Nivelul conştiinţei

AFLĂ LA CE NIVEL AL DEZVOLTĂRII PERSONALE EŞTI.

Răspundeţi sincer… Testul se aplică începătorilor ce urmează cursuri de dezvoltare personal, util formatorilor.

Află la ce nivel al Dezvoltării Personale eşti. Nivelurile conştiinţei. Ce este conştiinţa:

Conştiinţa este un “Sentiment, intuiţie, pe care fiinţa umană o are despre propria existenţă”, sau “Forma de reflectare psihică a realităţii, proprie oamenilor, produs al activităţii creierului uman”. Deci practic conştiinţa este ceea ce crezi despre tine şi lumea din jur. Propria percepţie a realităţii. Aşadar, aş putea spune că există câte o realitate pentru fiecare om în parte. David R. Hawkins a ierarhizat în cartea sa “Putere versus Forţă’, conştiinţa umană. Înainte de a vedea care sunt nivelurile conştiinţei vreau să facem următorul test. Practic e un set de 16 întrebări. Aşadar…

Răspundeţi cu DA sau NU la următoarele întrebări:

1. Te urăşti pe tine sau pe cei din jur?

2. Te consideri un om păcătos?

3. Crezi că totul e în afara controlului tău?

4. Te simţi deprimat câteodată?

5. Te uiţi la TV sau citeşti ziarele?

6. Eşti dependent de ceva în viaţa ta? (bani, putere, alcool, ţigări, nevoia de validare, etc.)

7. Simţi deseori că nu eşti tratat corect?

8. Continui să contrazici chiar dacă în adâncul tău ştii că nu ai dreptate?

9. Crezi că viaţa este plictisitoare şi nu-ţi oferă prea multe posibilităţi?

10. Iei acţiune în mod constant şi munceşti din greu?

11. E greu pentru tine să fii organizat?

12. Este vreun aspect al vieţii tale pe care nu-l poţi controla?

13. Te emoţionezi câteodată?

14. Simţi emoţii negative? (tristeţe, nervozitate, ură, invidie)

15. De cele mai multe ori iei decizii bazate pe gândirea logică?

16. Crezi că e important să ai unele lucruri materiale?

Calculează-ţi scorul numărând toate DA-urile. Sunt 16 întrebări, deci 16 niveluri ale conştiinţei.

Şi acum interpretarea:

*Dacă scorul tău este între 1 şi 4 înseamnă că eşti avansat în dezvoltarea personală. Asta înseamnă că ai înţeles conceptele principale ale îmbunătăţirii de sine şi tot ce trebuie să faci este să îţi perfecţionezi cunoştinţele. Felicitări!

Dacă scorul e 1, eşti în nivelul de Pace al conştiinţei. Acesta este de fapt al doilea nivel. Primul este Iluminarea, unde umanitatea se întâlneşte cu divinitatea. Este nivelul lui Isus, Buddha sau Krishna. Nivelul de Pace este atins de o persoană la zece milioane.

Dacă ai 2 puncte eşti pe nivelul Bucuriei al cunoştiinţei. Acest nivel este stăpânit în general de sfinţi şi lideri spirituali. Cei din acest nivel simt bucuria mereu, orice ar face. La acest nivel nici nu mai e necesar să-ţi faci planuri sau să-ţi stabileşti obiective, pentru că mergi mai mult pe intuiţie. Expansiunea conştiinţei tale te face să trăieşti la un nivel mult mai înalt.

Dacă scorul tău e 3, eşti pe nivelul Dragostei al conştiinţei. În acest nivel simţi iubire necondiţionată pentru toată lumea şi vrei să-ţi dedici viaţa să-i ajuţi pe alţii. Acest nivel este atins de 1 din 250 de persoane, în tot decursul vieţii lor.

