Legendele trandafirului

Una din florile cele mai iubite din lume, trandafirul, a inspirat nenumărate legende şi mituri pe cuprinsul întregii lumi.

Trandafirul este floarea iubirii. El a fost creat de Chloris, zeiţa greacă a florilor şi a primăverii, din trupul neînsufleţit al unei nimfe găsite în poiana unei păduri. Chloris a cerut ajutorul lui Aphrodite (Afrodita), zeiţa iubirii, care i-a dăruit frumuseţea; Dionysus, zeul vinului, a înzestrat-o cu nectarul care i-a conferit un dulce parfum, iar cele trei graţii i-au acordat farmecul, strălucirea şi bucuria. Apoi, Zephyr, Vântul de Vest, a împrăştiat norii dintr-o suflare pentru ca Apollo, zeitatea soarelui, să poată aduce căldura şi lumina asupra ei, făcând-o să înflorească. În acest fel, în mitologia grecească, a luat naştere trandafirul, încoronat apoi ca Regină a Florilor.

Conform altei legende greceşti, trandafirii albi au fost creaţi de zeiţa Aphrodite (Afrodita). Ei s-au născut din spuma mării şi au înconjurat-o pe zeiţă în timp ce se ridica din valuri.

Într-un mit din Grecia Antică, iubitul Afroditei, Adonis, fusese rănit de un mistreţ sălbatic. Din lacrimile zeiţei, provocate de acest incident, amestecate cu sângele lui Adonis, s-a născut o floare cu o aromă îmbătătoare, trandafirul roşu ca sângele.

De altfel, grecii din antichitate, cu prilejul ocaziilor festive, se împodobeau cu ghirlande din trandafiri şi îşi parfumau trupurile cu ulei de trandafir.

O legendă romană povesteşte despre o fecioară de o nemaipomenită frumuseţe, pe nume Rhodanthe. Farmecul ei atrăsese o mulţime de pretendenţi care o urmăreau zi de zi, fără a-i acorda nici o clipă de linişte. Epuizată de acest asalt continuu, Rhodanthe şi-a căutat refugiu în templul îndrăgitei zeiţe Diana. Din nefericire, Fecioara divină a fost cuprinsă de gelozie faţă de frumuseţea tinerei fete, iar atunci când peţitorii nerăbdători au fărâmat porţile templului Dianei, mânioasa zeiţă a transformat-o pe Rhodanthe într-o floare de trandafir, urmăritorii ei înflăcăraţi fiind preschimbaţi în spinii acestei flori.

Se spune că în întregul palat al Cleopatrei, covoarele erau înlocuite de petale de trandafir.

În mitologia vechilor persani, trandafirul roşu s-a ivit în lume datorită unei privighetori îndrăgostite de un trandafir alb. Atunci când Allah a proclamat acest trandafir ca fiind “Regina Florilor”, entuziasmată de veste, privighetoarea a zburat în grabă pentru a-şi îmbrăţişa floarea adorată, dar a fost străpunsă de ghimpii acesteia. Din picăturile de sânge vărsate de pasărea îndrăgostită a răsărit trandafirul roşu.

Într-o altă legendă de demult, se spune că trandafirul era lipsit de ghimpi în paradis, aceştia apărând pe tulpină numai după izgonirea lui Adam şi a Evei din grădina divină.

În mitologia Hindu, se istoriseşte că zeul Vishnu, protectorul lumii, şi Brahma, creatorul universului, se contraziceau pe tema celei mai frumoase flori de pe pământ. Vishnu, a pus chezaş pe poziţia lui de zeitate supremă în sprijinul superiorităţii trandafirului, în timp ce Brahma, care nu văzuse niciodată o roză, a proclamat că lotusul este cea mai fermecătoare floare din lume. Atunci când Brahma a zărit trandafirul, a fost de acord cu supremaţia lui. Ca recunoaştere a meritelor protectorului lumii, el a creat-o pe zeiţa Lakshmi, soţia lui Vishnu, folosind 108  petale mari şi 1008  petale mici de trandafir.

În vremuri străvechi, trandafirul era pictat pe tavanul încăperilor în care aveau loc întâlniri secrete, semnificând că nimic din ceea ce era spus nu trebuia transmis dincolo de pereţii acelei camere.

