E. Este adevărat că puţin vin ajută digestia?
Corpul nu are nevoie de nici un ajutor pentru digerarea mâncării, după cum nu are nevoie de ajutor nici ca să respire sau să clipească din ochi. Toate sunt răspunsuri automate. Digestia – pur şi simplu – are loc atunci când mâncarea ajunge în stomac. Vinul este un produs obţinut prin fermentare, astfel contribuind la stricarea mâncării cu care intră în contact. Alcoolul îngreunează mult activitatea rinichilor şi a ficatului. Dacă vă place vinul, beţi-l pe stomacul gol (în nici un caz dimineaţa). Astfel, va fi necesar mult mai puţin timp pentru a fi eliminat.
* Alcoolul îngraşă!!!, dar mult mai puţin decât pâinea albă, zahărul, cartofii şi orezul.
* Trebuie să eliminaţi băuturile aperitive; puteţi bea însă şampanie sau un vin bun, în special alb.
* Când este băut după masa, mai ales după protide – lipide (carne, peşte, brânzeturi), alcoolul se metabolizează mai puţin rapid, prin combinarea sa cu alimentele, şi eliberează astfel o cantitate de grăsimi de rezervă.
F. Oţetul din comerţ este dăunător?
După carne şi zahăr, oţetul ocupă ultimul loc din punctul de vedere al nocivităţii, producând: arsuri, iritaţii, predispoziţii la ulcer, carii dentare, astm, osteoporoză şi boli renale. Ajuns în corpul uman irită mucoasa bucală, şocând mucoasa stomacală şi pe cea intestinală. În final – printre altele- provoacă acidoza sângelui. Cu toate că este un acid organic, datorită faptului că nu conţine enzime, este un aliment mort. Conţine un singur aliment: acidul citric. Acesta, pentru că trebuie metabolizat, consumă energie.
Este răspunzător de foarte multe tulburări şi dereglări ale organismului uman. La capitolul “Reţete speciale” vă recomand un preparat care, deloc nociv, poate înlocui oţetul din comerţ.
G. Este adevărat că pâinea este dăunătoare?
Multe persoane, chiar şi cele bolnave sau în vârstă, consideră pâinea albă un aliment indispensabil vieţii, ea fiind apreciată şi sub formă de pesmet, pentru că se consideră că ar fi mai uşor de digerat.
EROARE! Pâinea albă pe care o consumăm nu are o valoare alimentară reală. Este lipsită de germeni şi de tărâţe, adică de partea cu adevărat nutritivă a boabelor de grâu, şi, tocmai datorită acestor carenţe, favorizează infarctul miocardic şi apariţia calculilor biliari, aceştia din urmă formându-se din şi cu ajutorul colesterolului. În plus, carbohidraţii excedentari se transformă în grăsimi şi apoi în colesterol, care se depun pe pereţii arterelor.
În urma obţinerii făinei din cereale care sunt foarte bogate în vitamine (mai ales în complexul vitaminic B, indispensabil întreţinerii sistemului nervos), se elimină germenii şi tărâţele. Chiar dacă în aluatul de pâine se introduc vitamine şi minerale de provenienţă sintetică, nimic nu poate suplini sărurile minerale pierdute, pentru că cele ce s-au adăugat sunt de natură sintetică, anorganică, lipsite de enzime şi de viaţă, şi nu pot fi asimilate de către oganism.
Pâinea neagră
Pâinea neagră sau integrală este mai sănătoasă decât pâinea albă, dar nici ea nu poate fi socotită hrană în totalitate, deoarece, prin coacere, se pierd enzimele; acasta face parte din categoria alimentelor gătite, cu care ne-am obişnuit. Este indicat ca persoanele bolnave de reumatism şi artrită, precum şi cele cu surplus ponderal să evite pâinea. În antichitate, evreii îşi făceau azima (pâinea) întinzând aluatul la soare şi astfel se cocea şi rămânea hrănitoare. Din păcate, această pâine neagră este tot mai rar întâlnită în comerţ, cea albă consumându-se în proporţie de peste 80%.
* Cu cât este mai albă cu atât este mai “rea”, albeaţa indicând un grad înalt de cernere a făinei.