Dacă ai spus de 4 ori da, atunci eşti pe nivelul Raţiunii al cunoştiinţei. Acesta este nivelul lui Einstein sau Freud. Fiind în acest nivel simţi că trebuie să poţi să aduci contribuţii importante lumii. Tot ce trebuie să faci este să-ţi foloseşti abilităţile în mod inteligent şi să capeţi alte cunoştiinţe care te-ar ajuta să-ţi duci la îndeplinire toate planurile.

*Dacă ai adunat între 5 şi 8 puncte, eşti pe nivelul avansat-intermediar în ceea ce priveşte dezvoltarea ta personală. Asta înseamnă că ai înţeles unele concepte ale îmbunătăţirii de sine şi trebuie să le aprofundezi dacă vrei să avansezi.

Dacă ai adunat 5 puncte eşti la nivelul Acceptare al conştiinţei. Acceptare în sensul de “acceptare a responsabilităţii” pentru rolul tău în lume. Acesta este nivelul în care începi să-ţi setezi şi să-ţi îndeplineşti obiectivele. Este un nivel foarte interesant pentru că începi să vezi lumea ca pe un loc plin de oportunităţi şi provocări.

6 puncte înseamnă nivelul Bunăvoinţei. La acest nivel începi să simţi că poţi fi în controlul vieţii tale. Încet te obişnuieşti cu ideea că e posibil să-ţi schimbi realitatea pe care o ştii acum.

7 puncte e nivelul Neutru al conştiinţei. La acest nivel simţi că nimic nu te afectează. Lucrurile care te enervau, acum nu mai au nici un impact asupra ta. Începi să nu te împotriveşti, ci să te laşi dus de val. Pentru a avansa, trebuie să înţelegi mai bine viaţa şi pe tine însuţi.

8 puncte e nivelul Curajului al conştiinţei. Acesta este un nivel eliberator de la nivelurile în care majoritatea sunt blocaţi. Este primul nivel mai înalt de conştiinţă. Felicitări! În acest nivel simţi curaj şi control. Acum vezi viaţa ca fiind provocatoare mai degrabă, în loc de copleşitoare.

*Dacă punctajul tău e între 9 şi 12, eşti la nivel intermediar în dezvoltarea ta personală. Aproximativ 85% din oameni se află la acest nivel. Ar trebui să încerci să-ţi creşti nivelul de conştientizare, schimbând sau ieşind din zona de confort. Va fi foarte greu pentru că îi vezi pe toţi la fel ca tine.

Dacă ai obţinut 9 puncte conştiinţa ta e la nivelul Mândriei. Acest nivel poate fi foarte derutant. Deşi te simţi în control, nu e chiar aşa. Acest nivel poate duce la discriminarea altora sau să te identifici complet cu credinţe limitatoare. Ar trebui să înţelegi că eşti rezultatul gândurilor tale şi dacă eşti invidios pe alţii, tot ce faci este să te răneşti singur.

La 10 puncte e nivelul Mâniei al conştiinţei. Acesta nu e totuşi un nivel rău. Începi să devii nervos pentru că vezi că nu poţi să-ţi îndeplineşti obiectivele. Acest nivel te poate împinge să-ţi creşti nivelul de conştiinţă şi să faci ceea ce ţi-ai propus. Va trebui să munceşti un pic pentru asta.

La 11 puncte e nivelul Dependenţei. Cei din acest nivel se ataşează foarte uşor de oameni, bani, alcool, ţigări, droguri şi alte lucruri materiale. Nu este uşor să avansezi de aici, dar cu puţin efort e posibil. Ar trebui să înveţi să-ţi controlezi mintea, pentru că acum gândurile te controlează pe tine.

12 este nivelul Fricii al conştiinţei. Aici sunt blocaţi majoritatea. Probabil că te uiţi zilnic la TV şi citeşti ziare. Tot ce-ţi intră în cap sunt informaţii selectate de alţii, de aceea simţi că totul e în afara controlului tău. Fă-ţi o favoare şi renunţă la doza zilnică de programe media. Dacă nu vrei să rămâi în turmă, îţi sugerez să citeşti cărţi ca “De la idee la bani” de Napoleon Hill sau “Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki. Aceste cărţi te vor trezi şi-ţi vor arăta de ce majoritatea nu ating succesul şi libertatea financiară.