Tabletele din lut descoperite în templele din Ur, Irak, relatează despre apa de trandafiri necesară sultanului din Bagdad. Acesta folosea nu mai puţin de 30.000 de borcane cu apă de roze în fiecare an, pentru a se face plăcut numerosului său harem.

Generalul seracean Sarazin a trimis în întregul său imperiu nenumărate caravane cu cămile încărcate cu apă de trandafiri pentru a “purifica” moscheele pângărite de cruciaţi.

Timp de secole, creştinii au dispreţuit trandafirii, datorită conexiunii acestora cu imperiul roman care îi prigonise. În cele din urmă, însă, frumuseţea lor a învins. O martiră din secolul IV, Sfânta Doroteea (Saint Dororhy), era vestită pentru că un înger îi dăruise trandafiri din grădina paradisului, în timp ce se afla în închisoare.

Legenda spune că cel dintâi rozaliu a fost creat din adevărate roze.

În legendele medievale occidentale se afirmă că primii trandafiri au apărut, în mod miraculos, în Betleem, ca rezultat al rugăciunilor unei “frumoase fecioare”, care fusese acuzată pe nedrept şi apoi condamnată să fie arsă pe rug.

În creştinism trandafirul este un simbol al perfecţiunii sau al unicităţii, neperechii, şi este asociat în mod particular cu Fecioara Maria, una din titulaturile de celebrare ale acesteia fiind “Roza Mistica”. De asemenea trandafirul este atributul Sfintei Doroteea, care poartă roze într-un coş; al Sfintei Casilda, Sfintei Elisabeta a Portugaliei şi a Sfintei Rosa din Viterbo, care poartă trandafiri în mâini; a Sfintei Therese din Lisieux, care împarte trandafiri roşii; a Sfintei Rosalie, Sfintei Rose din Lima şi a Sfintei Victoria, care poartă coroniţe din trandafiri.

Trandafirul este emblema Angliei, iar în heraldică este un simbol al descendenţei celui de-al şaptelea fiu.

1000 de ani! Aceasta se consideră a fi vârsta celui mai “bătrân” trandafir din lume. El înfloreşte în zilele noastre pe zidurile Catedralei Hildesheim din Germania. Şi totuşi, trandafirii nu au vârstă. Recent, arheologii au descoperit fosile ale unor trandafiri sălbatici datând de peste 40 de milioane de ani.

Un limbaj secret al trandafirilor a fost inventat în haremurile din Orientul Mijlociu, ca mod de comunicare între îndrăgostiţii, cărora nu le era permis să îşi exprime în mod deschis sentimentele. La mijlocul secolului XVIII, Lady Mary Wortley Montagu, soţia ambasadorului britanic din Constantinopole, a descris acest cod tainic în scrisori publicate după moartea ei. Astfel, un boboc de trandafir semnifica o iubire abia născută, iar o floare deschisă de trandafir alb însemna: “Mă vei iubi?”. O floare roşie de roză deschisă transmitea: “Sunt plin de iubire şi dorinţă”, în timp ce una albă cu petale desfăcute comunica: “Mă vei iubi, orice s-ar întâmpla?”

ÎN LIMBAJUL FLORILOR, TRANDAFIRUL ARE URMĂTOARELE SEMNIFICAŢII:

– Trandafir de Burgundia: simplitate şi frumuseţe.

– Trandafir chinezesc: graţie sau mereu proaspătă.

– Trandafir sălbatic (maces, Rosa Canina): plăcere împletită cu spaimă.

– Trandafir ofilit: frumuseţea este trecătoare.

– Trandafir japonez: frumuseţea este singurul tău dar.

– Floarea de piatră (portulaca grandiflora): dragoste voluptoasă.

– Trandafir de mosc (Rosa moschata): frumuseţe capricioasă.

– Trandafir de Province (Rosa provincialis): inima mea este în flăcări.

– Boboc de trandafir alb: prea tânăr(ă) pentru dragoste.

– Trandafir alb cu mai mulţi boboci: taină, secret.

– Coroniţă de trandafiri: frumuseţe şi virtute răsplătită.

– Trandafir galben: infidelitate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.