Primele doamne ale SUA

Chiar dacă nu sunt recompensate cu salariu şi nu au responsabilităţi clar atribuite, primele doamne americane pot avea un rol nelimitat, dispunând de toate informaţiile pe care le are preşedintele şi putând exercita o influenţa asupra deciziilor politice.

Cea care a îmbinat pentru prima oară aspectele politice şi protocolare ale funcţiei a fost Dolley Madison, soţia celui de-al patrulea preşedinte american. Eroismul ei în timpul războiului din 1812, împotriva britanicilor, a devenit o legendă. Ea şi-a riscat viaţa încercând să salveze simbolurile tinerei republici americane din incendiul care a izbucnit la Casa Albă.

James Buchman a fost singurul celibatar ales vreodată la Casa Albă, aşa încât Harriet Lane a jucat un rol determinant în timpul mandatului unchiului său.

Mary Lincoln a fost prima soţie de preşedinte implicată în scandaluri, în timpul mandatului soţului său.

Lupta pentru obţinerea dreptului de vot de către femei a fost susţinută de Hellen Taft, iar Edith Wilson a asigurat gestiunea preşedenţiei atunci când soţul său a suferit un atac cerebral.

Cea mai activă dintre primele doamne a fost Eleanor Roosevelt, care a avut influienţă în luarea deciziei Statelor Unite de a se implica în cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, doamna Roosevelt a fost şi preşedinta comisiei pentru redactarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, pe care a prezentat-o de la tribuna ONU, la trei ani după moartea soţului său.

Cea care a sedus o lume întreagă prin şarm, stil şi eleganţa a fost însă Jacqueline Kennedy. La aproape un deceniu şi jumătate de la asasinarea soţului său, Jackie se afla în continuare pe lista celor mai populare prime doamne din SUA.

Pentru protejarea mediului s-a remarcat Lady Bird Johnson, iar Betty Ford a provocat consternare, susţinând dreptul la avort. Nancy Reagan şi Barbara Bush s-au limitat doar la demersuri caritabile.

Laura Bush a călătorit singură în Asia, Orientul Mijlociu şi Africa pentru a promova accesul femeilor la servicii medicale şi educaţie.

Hillary Clinton este prima şi singura prima doamnă care a fost aleasă în Senatul Statelor Unite. Ea a candidat la funcţia de preşedinte şi ar fi putut să devina prima femeie preşedinte al Statelor Unite. A câştigat însă Barack Obama, care i-a oferit funcţia de Secretar de Stat. Ea a declarat că la sfârşitul mandatului ar dori să se retragă din politică, venind vremea odihnei. Vom vedea dacă Obama câştigă un nou mandat, ce decizie va lua doamna Clinton.

Michelle Obama este prima femeie de culoare instalată la Casa Albă. Susţinătorii săi o prezintă drept o nouă Jackie Kennedy, iar adversarii o acuză de lipsă de patriotism şi aroganţă. Unii chiar de rasism. Michelle Obama va conduce delegaţia americană la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Ea promovează intens mişcarea, luptând împotriva obezităţii, care face ravagii în rândul americanilor.

44 de prime doamne americane scriu şi ele, alături de soţii lor, file din istoria ţării care a reuşit să se menţină prima în topul economic, militar, dar şi al apărării drepturilor cetăţeneşti.

“Corespondenţă specială din SUA, de Viorica Pârja.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.