HREANUL

Forţa lui de vindecare e remarcabilă

1. Iuţeala din rădăcini îl face să fie foarte eficient în tratarea bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare. Rădăcina este, de asemenea, foarte bogată în vitamine (C şi B) şi minerale şi, de asemenea, conţine substanţe antibiotice naturale. Salata de hrean, eficientă în răceli sau gripe. Principiile active din rădăcina crudă de hrean, şi mai ales antibioticele, distrug bacteriile care produc amigdalite, faringite sau sinuzite. Un efect deosebit îl au substanţele care curăţă căile respiratorii, permiţând eliminarea virusurilor odată cu mucusul adunat în trahee sau bronhii. Este evident că şi în cazul contactului respirator cu virusul gripei porcine, hreanul ne ajută să eliminăm mucusul prin care virusul A/H1N1 încearcă să pătrundă în celule. Pentru protecţia împotriva infecţiilor bacteriene sau cu viruşi se recomandă consumul de salată de rădăcină de hrean, cu oţet de mere, mai ales dimineaţă şi la masa de seară.

Previne infarctul miocardic şi accidentele cerebrale

2.  O mare parte din substanţele pe care le conţine hreanul ajută la realizarea unei mai bune circulaţii ale sângelui în zonele periferice. Acest lucru îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor organelor, dar şi protejează împotriva degerăturilor şi a transpiraţiei excesive. Prin efectul benefic asupra circulaţiei sângelui, consumul de hrean scade semnificativ riscul variaţiilor mari de tensiune sau al formării de cheaguri sangvine ce ar putea rupe sau bloca vasele ce irigă inima şi creierul. Pe de altă parte, ultimele descoperiri arată că unele substanţe sulfurate din hrean cresc elasticitatea vaselor de sânge coronariene şi cerebrale care aduc oxigen şi hrană muşchiului cardiac şi creierului. O mai bună elasticitate a acestor vase este un real avantaj în cazul apariţiei unor cauze ce ar putea provoca un infarct sau un accident cerebral.

Scade riscul apariţiei cancerului

3. Geneticienii au descoperit recent trei compuşi fosforici ai niacinei care au un semnificativ efect împotriva producerii mutaţiilor genetice. Aceşti compuşi pătrund în celule şi ajută la repararea genelor care sunt afectate, scăzând astfel riscul de cancer.

Leac pentru problemele digestive

4.  Hreanul creşte pofta de mâncare, dar are şi un efect de stimulare a digestiei prin menţinerea capacităţii de contracţie a muşchilor stomacului şi intestinelor. Este un bun antidiaretic şi o reală “otravă” contra viermilor intestinali şi a ouălor acestora.

Are efect antiinflamator

5.  Hreanul, tot prin efectul asupra vaselor de sânge, drenează lichidele acumulate în anumite zone ale corpului, în urma unei infecţii sau a unei traume mecanice (lovituri). Din acest motiv, hreanul este recomandat în orice proces inflamatoriu, începând cu simptomul nasului înfundat sau trauma produsă de o lovitură puternică. Prin efectul antiinflamator, hreanul lucrează şi asupra cauzei durerii produse de inflamaţie.

Acţionează asupra metabolismului zaharurilor şi grăsimilor

6.  Unele principii din hrean au un efect reglator asupra unor mecanisme ale ficatului, responsabile de transformarea zaharurilor şi grăsimilor. S-a dovedit că există 12 compuşi specifici ai hreanului care scad ritmul de transformare a zaharurilor în grăsimi şi şase tipuri de substanţe care reduc riscul la producerea diabetului zaharat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.