Cine e inginerii şi ce vrea ei?

Voi încerca să explic hoardei umaniste ce creatură este inginerul. Să începem cu începutul…

Şcoala generală şi liceul

Foarte rar inginerul străluceşte la învăţătură, nu pentru că nu ar avea materie cenuşie deasupra gâtului, ci pentru că nu suportă să înveţe pe de rost texte şi comentarii la limba română, sau nume şi ani la istorie. Asta nu înseamnă că urăşte materiile respective – poate citi cu plăcere o carte, doar că îl enervează noţiunea de memorat.

Nici matematica nu-i place în mod deosebit, pentru că inginerul nu e tâmpit. Totuşi, materiile interesante, precum fizica (cu circuitele electronice mai ales), chimia (ştiinţa chestiilor care fac bum), sau informatica (echivalentul modern al magiei medievale) necesită matematică, aşa că nu are de ales şi o va învăţa. Deşi nu va avea mediile cele mai mari din clasă, viitorul inginer va avea satisfacţia că el este posesorul unor cunoştinţe şi abilităţi pe care colegii lui le văd inaccesibile, şi în acelaşi timp poate să-şi spună liniştit că nu ar fi mare problemă pentru el să exceleze la celelalte materii, doar că nu vrea. El e cool.

Facultatea

Inginerul nu se stresează foarte mult în facultate… deşi are de mers la laboratoare şi are de făcut proiecte. Indiferent cât de stresant este programul şi cât de duri sunt profesorii, viitorul inginer va găsi întotdeauna timp pentru distracţie, socializare, sau pur şi simplu pentru stat degeaba.

Pe când studenţii celorlalte facultăţi sunt lipsiţi de griji ca pasărea cerului, sau copleşiţi de griji ca un animal ierbivor, viitorul inginer este echivalentul studenţesc al animalului de pradă: 90% din timp doarme şi se joacă, dar în restul de 10% reuşeşte să mobilizeze o impresionantă energie în scopul finalizării unui proiect sau trecerii unui examen. Ziua sau noaptea nu contează pentru el, cu suficientă cafea sau Coca-Cola la dispoziţie. După ce scopul a fost atins, reactorul energetic se stinge cu cantităţi impresionante de etanol şi programul lejer este adoptat din nou.

Locul de muncă

Inginerul nu este un “workaholic”, dar va munci bine dacă îi place ceea ce face sau dacă este al dracului de bine plătit. Nu este neapărat obsedat de bani (dacă era s-ar fi făcut economist sau avocat), dar nu-i place nici să facă implozie intestinală. El va încerca, dar nu va reuşi decât rar, să menţină ritmul de viaţă din facultate, 90% frecat de mentă, 10% efort intens. Ai dracului patroni nu-l lasă! În general este un tip orientat, care dacă vede că meseria lui nu mai aduce suficiente fonduri la bugetul personal nu ezită să se reprofileze. “Lipsa lui de cultură”, “incapacitatea lui de a comunica”, sau “gândirea lui de şoarece de laborator” nu-l încurcă: el poate deveni oricând un afacerist sau un politician de succes.

Cultura

Cultura nu este o componentă vitală a unui inginer, dar nu este obligatoriu să lipsească. Un inginer va citi o carte, va asculta muzică şi va viziona un film atâta timp cât acestea îi vor face plăcere, fără să se gândească la faptul că prin asta el îşi face upgrade la nivelul de cultură. Dacă preferă o carte care descrie o metodă ingenioasă de a lichida pe cineva, urmată de o metodă şi mai ingenioasă pentru aflarea vinovatului, în locul unei cărţi care descrie lamentările şi psihozele unui boşorog sau ale unei femei la menopauză, asta e pentru simplul motiv că inginerul nu are chef să vomite pe timpul lui liber doar pentru a avea privilegiul de a se lăuda altora cu cât de cult este el. Dacă preferă să vadă cum Bruce Willis sau Arnold Schwarzenegger lichidează câte 50 de dobitoci per film în loc să vadă “capodoperele” lui Mircea Danieliuc sau Cristi Puiu, asta este pentru că filmele pentru el sunt un mijloc de relaxare, nu de enervare în plus. Şi un inginer nu citeşte niciodată poezie, decât dacă vrea să impresioneze o femeie, ceea ce până la urmă este un lucru lăudabil şi îl iertăm.

