În caz de cutremur

SALVARE ÎN CAZ DE CUTREMUR

Citiţi şi împărtăşiţi şi altora – v-ar putea salva viaţa vouă şi celor dragi!!!

Extras din articolul lui Doug Copp despre “Triunghiul vieţii”, editat de Larry Linn.

“Numele meu este Doug Copp. Sunt şeful Salvării şi Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internaţionale de Salvare (ARTI), cea mai experimentată echipă de salvare. Informaţiile din acest articol vor salva vieţi în caz de cutremur.

M-am târât în interiorul a 875 de clădiri prăbuşite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de ţări, am fondat echipe de salvare în mai multe ţări şi sunt membru a mai multor echipe de salvare din diferite state. Am fost Expertul Naţiunilor Unite în Micşorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptând dezastrele simultane.

În 1996 am făcut un film care a demonstrat metodologia mea de supravieţuire ca fiind corectă. Guvernul Federal Turc, oraşul Istambul, “Universitatea din Istambul”, Case Productions şi ARTI, au cooperat pentru a filma acest test ştiinţific.

Am prăbuşit o şcoală şi o casă cu 20 de manechine înăuntru. Zece manechine s-au “aplecat şi acoperit” şi 10 manechine i-am folosit în metoda de supravieţuire “triunghiul vieţii”. După ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre dărâmături în clădire, pentru a filma şi a documenta rezultatele. Filmul, în care am practicat tehnicile mele de supravieţuire în condiţii direct observabile şi ştiinţifice, relevante pentru prăbuşirea de clădiri, a arătat că ar fi fost 0% supravieţuitori pentru metodele cu “aplecat şi acoperit”. Ar fi fost mai probabil 100% suravieţuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, “triunghiul vieţii”. Acest film a fost văzut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia şi restul Europei, de asemenea în USA, Canada şi America Latină, pe programul TV REALTV.

Prima clădire în care am intrat, a fost o şcoală din Mexico City, în timpul cutremurului din 1985. Toţi copiii erau sub băncile lor. Fiecare dintre ei a fost zdrobit până la nivelul oaselor. Ar fi putut supravieţui dacă s-ar fi întins pe jos, pe culoarele dintre băncile lor. M-am întrebat de ce copiii nu erau pe acele culoare. Nu am ştiut atunci că li s-a spus să se ascundă sub ceva stabilit dinainte. Când clădirile s-au prăbuşit, greutatea tavanelor care au căzut pe obiectele de mobilier, le-a zdrobit pe acestea din urmă, lăsând un spaţiu liber lângă ele. Acest spaţiu este ceea ce eu numesc “triunghiul vieţii”. Cu cât obiectul e mai mare, cu atât e mai puternic şi se va compacta mai puţin. Cu cât obiectul se va compacta mai puţin, cu atât va fi mai mare spătiul gol şi cu atât mai mare probabilitatea  ca persoana care foloseşte acest gol pentru siguranţă, să nu fie rănită.

Data viitoare, când priviţi clădiri prăbuşite, număraţi “triunghiurile” pe care le vedeţi formate. Sunt peste tot. Este cea mai comună formă pe care o vei vedea într-o clădire prăbuşită. Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populaţia de 750.000) cum să supravieţuiască, să aibă grijă de familiile lor şi să-i salveze pe alţii în caz de cutremur.

Şeful salvării din Departamentul de Pompieri din Trujillo este profesor la Universitatea Trujillo. M-a însoţit peste tot şi a făcut o declaraţie personală:

“Numele meu este Roberto Rosales. Sunt şeful salvării din Trujillo. Când aveam 11 ani, am fost prins înăuntrul unei clădiri prăbuşite. Această situaţie a apărut în timpul cutremurului din 1972, care a omorât 70.000 de oameni. Am supravieţuit în “triunghiul vieţii”, care a existat lângă motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat şi sub mese, au fost zdrobiţi şi omorâţi. (Dă mai multe detalii, nume, adrese, etc). Sunt un exemplu viu a “triunghiului vieţii”. Prietenii mei sunt exemplul “aplecat şi acoperit”.

DOUGG COPP sfătuieşte:

1) Oricine care pur şi simplu “se apleacă şi se acoperă” când clădirile se prăbuşesc, este zdrobit şi ucis. De fiecare dată, fără excepţie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau maşini, sunt întotdeauna zdrobiţi.

2) Câinii, pisicile şi copiii mici sunt în mod natural ghemuiţi în poziţia fetală. Şi tu ar trebui să faci la fel în caz de cutremur. Este un instinct de supravieţuire cu care ne naştem. Poţi supravieţui într-un spaţiu gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, o piesă mare şi voluminoasă, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol în apropiere.

3) Clădirile din lemn sunt cele mai sigure clădiri în timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil şi se mişcă după forţa cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire. De asemenea, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi. Clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Cărămizile vor cauza multe răni, dar mai puţine trupuri zdrobite decât lespezile din beton.

4) Dacă eşti în pat, pe timp de noapte şi apare un cutremur, pur şi simplu rostogoleşte-te jos din pat. Un spaţiu de siguranţă va exista în jurul patului. Hotelurile pot obţine o rată mai mare de supravieţuire la cutremure, dacă pun un semn pe spatele uşii fiecărei camere, spunându-le oaspeţilor să se întindă pe podea, lângă baza patului, în timpul unui cutremur.

5) Dacă apare un cutremur în timp ce te uiţi la televizor şi nu poţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, atunci întinde-te pe jos şi ghemuieşte-te în poziţie fetală, lângă canapea sau un obiect mare.

6) Toţi care se aşează sub uşa de la intrare când clădirea se dărâmă, sunt omorâţi. Dacă stai sub o uşă de la o intrare şi tocul uşii cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părţi, vei fi tăiat în două de intrarea uşii. În oricare din cazuri vei fi omorât.

7) Niciodată să nu mergi pe scări!!!!! Scările au un moment de frecvenţă diferit (se leagănă separat de partea principală a clădirii). Scările şi restul clădirii se lovesc reciproc încontinuu, până când are loc prăbuşirea scărilor. Oamenii care fug pe scări înainte să se prăbuşească, sunt ciopârţiţi de trepte. Sunt mutilaţi oribil. Chiar dacă imobilul nu se prăbuşeşte, nu mergeţi pe scări!!!!! Scările sunt partea din clădire care e de aşteptat să fie cele mai avariate. Chiar dacă scările nu sunt prăbuşite de cutremur, s-ar putea prăbuşi mai târziu, când ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui întotdeauna să fie verificate chiar dacă restul clădirii nu este avariat.

8) Mergeţi lângă zidul exterior al clădirilor sau în afara lor, dacă este posibil – este mult mai bine să fi lângă exteriorul unei clădiri decât în interior. Cu cât eşti mai în interior faţă de perimetrul exterior al clădirii, cu atât este mai mare probabilitatea ca drumul tău de scăpare să fie blocat.

9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiţi când şoseaua de deasupra cade într-un cutremur şi le zdrobesc vehiculele; ceea ce s-a întâmplat cu lespezile dintre punţile de trecere ale Autostrăzii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat în interiorul vehiculelor. Au fost omorâţi. Ar fi putut să supravieţuiască cu uşurinţă, ieşind afară şi întinzându-se lângă vehiculele lor. Toate maşinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m lângă ele, cu excepţia maşinilor care au avut coloane căzute direct pe ele.

10) Am descoperit, în timp ce mă târam înăuntrul unei instituţii ziaristice şi al altor instituţii cu multă hârtie, că hârtia nu se tasează. Se găsesc mari goluri în jurul teancurilor de hârtie.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.