O cafea ca pe vremuri

Beţi cafea? Cel mai mare cafegiu din Bucureşti vă învaţă cum să preparaţi o excelentă cafea dimineaţa

De vorbă cu Gheorghe Florescu, autorul cunoscutei cărţi ,,Confesiunile unui cafegiu”
 
După o viaţă de om trăită şi învârtită în jurul cafelei (de la vârsta de 8 ani, pe când ucenicea la mentorul său, armeanul Avedis Carabelaian, şi până la cei 69 de ani, pe care-i va împlini în curând), Gheorghe Florescu pare el însuşi compus din cele mai aromate, rare şi rafinate boabe de cafea din lume. Este o adevărată enciclopedie în materie, putând povesti ore în şir de la primii zori ai descoperirii şi pregătirii magicei licori şi până la marii oameni ai lumii pasionaţi în exces de parfumata licoare. Şi dacă, totuşi, nu poate divulga secretul profesional al propriei reţete de preparare a cafelei, se bucură, în schimb, să vă arate cum se poate pregăti cea mai minunată ceaşcă de cafea cu mijloacele pe care le aveţi la îndemână.
.
Atenţie! ,,Bărbatul trebuie să facă soţiei cafeaua”
Când intri în micuţa prăvălie situată în Piaţa Roseti din Bucureşti, olfactiv, simţi cum te dezmiardă zeci de arome amestecate ce te fac să inspiri cu nesaţ aerul dens, îngemănat cu parfumul boabelor de cafea proaspăt prăjite şi depozitate în cilindri de sticlă. Abia apoi, vizual, realizezi că nu eşti departe de-a crede că ai intrat în peştera comorilor lui Ali Baba. Alune, fistic, şerbet, dulceţuri, băuturi fine, fac ca papilele gustative s-o ia razna, creând pofte de nestăvilit. Dincolo de tejghea, coborât parcă din poveştile cu Harun-al-Rashid, ca un ,,calif” al cafelei, sau ca un pezevenchi moş Cadâr, din piesa ,,Tache, Ianche şi Cadâr” a lui Victor Ion Popa, stă Gheorghe Florescu gata să interacţioneze amical şi şăgalnic cu oricare client intrat pe uşă.
,,Negustorul ideal este pentru Jurnalul Naţional”, versifică vesel la moment cafegiul. Cum ,,la aşa ceva e imposibil să spui nu” (ca într-un vers al lui Alexandru Andrieş, ce stă înrămat la loc de cinste pe unul din pereţii cafenelei), cafeaua se acceptă şi se porneşte discuţia. ,,Minunat şi recomandat este ca bărbatul să facă iubitei sau soţiei cafeaua de dimineaţă! Să ştiţi de la mine: cafeaua fidelizează cuplul. Şi să nu-mi spună nici un bărbat că nu se pricepe, fiindcă numai dacă nu vrea sau nu are dragoste de parteneră nu poate surprinde plăcut, după o noapte furtunoasă, cu o ceaşcă de cafea preparată în buza zilei! Mulţi asociază cafeaua cu ţigara. Dar, aşa cum un vin bun nu trebuie stricat cu apă minerală, nici gustul cafelei nu trebuie alterat cu fumul de ţigară. Însă asta e treaba fiecăruia, eu n-am fumat niciodată, dar cafea beau de la 8 ani”.
.
,,Balzac bea 50 de cafele pe zi”
Cu o tichie tradiţională armenească pe cap, primită recent din Nagorno-Karabakh (de care e mândru nevoie mare!), aşezat comod, cafegiul deapănă povestea cafelei: ,,După părerea mea, Europa n-ar fi evoluat până la stadiul unde este acum dacă n-ar fi fost bobul de cafea. Marile revoluţii din Europa s-au făcut sub imboldul cafelei, căci, indirect, bobul de cafea a influenţat aceste mişcări de mase, pregătirile revoluţiei franceze făcându-se în cafenelele Parisului. Cafeaua socializează. Prima cafenea din lume s-a înfiinţat la Mecca, în 1517. Guvernatorul cetăţii nu prea a fost de acord cu asta, că musulmanii de acolo beau cafeaua cu