Adevărata avere

Cu toţii ne naştem bogaţi, dar puţini sunt aceia care îşi dau seama şi ştiu să preţuiască adevărata avere. De la zămeslire primim în dar timp de o viaţă şi depinde de noi cum îl valorificăm. Este cel mai preţios dar şi nu ne dăm seama de valoarea lui decăt atunci când nu-l mai avem şi nisipul din clepsidră s-a scurs. Atunci am da orice pentru încă un an, o lună sau chiar o zi din viaţă, dar destinul este implacabil şi oricine ai fi, oricâtă avere ai acumulat, nu poţi să cumperi timp suplimentar. Atunci îţi trec prin minte anii care au trecut şi pe care i-ai risipit pe lucruri mărunte, bucurii frivole şi fapte neînsemnate ce ţi-au răpit cea mai de preţ comoară : timpul.

Cei mai mulţi oameni îşi risipesc timpul pentru a câştiga bani, pentru a trăi cât mai bine şi chiar a lua ochii altora prin lux şi cheltuieli exagerate. Ei cred că fericirea e dată de confortul financiar şi aproape tot timpul lor este folosit pentru a spori acest confort. Din această cauză familia este pusă pe locul doi şi membrii ei sunt neglijaţi, suferind de lipsa de afecţiune. În virtutea inerţiei, chiar dacă situaţia lor financiară a ajuns la un nivel ridicat, ei nu se mai pot opri din goana după câştig şi continuă să acumuleze noi şi noi venituri, într-o întrecere cu alţi concurenţi în goana după bunuri de lux. Se opresc doar când ceasul lor biologic le dă semn că timpul lor a expirat şi că e vremea să plece din această lume. Atunci îşi dau seama că au uitat să trăiască, iar ceea ce au dobândit, valorile strânse, vor rămâne altora. Sufletul însă le este pustiit şi însetat de viaţa pe care ar fi vrut să o trăiască. Regretul e mare şi nu se mai poate face nimic.

Alţii îşi dedică timpul credinţei, sacrificându-l în speranţa că vor avea parte de o nouă viaţă, fără de moarte. Nimeni nu poate să spună că greşesc sau chiar vor ajunge într-un paradis ce-i va recompensa pentru toate frustrările de care au avut parte. Pentru că nimeni nu s-a întors de dincolo şi să ne spună ce ne aşteaptă. Religiile sunt foarte diferite, însă toate au în comun promisiunea unei vieţi veşnice, dar calea de a o primi nu este la fel. E bine să riscăm şi să ne risipim viaţa pe care am primit-o, probabil unica, cu convingerea că vom avea parte de o a doua şansă? E bine să dăm cioara din mână pe pasărea de pe gard? E un risc pe care fiecare are dreptul să şi-l asume, dar eu zic că viaţa trebuie trăită atâta vreme cât o mai ai.

Ferice de cei care folosesc timpul pentru iubire! Să iubeşti şi să fii iubit este cel mai frumos mod de a-ţi trăi viaţa, iar cei care o fac nu regretă niciodată că au ales această cale. Pentru că din iubire am fost creaţi şi iubirea ne face să simţim că viaţa merită să fie trăită. Când ajungi la asfinţitul vieţii şi priveşti spre trecut, vei fi mulţumit că ai ales această cale şi nu-ţi va părea rău că ai folosit astfel timpul. Iubirea nu costă nimic şi oricine poate să o împărtăşească. Cu cât dai mai mult, cu atât se întoarce mai mult. Lipsa de iubire duce la depresii, gesturi necugetate şi chiar sinucideri. Mai ales copiii care nu simt iubirea părintească, au deficienţe de comportament şi educaţia lor va fi deficitară. Avem nevoie de iubire de tot felul şi de la toţi cei care ne înconjoară. Ea nu cere mult timp şi ne face viaţa frumoasă şi împlinită.

Din păcate, pe această planetă există oameni care trebuie să-şi folosească tot timpul pentru a-şi asigura hrana de zi cu zi şi de multe ori tot nu e suficient. Viaţa lor e o luptă pentru existenţă, pe care adesea o pierd. Singurul lucru pe care şi-l permit este iubirea, pentru că ea nu costă şi le face viaţa mai suportabilă. Probabil că de acolo începe iubirea pură şi dezinteresată. Cu cât confortul este mai mare, averea mai consistentă, dragostea e mai alterată şi se topeşte precum un cub de gheaţă. Nici noi nu ne dăm seama dacă iubim cu adevărat sau doar suntem atraşi de promisiunea unei vieţi uşoare şi îndestulate. Cert este că multe căsnicii se destramă la scurt timp şi nu ne explicăm de ce. Căutăm motive puerile şi nu ne dăm seama că de fapt nu a existat o iubire reală, ci doar o amăgire. De aceea sunt tot mai multe divorţuri în ultima vreme.

Eu vă doresc să fiţi iubiţi, să iubiţi la rândul vostru şi să folosiţi timpul, adevărata avere, cu mult folos, pentru ca atunci când veţi închide ochii pentru totdeauna, să o faceţi cu zâmbetul pe buze!

One thought on “Adevărata avere

  1. Suntem bogati pentru ca intreg universul ne pune la dispozitie orice avem nevoie ca sa ne manifestam aptitudinile cu care am fost inzestrati de Creator. Problema este ca noi vrem altceva si luptam contra curentului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.