DIETA VIEŢII (XII)

CAPITOLUL V

ÎNTREBĂRI FIREŞTI, RĂSPUNSURI…ULUITOARE!

A. Ce părere aveţi despre băutul cafelei? Dar al ceaiului?

Cofeina din cafea este un drog care duce la dependenţă.

Cafeaua decofeinizată este şi mai nerecomandată, deoarece conţine un solvent chimic foarte caustic.

* Cafeaua naturală prăjită conţine un element toxic foarte complex, numit cafeotoxină. Pe lângă aceasta, principalii componenţi ai acesteia sunt: vitamina PP, oligoelementele şi cafeina (o toxină puternică). Mai are prostul obicei de a bloca circulaţia energiilor între principalii centri energetici ai  corpului.
* În cafeaua preparată nu se găsesc aproape deloc lipide, protidele şi glucidele fiind în proporţie infimă, deci ca valoare nutritivă este egală cu zero.
* Adevărata cafea tare de tot, tip “Ness”, cu o doză mare de cofeină, trebuie eliminată din consumul dumneavoastră.
* Cofeina nu este o glucidă şi totuşi pune în pericol sănătatea dumneavoastră, întrucât stimulează pancreasul şi generează o secreţie de insulină.
* Marii băutori de cafea (cu sau fără cofeină) se expun unui risc suplimementar: creşterea procentului de colesterol în sânge. În plus, şi nu în ultimul rând, consumul permanent de cafea instalează, în timp, aşa-numita vâscozitate mentală, ajungându-se la diminuarea puterii mentale şi apariţia unor crize dese de confuzie a ideilor. Se instalează incoerenţa musculară, tulburări ale simţirilor şi stări de agitaţie (beţie cafeică). Imaginaţi-vă creierul unui individ în urma consumului exagerat de alcool, “dres” cu o ceaşcă de cafea tare! În timp, cafetoxina acumulându-se în organismul uman provoacă, la nivelul sistemului nervos central, o acţiune depresivă, influenţând toţi centrii nervoşi.
* TEINA din ceai are acelaşi efect ca şi COFEINA şi, în plus, afectează absorbţia fierului.
* Cafelei şi ceaiului le trebuie 24 ore să treacă prin rinichi. Mai mult de o ceaşcă de cafea sau de ceai pe zi reprezintă o sarcină dificilă pentru rinichi.
* Cafeaua este periculoasă şi pentru că formează acid în stomac. Consumată după masa, forţează mâncarea să părăsească prematur stomacul şi încetineşte  mişcarea intestinelor. Extrema importanţă a evitării mâncărurilor care cauzează aciditate a fost subliniată deja în această lucrare. Sângele este uşor alcalin. Cafeaua şi ceaiul sunt acid curat în corpul dumneavoastră. Mai mult acid în sânge duce la reţinerea unei cantităţi sporite de apă pentru a-l neutraliza, adăugând o greutate în plus corpului dumneavoastră.

Desigur, o ceaşcă de cafea (fără zahăr rafinat de sfeclă), băută în a doua parte a zilei, nu o să fie o nenorocire foarte mare. În locul ceaiului chinezesc şi al cafelei, vă recomand ceaiurile de plante, iar pentru cei care într-adevăr nu se pot abţine, la capitolul “Reţete speciale” le recomand un preparat care, deloc nociv, poate înlocui cu succes cafeaua.

B. Ce părere aveţi despre băuturile răcoritoare? (din comerţ)

* Sunt preparate, în general, din extracte sintetice din fructe sau din plante şi conţin mult  zahăr.
* Sunt dăunătoare şi, de aceea, trebuie total excluse, cu atât mai mult cu cât sunt şi acidulate; acestea irită stomacul, provocând gastrita şi aerofagia.
* Pot fi toxice, chiar dacă sunt preparate pe baza unor extracte naturale; s-a constatat că extractele naturale de citrice, de exemplu, conţin urme importante de substanţe nocive, cum sunt TERPENELE.