sacul şi deveneau agitaţi. Cu credinţa că nu ofensez distinsele doamne, afirm că cea mai bună cafea o fac bărbaţii, fie că o fac pentru ei, fie că o fac pentru iubitele lor. Gingis-Han îşi prepara cafeaua singur. Napoleon avea şapte ibrice deodată pe jar. Balzac bea 50 de cafele pe zi. Robespierre era mare băutor de cafea, iar Jean Jaques Rousseau adulmeca în primul rând aroma cafelei de dimineaţă şi abia apoi celelalte arome ale naturii. De la noi ştiu sigur că guvernatorul Mugur Isărescu îi prepară cafeaua soţiei, iar Rebengiuc îşi face de-o viaţă cafeaua de dimineaţă”.
.
Secretul preparării cafelei la domiciliu
Comerciant de-o viaţă, a învăţat că sunt clienţi care ar oferi de la 15 lei (150.000 lei vechi) până la 160 lei (1.600.000 lei vechi) pe 100 g de cafea şi cunoscători care ar cumpăra o sticlă de Brandy Ararat Divin chiar şi la preţul de 2.400 lei (24.000.000 lei vechi), produse care se găsesc la vânzare în cafeneaua sa. De aceea lucrează pentru toate buzunarele şi pentru toate mofturile. ,,Preţul oglindeşte întotdeauna calitatea, sunt preţuri internaţionale. Dar vreau să spun pentru cititorii Jurnalului Naţional cum se face cea mai bună cafea, din cafeaua pe care o are omul acasă, o cafea normală la ibric. Se ia ibricul şi se măsoară apa cu ceaşca cu care se bea cafea, cam 50 ml. Se pune la fiert. Dacă se bea cu zahăr, se pune o linguriţă rasă. Dacă se bea cu miere, se pune mierea la sfârşit, mierea nu trebuie fiartă. Când apa ajunge la o temperatură călduţă, ca de făcut pâine, atunci se pun două linguriţe de cafea (pentru fiecare ceaşcă), nici pline cu vârf, nici rase, obişnuite. Se amestecă şi se lasă să fiarbă până când devine fiertură mai vârtoasă, dar să nu ajungă să dea în clocot. Se mai ia un vârf de linguriţă de cafea şi se presară ca o ploaie, cum ai pune zahăr pudră peste o gogoaşă. Acest vârf de linguriţă presărat reprezintă marele secret al unei cafele de excepţie la ibric! Se amestecă, se face un caimac abundent care se pune, o linguriţă-două, în ceşti. Cafeaua din ibric se lasă să fiarbă până dă în clocot şi se pune peste caimacul din ceaşcă. Soliman Magnificul aşa făcea, învăţat de către un armean. Armenii domină lumea cafelei, sunt cei mai buni preparatori de cafea din lume”, încheie cu zâmbet larg Gheorghe Florescu. Iar noi am încălecat pe-o şa/ Şi v-am spus povestea cafelei aşa.
 
Advertisements

10 thoughts on “O cafea ca pe vremuri

  1. La fel prepar si eu cafeaua, doar ca pun la urma zaharul, nu il fierb, pt. ca da arsuri la stomac, pt. cine are probleme…:) Caimacul da aspectul frumos si apetisant si apoi trebuie sa fi atent ca ibricul sa nu dea in clocot. Eu sunt dependenta de cafea!

  2. Eu cafeaua o beau fara zahar de f. multi ani 🙂 am auzit de cartea ,,Confesiuniunile unui cafengiu ” dar nu am reusit sa o citesc ,in ultima vreme sunt mai ocupata si nu prea mai pot citii 🙂

    1. Am auzit că o linguriță de zahăr în cafea face bine la inimă, de aceea o adaug. Cât despre lectură, și mie mi-e ciudă că nu pot să citesc pe cât aș vrea. Blogul și filmele de la TV îmi ocupă aproape tot timpul.

      1. da si la mine la fel,blogul,srialele tv si am un nepotel de 2 ani si 8 luni care merg sa stau cu el pana vine fata si ginerele de la servic ,ca din septembrie il va da la camin 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s