Pentru cei inteligenţi

ÎNTREBARE LA UN EXAMEN DE FIZICĂ, LA UNIVERSTATEA DIN COPENHAGA:

Cum se poate măsura înălţimea unei clădiri cu un barometru?

Răspuns student: Se măsoară lungimea barometrului, se leagă barometrul cu o sfoară şi se coboară de pe acoperişul clădirii; înălţimea clădirii= lungimea barometrului+ lungimea sforii.

Studentul a fost dat afară de la examen. El a făcut contestaţie, care a fost accetată pentru că s-a considerat că întrebarea nu impunea o anumită soluţie. Dar cum răspunsul său nu putea edifica examinatorul asupra cunoştinţelor de fizică dobândite la cursul respectiv, o nouă examinare a avut loc.

Răspuns student: Se aruncă barometrul de pe clădire şi se măsoară timpul până la impactul cu solul. Înălţimea clădirii= (g*t^2)/2.

Examinatorul solicită o altă soluţie.

Răspuns student: Dacă este o zi însorită, se aşează barometrul pe clădire şi se măsoară umbra de pe sol. Cunoscând lungimea barometrului şi a umbrei, totul se reduce la o simplă problemă de asemănare.

Examnatorul solicită o altă soluţie.

Răspuns student: Se leagă barometrul cu o sfoară şi este lăsat să oscileze liber la sol şi pe clădire. Cum perioada de oscilaţie depinde de acceleraţia gravitaţională (g), se poate măsura înălţimea clădirii în funcţie de variaţia “g”.

Examinatorul solicită o altă soluţie şi atrage atenţia studentului că este ultima sa şansă.

Răspuns student:

Soluţia pe care o aşteptaţi de la mine bănuiesc că este măsurarea presiunii la sol şi pe clădire- presiune care variază cu înălţimea- şi determinarea înălţimii clădirii în funcţie de variaţia de presiune. Dar aceasta este o soluţie de-a dreptul plicticoasă, de aceea vă mai propun una:

Se poate propune administratorului clădirii un târg avantajos: “îmi puteţi spune, în schimbul acestui frumos barometru, care este înălţimea clădirii…?

Studentul acesta a fost Nils Bohr, singurul absolvent al universităţii din Copenhaga, laureat al premiului Nobel.

4 thoughts on “Pentru cei inteligenţi

      1. Bun raspuns ,insa pleaca din cauza conducerii mafiote ,care se imbogatesc ei si romanul inteligent nu este luat in seama de frica sa nu le ia sacul cu bani ,aoileu Petru nici nu stii cat urasc conducerea tarii ,niciunul nu a facut nimic ,a mancat mult rahat si au furat tot din vanzarea fabricilor si kiar a tarii

      2. Eu nu-i urăsc, pentru că ura nu face bine celui celui care o are și nu produce nicio schimbare în conducerea țării. Dar mă bucur de fiecare dată când văd câte un astfel de corupt intrând după gratii și, mai ales, când i se confiscă averea obținută ilegal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.