* Făina cea mai indicată pentru alimentaţie este cea de tărâţe (sau pâinea integrală) preparată după metoda veche, cu făină necernută; ea conţine fibre (celuloză).
* Cantitatea de glucoză eliberată de pâinea cu tărâţe este mult inferioară celei din pâinea albă – de aceea “îngraşă” mai puţin şi este mai sănătoasă.
EXEMPLU: 100 g pâine integrală conţin 90 mg de magneziu, iar cea albă doar 25 mg.
* Pâinea obişnuită, fiind fabricată din făină cernută şi în majoritatea cazurilor din aluaturi congelate, este lipsită de elementele necesare unui metabolism normal; în schimb, în plan nutritiv, ea nu aduce decât energie sub formă de glucoză – este dăunătoare sănătăţii dumneavoastră.
* Este recomandabil să eliminaţi cu totul din alimentaţia dumneavoastră pâinea albă (78% din populaţie este consumatoare de pâine albă) putând mânca totuşi pâine integrală, lucru pe care chiar vă sfătuiesc să-l faceţi.
H. De ce sunt atât de controversate făinoasele?
* Sunt constituite din amidon.
* Sunt, în majoritate, glucide “malefice” – nesănătoase, iar unele vor trebui excluse.
Consider făinoase următoarele alimente:
Cartoful
* Plin de vitamine şi săruri minerale, care se pierd însă prin fierbere şi, mai ales, prin decojire.
* Glucoza eliberată de cartof în timpul proceselor metabolice este foarte mare.
* Specialiştii în dietetică fac eroare prin aceea că îl consideră “zahăr lent”.
* După cum aţi văzut în tabelul cu indici glicemici, unde 100 este indicele glucozei pure, cel al cartiofului este de 70; prelucrarea industrială a cartifului (piureul instant) provoacă o creştere a indicelui glicemic la 95.
* Amestecul de carne şi glucide (de exemplu, friptura cu cartofi prăjiţi) este extrem de dăunător, provocând multiple tulburări intestinale.
* Dacă nu vă puteţi abţine, mâncaţi-l cu salată, dar nu cu carne – fibrele de celuloză din salată permit cooptarea amidonului şi fac din acest amestec o glucidă care eliberează glucoza într-o cantitate extrem de limitată.
Fasolea uscată
Dacă veţi dori o iahnie de fasole, împotriva aşteptărilor dumneavoastră, am să mă bucur şi am să v-o recomand şi pe viitor (chiar aştept să mă invitaţi!); aceasta este clasificată printre glucidele “benefice”, întrucât indicele glicemic este foarte scăzut; poate fi mâncată în loc de pâine.
Fasolea verde
* Se înscrie printre glucidele “benefice”, având un indice glicemic foarte scăzut.
Orezul
* La origine şi aşa cum era preparat şi consumat de către asiatici, orezul este un aliment complet; conţine toate elementele nutritive indispensabile vieţii.
* Orezul alb consumat astăzi este foarte rafinat şi, de aceea, dăunător; ca şi făină cernută, acesta eliberează o cantitate mare de glucoză.
* Puteţi consuma orezul complet (neprelucrat, gri-maroniu) şi orezul sălbatic canadian, dar nu în asociaţie cu lipidele (de exemplu: unt, brânză); poate fi completat cu roşii şi ceapă în fel de fel de mâncăruri gustoase.
Porumbul
* Indice glicemic ridicat, motiv pentru care este contraindicată folosirea şi consumarea lui în alimentaţia omului.
* Este însă folosit la îngrăşatul vitelor.
* Este bine de ştiut faptul că prelucrarea industrială a porumbului îi măreşte considerabil indicele glicemic şi, de aceea, pop-corn-ul şi corn-flakes-urile produc glicemie.
Paste făinoase
* Sunt considerate glucide “malefice”, fiind de preferat excluderea lor din alimentaţie.
* Sunt fabricate, aproape întotdeauna, din făină cernută, cu adaos de lipide: unt, ouă, brânză, uleiuri etc.
* Vor putea fi mâncate pastele fabricate din făină necernută.
după Daniel Menrath