Băuturile “de tip COLA” conţin cofeină, benzonat şi acid fosforic (da, aţi citit bine şi, dacă nu credeţi, uitaţi-vă pe eticheta unei sticle de “Coca-Cola”!), ceea ce riscă să dezechilibreze raportul calciu-fosfor din alimentaţie, periclitând procesul de fixare a calciului în oase.

Reţineţi! – toate băuturile răcoritoare conţin acid fosforic, acid malic şi eriteobic. Acidul malic şi cel citric din fructe devin alcaline în stomac. Cele din sucuri rămân acide, căci sunt fracţionate la extragerea din fructe prin căldura folosită în procesul de fabricaţie. Alte chimicale şi substanţe nocive conţinute de sucuri sunt: zahăr alb rafinat, cofeina, conservanţii.

Sucurile din comerţ, cola şi băuturile înrudite sunt atât de periculoase încât ar trebui să aibă pe etichetă, ca şi ţigările, un anunţ de prevenire, interzicându-se copiilor şi adolescenţilor consumul acestora.

Sucurile băute în timp ce mâncăm duc la fermentarea mâncării, înlocuind astfel digestia. Este o crimă să se dea sucuri copiilor, pentru că aceştia se vor obişnui cu cofeina conţinută de acestea. Este de preferat consumul sucurilor obţinute la storcătorul de fructe şi al apei minerale în locul sucurilor din comerţ.

C. Puţină ciocolată este chiar aşa de rea?

O bucăţică de ciocolată, din când în când, nu este dăunătoare. Ciocolata are o serie de ingredienţi periculoşi: cofeina, theobromina (un alcaloid cancerigen ce atacă ADN-ul la nivel celular, provocând atrofierea testiculelor) şi zahărul alb rafinat.

D. Cât de dăunător este zahărul?

Potrivit legilor naturii, alimentele nu trebuie modificate nici de căldură, nici de rafinare, nici de decojire, ele trebuie să fie lăsate aşa cum sunt, în întregul lor. De exemplu, tărâţele conţin complexul de vitamine B şi calciu, care este indispensabil în metabolismul amidonului şi al zahărului. În lipsa acestor substanţe din alimente, organismul uman este forţat să le ia din resurse proprii, fapt ce duce la o pierdere însemnată şi un dezechilibru. Pe scurt, fără a apela la lucrurile foarte subtile pe care le provoacă în organism, la contactul acestuia din urmă cu cea mai mică cantitate de zahăr se petrece următorul lucru:

* Trecerea zahărului în intestinul subţire şi de aici în sânge se produce foarte  rapid.
* De aici se produce o modificare a structurii sângelui, creându-se o stare de hiperglicemie.
* Se instalează foarte rapid o stare de excitare psihică şi fizică.
* Pancreasul, în stare de alarmă (în urma şocului), produce insulină cu mult peste limitele normale. EFECT: hipoglicemia însoţită de oboseală accentuată.
* Şocul continuă, răsfrângându-se asupra ficatului care, şi el, în aceeaşi stare de buimăceală, îşi transferă cea mai mare parte din rezerva de glucide în sânge.
* Acestea sunt sinusurile care înnebunesc metabolismul şi dereglează sistemul nervos.

În procesul rafinării zahărului, fiecare rămăşiţă a vieţii, toţi nutrienţii, vitaminele, mineralele sunt înlăturate, rămânând un reziduu mort: ZAHĂRUL. Mai mult, adăugat în ceaşca cu cafea, în combinaţie cu cofeina, formează o substanţă de 10 ori mai toxică decât nicotina pură!!

