Interzis femeilor

Omul e încă prizionerul propriei neputinţe!

Într-o epocă în care turismul pare să nu mai cunoască limite, mai există încă destinaţii cărora femeilor le sunt interzise, din motive de natură religioasă sau care ţin de tradiţii locale. Acestea sunt locuri în care femeile nu vor avea niciodată acces.

 

 

20130113150139

Muntele Athos

Muntele Athos, din Grecia, este unul dintre locurile în care inegalitatea de sexe se aplică în detrimentul femeilor. Mai mult, această restricţie se aplică şi în cazul femelelor din anumite specii de animale domestice. Cunoscută printre credincioşi şi ca ,,Muntele Sfânt”, regiunea cuprinde o parte dintr-o peninsulă a Macedoniei şi din regiunea muntoasă a Greciei. Ţinutul are autonomie, iar aici nu intră decât bărbaţii care au un permis special, deoarece locul este destinat călugărilor ortodocşi.

arabia saudita1

Arabia Saudită

Dacă eşti femeie şi vrei să intri în Arabia Saudită de una singură, ar fi cazul să ştii că este mai uşor să ajungi pe Marte decât în această ţară. Turistele neînsoţite nu au voie să intre aici.  Singura modalitate prin care femeile străine pot intra în această ţară este ca ele să fie însoţite de o rudă de sex masculin. Aici, femeile au nevoie de permisiunea bărbaţilor pentru aproape orice.

view-of-haji-ali-dargah-mumbai

Mormintele sacre de la Haji Ali Dargah Shrine, din Mumbai, India

Deşi este vizitată zilnic de un număr de turişti ce poate ajunge până la 20.000 de persoane, moscheea Haji Ali Dargah Shrine, din Mumbai, India, interzice accesul femeilor în zona mormintelor sfinte de aici.

pD112172817

Muntele Omine din Japonia

Deşi în anul 2004 a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, Muntele Omine din Japonia rămâne în continuare una dintre destinaţiile turistice interzise femeilor. De mai bine de 1.300 de ani, doar bărbaţii au ecaladat stâncile care duc la templul budist aflat pe vârful muntelui. Acest lucru se întâmplă deoarece se consideră că femeile ar putea distrage atenţia pelegrinilor care vin să se reculeagă şi să stea departe de orice tentaţie lumească.

20130113151606

Mănăstirea Frăsineni, România

Şi în România există un loc în care femeile nu au voie să intre, motivele fiind tot cele de natură religioasă. Este vorba despre Mănăstirea de la Frăsineni, aflată în comuna Muerească, din judeţul Vâlcea, loc destinat exclusiv călugărilor şi credincioşilor veniţi să se reculeagă. Rânduiala a fost lăsată de Sfântul Ierarh Calinic, care, vizitând mănăstirea în secolul al XIX-lea, a decis ca aici să nu se mănânce niciodată carne şi ca în interiorul ei să nu calce vreodată picior de femeie.

3 thoughts on “Interzis femeilor

  1. Nu pot sa pun un comentariu aici. S-a mai intamplat sa primesc mail de felul asta si pe blog sa nu gasesc articolul. Ce se intampla?

    comentariul este “Nu eu ma simt lipsita de libertate, ci ei sunt lipsiti de libertatea de permite accesul femeilor. Daca in ortodoxism si nu numai, au vazut in femeie ispita, e treaba lor. Ei sunt marginiti. Daca s-a nascut teama de a permite accesul unei femei, e pentru ca ei, calugarii, sunt slabi! Au scapat de o ispita, ocolind-o, nu infruntand-o!”

    Cand va fi articolul disponibil te rog sa ma anunti.

    ________________________________

  2. Asa este, dar poate si ignoranta, pe langa teama fata de ceea ce reprezinta femeia, ca si unele “politici” de a o marginaliza in multe feluri, fac din aceste locuri cu totul speciale “motive” interzise femeilor. Dar exact cum scrii mai sus, ca un motto, “Omul e inca prizonierul propriei neputinte”…si as mai adauga ca omul – de fapt barbatul! – este si prizonierul propriei neputinte de a se maturiza cu adevarat si de a rupe orice fel de bariere intre drepturile femeilor si ale barbatilor. Si @zaraza26 are dreptate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.