* Dacă ai adunat între 13 şi 16 puncte eşti începător în procesul dezvoltării personale. Este extraordinar că eşti interesat să te dezvolţi. Va trebui să munceşti mult să te dezvolţi din acest nivel.

Aşadar, 13 puncte e nivelul Durerii al conştiinţei. Poţi cădea în acest nivel când îţi moare cineva drag. Mai poţi cădea dacă devii depresiv. Îţi trebuie un timp să-ţi revii şi să atingi un nivel mai înalt al conştiinţei.

14 puncte e nivelul Apatie al conştiinţei. Aici te simţi constant supărat şi deprimat. Crezi că totul e în afara controlului tău şi că eşti o persoană neajutorată. Ar trebui să înţelegi cum funcţionează puterea gândului. În acest fel vei scăpa de gândurile negative şi te vei lăsa înconjurat de evenimente pozitive.

15 puncte e Nivelul Vinei al conştiinţei. Acesta este nivelul în care te simţi vinovat pentru ceva ce ai făcut. Nu e ceva trecător. E o vină apăsătoare pe care o simţi continuu. Nu e un nivel prea plăcut în care să fii şi ar trebui să ieşi din el încercând să te ierţi pentru orice ai fi făcut. Încearcă să-ţi exprimi recunoştinţa pentru lucrurile bune din viaţa ta şi nu fi prea dur cu tine.

Şi în final, nivelul 16, nivelul Ură al conştiinţei. Acesta este cel mai slab nivel al conştiinţei. În acest nivel te urăşti pe tine şi pe cei din jur. Nu mai găseşti nici un scop în a trăi şi probabil te gândeşti să te sinucizi. Mulţi prizioneri sunt la acest nivel. Ar trebui să te distanţezi de influenţe negative şi să-ţi începi viaţa de la zero. Ar trebui să găseşti modalităţi să-ţi îmbunătăţeşti viaţa, de exemplu prin a-ţi plănui obiective pozitive.

Practic, felul cum te simţi în situaţiile normale de zi cu zi, îţi dă nivelul de conştiinţă la care eşti în prezent, însă pot apărea fluctuaţii. De exemplu, atunci când eşti pus într-o situaţie de stres sau presiune, poţi să devii paranoic şi să te închizi în tine (Frica), poţi să începi să ţipi la lume (Mânia) sau poate devii defensiv (Mândria). Acela e nivelul minim la care poţi fi. Sau dacă experimentezi ceva ce-ţi place foarte mult, atunci te poţi simţi încurajat să faci mai mult (Nivelul Curajului) şi poţi vedea lumea ca o lume plină de oportunităţi (nivelul Acceptare) sau poate pentru un moment, poţi simţi Bucuria. Chiar dacă foarte puţini ajung cu adevărat la acest nivel, asta nu înseamnă că nu poţi tinde spre aşa ceva.

Totul din jurul tău poate avea efect asupra nivelului de conştiinţa. Televizorul, filmele, cărţile, siturile pe care le vizitezi, persoanele pe care le cunoşti, locurile pe care le vizitezi, obiectele din jurul tău, chiar şi mâncarea. Ştirile, de exemplu, sunt predominate de informaţii care se încadrează la nivelul de frică sau dorinţă. Dacă tu eşti la un nivel mai înalt, acestea ţi-l va diminua.

Cel mai important lucru pe care putem să-l facem este să ne ridicăm nivelul individual de conştiinţă. Când facem acest lucru, răspândim niveluri mai înalte şi celor din jurul nostru. Ţine minte, 85% din populaţie se află sub nivelul curajului. Dacă am avea curajul să trăim cu toţii la nivelul curajului… ce lume minunată am avea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.