Când plânge un bărbat

De ce bărbaţii plâng mai rar ca femeile? Ar fi bine să plângă şi ei mai des? Psihologii, medicii şi alţi specialişti în terapii de tot felul recomandă plânsul ca o metodă naturală de descărcare şi eliminare a toxinelor. Şi totuşi…
Pe tata nu l-am văzut plângând niciodată şi nici pe fratele meu mai mare. În schimb la mama era parcă firesc să plângă destul de des, din cauza lipsurilor şi a neînţelegerilor din familie. Iar sora mea o moşteneşte şi în această privinţă.
Când eram copil, şi chiar adolescent fiind, am plâns de multe ori de dorul de casă şi de cei dragi. O făceam pe ascuns, când credeam că nu mă vede nimeni, sau noaptea, când ceilalţi colegi de la internat dormeau. Îmi era ruşine de slăbiciunea mea şi ştiam că dacă ea va fi descoperită voi ajunge de batjocura celor din jur.
Anii s-au scurs şi caracterul meu s-a întărit. Plângeam din ce în ce mai rar, până ce am ajuns să devin imun la astfel de manifestare. Nu am plâns când mi-am înmormântat părinţii şi nici când am pierdut-o pe cea care credeam că-mi este sortită până la capătul vieţii. Poate că lacrimile mele au secat sau am învăţat să mă controlez. Poate că sufletul mi s-a împietrit sau poate că am realizat că viaţa e dură şi eu trebuie să fiu tare pentru a o suporta. A! Am mai vărsat două lacrimi când am ieşit la pensie, dar nu vreau să-mi mai amintesc de acea zi.
Am văzut puţini bărbaţi care au plâns în faţa mea şi credeţi-mă că nu au fost momente pe care le-am depăşit uşor. Mi-era jenă de ruşinea lor şi mă temeam de ce ar mai putea urma. Pentru că, de obicei, când plânge un bărbat, el e disperat şi ca urmare, imprevizibil. Când vezi o femeie plângând, ştii cam ce trebuie să faci. O mângâi, încerci să o linişteşti, poţi să o îmbrăţişezi şi chiar s-o pupi, spunându-i cuvinte duioase. La un bărbat e cu totul altceva.
Ar fi riscant să-l îmbrăţişezi fiindcă se poate interpreta. Poţi să încerci să-l îmbărbătezi dacă el e dispus să te asculte. Dar de cele mai multe ori am avut parte de un eşec în tentativa de a-l calma pe cel deznădăjduit. De aici am dedus că cel mai bine este să mă feresc de bărbaţii care plâng. Pentru că ei nu se pot controla şi caracterul lor e foarte labil. De la plâns, pot trece uşor la violenţă, la distrugeri de bunuri şi chiar la bătaie. Iar ieşirile lor pot fi uneori fatale pentru cei care le sunt prin preajmă sau chiar pentru ei înşişi.
Poate că sunt şi excepţii: bărbaţi care plâng liniştit şi după ce se descarcă trec mai departe. Doar că eu nu i-am întâlnit. De aceea, din experienţa pe care am acumulat-o şi din informaţiile pe care le-am primit, pot să vă dau un sfat util. Feriţi-vă de bărbaţii care plâng!

4 thoughts on “Când plânge un bărbat

  1. Citesc cu mare placere tot cea ce scrii despre copilarie,este asa de bine relatat momentul de slabiciune din copilarie parca am in fata cum te ascundeai in pernuta si plingeai(e bine sa intaplat si mie) dar ca povestirea sa aiba un efect placut asupra cititorului se simte ca autorul are un talent deosebit de a scrie si merita sa-i uram curaj si succes de a continua sa ne incanta cu povestiri adevarate ! Iti doresc o seara minunata

  2. Îţi mulţumesc încă o dată pentru frumoasele tale aprecieri şi mă bucur că rândurile mele rezonează cu trăirile de care ai avut parte şi tu. Doar oameni suntem cu toţii şi fiecare îşi aminteşte experienţele plăcute sau traumatizante prin care a trecut şi care i-a format caracterul. Să ai parte de zile senine, în toate sensurile!

  3. Cred că totuşi e mai bine să-l laşi singur, pentru că astfel eviţi o situaţie jenantă pentru amândoi, pe care s-ar putea să şi-o amintească mereu când te vede.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.