Cel mai modest preşedinte de stat

Greu de crezut…

… o excepţie care s-ar dori … ,,multiplicată”… dar…

Cel mai modest preşedinte din lume. Stă la ţară şi merge cu tractorul

Preşedintele statului sud-american Uruguay se poate lăuda că este unul dintre cei mai modeşti lideri politici din lume, deoarece are tractor şi trăieşte ca un fermier veritabil.

BBC scrie povestea lui Jose Mujica, singurul preşedinte care a ales să trăiască la ferma sa şi să practice agricultura, un stil de viaţă deloc obişnuit pentru un şef de stat.

Mujica a renunţat la reşedinţa prezidenţială luxoasă din Montevideo şi s-a mutat împreună cu Prima Doamnă la ţară. Cei doi cresc animale şi lucrează pământul, economisind 90% din îndemnizaţia sa, echivalentul a 12.000 de dolari americani, pe care îi donează lunar.

Astfel, Jose Mujica se descurcă cu 775 de dolari, echivalentul unui salariu mediu lunar al unui uruguyan obişnuit. În declaraţia sa de avere scrie că are un automobil Volkswagen Beetle din 1987, în valoare de 1.800 de dolari, la care se adaugă bunurile soţiei sale, constând în terenuri, tractoare şi o casă, evaluate la 215.000 de dolari americani.

Averea actualului preşedinte uruguyan reprezintă doar o treime din averea declarată a vicepreşedintelui Danilo Astori şi o treime din cea a fostului şef de stat, Tabare Vasquez.

Locuinţa lui Mujica nu este alimentată cu apă de la sistemul de canalizare, deoarece aceasta nu există în zonă. Apa pe care o consumă vine din pământ. Gospodăria sa este păzită de doar doi paznici şi de Manuela, o căţeluşă cu trei picioare.

,,Mi se spune că sunt cel mai sărac preşedinte, dar eu nu mă simt deloc sărac. Săraci sunt oamenii care muncesc din greu ca să poată duce un stil de viaţă luxos, ajungând să-şi dorească din ce în ce mai mult. Este un lucru care ţine de libertate. Dacă nu ai multe bunuri materiale, nu trebuie să munceşti ca să le poţi întreţine, aşa că ai mai mult timp pentru tine. Poate par un bătrân excentric… Dar este vorba doar despre o alegere personală”, a explicat liderul uruguyan.

La 77 de ani, Mujica se declară un om împlinit. Cu toate acestea, viaţa sa nu a fost mereu simplă. Acesta a petrecut 14 ani în închisoare şi susţine că această experienţă l-a ajutat să-şi dea seama ce contează cu adevărat în viaţă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.