Inima Reginei Maria

Caseta care a adăpostit inima Reginei Maria, confecţionată din argint aurit, email, diamante, smaralde, rubine, poate fi admirată până în luna august într-o expoziţie deschisă la Castelul Peleş. Povestea inimii Reginei Maria este mai puţin cunoscută. Conform testamentului redactat în 1933, inima a fost îmbălsămată, pusă în casetă şi învelită într-un steag dublu: pe o parte drapelul României şi pe alta steagul Marii Britanii. Caseta a fost dusă cu vechiul bric Mircea la reşedinţa reginei, din Balcic, unde a fost depusă cu toate onorurile: tunurile au tras 21 de salve de artilerie, gorniştii companiei de marină au sunat stingerea.
Conform dorinţei reginei, inima a fost depusă în capela Stella Maris din Balcic în anul 1938. Pe 8 septembrie 1940, după ce România cedează Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria este preluată de administratorul Castelului Bran. Este adusă în ţară şi depusă în biserica de lemn a castelului. În 1941, a fost aşezată într-o criptă special amenajată, în stânca muntelui Măgura Branului. După al doilea Război Mondial, în 1947, a fost construită Biserica “Inima Reginei Maria”, unde urma să fie depusă caseta, fapt neîntâmplat în condiţiile înlăturării monarhiei.
În 1968, au fost sparte cu o rangă grilajul criptei din munte şi urna din marmură, iar caseta a fost depusă în casa de bani a Muzeului Bran. În 1971, caseta a fost transferată la Muzeul Naţional de Istorie al României. Acum, caseta este expusă la Peleş, iar inima s-ar afla în subsolul muzeului. Unii spun că într-o cutie de pantofi. “Ar fi o lipsă de respect faţă de Majestatea Sa ca inima să fie expusă în public, ca orice curiozitate”, a spus un muzeograf.
.
după Gheorghe Pârja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.