Astfel, după rafinare, zahărul nu mai deţine decât un singur element (carbonul) din cele peste 50 de elemente pe care le conţin trestia sau sfecla de zahăr înainte de… distrugere! Ca urmare, corpul omenesc este silit să-şi procure aceste elemente din rezerve proprii. O dată ajuns în circuitul sanguin, zahărul începe să creeze dezordine, deoarece, fără să stea în intestin, trece imediat în sânge. Aici, cantitatea de zahăr creşte anormal de mult într-o scurtă perioadă de timp, ceea ce dezvoltă un surplus de energie şi face ca oboseala să dispară. Dar lucrurile nu stau aşa. Ar fi prea frumos…

Când consumăm zahăr, prin metabolizarea lui, diminuarea resurselor organismului generează o şi mai mare oboseală decât cea iniţială, pentru care s-a luat zahărul. De fapt, în loc să ne energizăm organismul n-am făcut decât să ne biciuim organismul, iar natura nu lasă nici o greşeală nesancţionată. La un examen glicemic, imediat după un consum mare de zahăr, se poate observa că glandele pancreatice, intens stimulate, secretă o cantitate prea mare de insulină, ceea ce duce la o reducere a zahărului din sânge, sub nivelul mediu admis, de unde rezultă starea accentuată de oboseală.

În acelaşi timp, datorită conţinutului mare de calorii ale zahărului, consumul excesiv de zahăr produce o senzaţie de saţietate. Dar în zahărul rafinat nu mai există nici enzime, nici fermenţi şi nici minerale şi, drept urmare, corpul este obligat să le sustragă din hrana necesară glandelor, nervilor şi sângelui. Totodată, consumul de zahăr rafinat poate provoca afecţiuni deosebit de grave, precum: scăderea memoriei, impotenţa, scăderea voinţei, afecţiuni dentare, nevroze, artroză etc. Practic, consumul excesiv de zahăr rafinat poate favoriza apariţia oricărei maladii.

După indelungate studii medicale s-a ajuns la concluzia că infarctul miocardic are la bază consumul îndelungat al zahărului, pâinii albe şi produselor din cola. În urma digestiei, ele se transformă în zahăr. Chiar şi fructele fierte sunt nesănătoase şi din acest motiv recomand consumul lor în stare naturală.

* La fel de nefast în alimentaţie, ca drogul sau alcoolul, zahărul este considerat chiar ca unul dintre cele mai puternice  droguri.
* Într-adevăr, este de natură organică, dar prin rafinare se distrug toţi constituienţii necesari vieţii, inclusiv enzimele.
* Pentru a fi metabolizat, zahărul foloseşte “rezervele strategice” ale organismului: crom, calciu, enzime, magneziu, vitamina B1.
* Are consecinţe asupra greutăţii.
* Creează oboseală (vezi hipoglicemia), diabet, gastrite, ulcere, carii, boli de inimă.
* Nu este indispensabil.
* Organismul nu are nevoie de un aport exterior de zahăr; la nevoie, îl fabrică singur sub forma glucozei (singurul carburant al organismului).
* Pe măsură ce organismul îşi determină singur nevoiele de zahăr, acesta va fi fabricat direct din rezervele de grăsime.

Deci grăsimile vor fi transformate în glucoză

Zahărul poate fi înlocuit, eventual, cu  miere.
Zahărul rafinat îngraşă oamenii, pentru că furnizează numai calorii goale, de calitate slabă. Rezultatul: supraalimentaţia, pentru a obţine nutrienţii necesari.
Pe de altă parte, zahărul din fructe este excepţional de bogat în nutrienţii de care corpul nostru are nevoie. În plus fructele furnizează fibra pe care zahărul alb rafinat nu o are. Zahărul fermentează, formând acid acetic şi alcool.
La capitolele “Reţete speciale” vă recomand o serie de preparate care, deloc nocive, înlocuiesc cu succes zahărul.

Cu cât veţi consuma mai puţine alimente, cum sunt: cafeaua, ceaiul, laptele, sucurile din comerţ, alcoolul sau zaharoasele, cu atât veţi putea controla mai bine sănătatea şi, implicit, greutatea.

după Daniel Menrath

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.