susţin medicii,sunt calmantele de durere care folosesc în componenţă,alături de metamizol,o a doua substanţă activă.Acestea ar fi Piafenul,un medicament riscant de administrat,Benalginul,un calmant pe bază de metamizol şi cofeină sau Dipyrone,Novalgin etc.În plus,pe piaţa românească se găsesc şi combinaţii ce conţin Scobutil Compus sau aminofenazona din Aminofenazona L,Lizadon.Piroxicamul şi Aulinul sunt şi ele pe lista neagră a Agenţiei Europene a Medicamentelor.De asemenea,Comisia Europeană a Medicamentului a reluat,spre analiză,Nimesulidul,în vederea retragerii sale de pe teritoriul UE.

Din cauza efectelor secundare grave,o serie de medicamente au fost retrase de pe piaţă în unele ţări.Dintre acestea mai amintim sprayul pentru astm Isoproterenol,comercializat sub numele de Isuprel,ori medicamentul Stilbestrola,care s-a dovedit ca producând tumori uterine şi mamare la femei.Zelmac este un alt medicament împotriva afecţiunilor digestive,care se vinde în România la ora actuală.Acesta a fost scos de pe piaţă în Germania în 2007.Ketotifen,un medicament pentru tratamentul de lungâ durată în astmul bronşic alergic a fost scos în 2006 de pe piaţa din Germania,din cauza efectelor secundare grave la nivelul ochilor şi al rinichilor.Alte medicamente suspecte sunt: Methotrexat,Terfenadin,antialergic,Mitothan (Lysodren),Isoniazid.

One thought on “Medicamente care ucid?

 1. Cel mai aberant articol pe care l-am citit de vreme buna… Nu stiu de unde luati informatiile astea si cum le interpretati in felul asta mai ales !
  Algocalminul este unul din cele mai sigure medicamente de la noi ! A fost retras din anumite tari nordice pentru ca intr-adevar acolo si doar acolo au fost cazuri de agranulocitoza. Era afectata doar o anumita populatie. La noi nu a fost niciun caz de agranulocitoza ! A dus la mai multe reactii adverse decat banalul paracetamol sau ibuprofen!
  Izoniazida… un antibiotic ce produce afectare hepatica. Corect…la anumite persoane duce o afectare hepatica grava. Este prescris exclusiv in TUBERCULOZA. Unde nu prea ai multe alte variante si daca nu ii dai medicamentul, pacientul MOARE !
  Roacutan este folosit in cazuri de acnee grava care nu raspunde la alte tratamente. De mult timp este in clasificat in clasa de risc X in sarcina (adica nu este prescris in sarcina!).
  Silbestrolul a fost retras de pe piata in toata lumea dupa ce a fost demonstrat efectul malformant.
  Metotrexatul este folosit in cancer si in poliartrita reumatoida (deci boli grave), fiind un imunodepresiv si citotoxic…deci nu pentru o banala durere de cap.
  In toate cazurile cand este prescris/folosit un medicament trebuie evaluata balanta beneficiu/risc. Cand beneficiu este mai mare decat riscul, medicamentul este folosit. Credeti ca un individ cu tuberculoza se gandeste ca o sa isi nenoroceasca ficatul daca ia un medicament care il creste sansa de a trai?
  Nu mai credeti tot ce se scrie pe net pe diverse site-uri gen cancan si tabu. Cautati pe site-uri specializate, cercetati !
  Semnat: Student anul 5 farmacie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.