Etica

Adevăratul punct slab al inginerului este etica, şi probabil că acolo bate şi madam Pipi-Pipi când vorbeşte de tehnicienii lui Ceauşescu. Inginerii în general se ocupă să construiască dispozitive, fără să-şi facă prea multe griji de cine este beneficiarul lor, iar motivul nu este întotdeauna de natură financiară. Inginerii fac bombe nucleare şi rachete ghidate nu neapărat pentru că sunt plătiţi pentru asta (dar nu strică) şi nici pentru că le-ar place foarte mult să ucidă oameni (nu mai mult ca altor bărbaţi, cel puţin), ci pentru că sunt dispozitive complexe, de înaltă precizie, şi e o plăcere să arate că pot face aşa ceva. E cool!

Acasă

Inginerul nu este cu mult diferit de ceilalţi oameni în viaţa de zi cu zi… cu excepţia faptului că el este în stare să schimbe un bec ars, să monteze o priză sau un întrerupător, sau un calbu TV, şi nu trebuie să ducă calculatorul la reparat dacă are un virus sau dacă vrea să-şi instaleze un modem. Inginerul nu ştie ce e aia Tech Support.

Rezultate

Care este totuşi diferenţa dintre ingineri şi umanişti? Exceptând pregătirea de  specialitate…
Diferenţa între ei este de scop: inginerul are ca scop crearea, perfecţionarea şi întreţinerea unor dispozitive tehnice: mecanisme, circuite, construcţii, programe software… Umanistul are ca scop educarea şi perfecţionarea oamenilor şi a societăţii (asta pentru că eu, ca inginer, le definesc lor un scop, pentru că ei singuri probabil că-şi închipuie că trebuie doar să existe pentru a lumina lumea cu prezenţa lor). Scopul inginerilor este atins: tehnologia progresează de la un an la altul, şi este clar că ce se produce în ziua de azi e mai bun ca ceea ce se producea acum 50 de ani (nu neapărat mai frumos, dar aici nu e treaba noastră.

Dar scopul umaniştilor? Sunt oamenii de acum mai buni, mai cinstiţi, mai generoşi? Sau e chiar invers? Noi ne facem treaba. Voi nu. Deci, ciocul mic!

Sursa: e-mail

71 thoughts on “Cine e inginerii şi ce vrea ei?

 1. Umanismul reprezinta idealism, deci ceva abstract; nu tine de foame si nici nu e manta la vreme rea. Adevaratele idei umaniste sunt greu spre imposibil de tradus in practica, deci in viata de zi cu zi, pentru ca societatea, deci omul este asa cum este…nu doar un artist visator, de ex. ci este si inginer 🙂 Inginerul reprezinta pragmatism, partea practica a vietii. Oricum, oamenii sunt oameni, indiferent ca sunt ingineri sau umanisti (visatori in societati corupte), in viata se completeaza unii pe altii. Viata deschide calea spre toti si fiecare alege. Important este ca alegerea pe care o fac sa-si atinga adevaratul scop.

 2. De acord cu tine, dar acest articol e doar o satiră şi l-am preluat pentru a vedea, un punct de vedere umoristic, părerea inginerilor şi ca răspuns la bancurile înţepătoare care se fac la adresa lor, un fel de “drept la replică”. Mulţumesc, pentru că-mi împărtăşeşti opinia!

  1. bancurile imbecile despre ingineri , glumele proaste și disprețul își au originea în invidia și neputința umaniștilor de a fi indispensabili societății. Cum ar fi și cum ar arăta o societate fără poeți, istorici, filosofi…. dezastru nu ? Dar cum ar fi o societate fără ingineri? – ar avea un procent de peste 90 de oameni culți, intelectuali….. 😛
   Acest text este un pamflet (am specificat pentru umaniști, inginerii au intuit asta de la bun început).

 3. Ca viitor inginer pot sa spun că descrierea acestui “animal de pradă” nu e deloc deplasată. Îmi petrec 90% din timp pe stand by, 9% din timp îl rezerv activitatilor interesante și timpul rămas e dedicant studiului intens.

 4. Bine ai venit, Andrei, pe blogul meu şi sper ca acest comentariu “să fie începutul unei frumoase…” colaborări. Îţi doresc mult succes în inginerie şi umanism!

   1. Pentru ca de la an la an, sunt tineri care decid sa mearga pe partea de inginerie. Bine proportionat acest 90%-10% 😊

 5. Salut Petru !
  Dupa mine care-s si INGINER 🙂 ( sa moara de ciuda basistele ) 🙂
  DIFERENTELE dintre INGINERI si UMANISTI sunt mult mai multe ……….
  – primii sunt prea modesti 🙂 iar ceilalti sunt prea vocali 😦
  – primii lasa in urma lor ceva de care OMUL se foloseste 🙂 iar ceilalti ” STELE” 🙂 pe care se urineaza cainii maidanezi si pisicile-n calduri 😦
  – primii sunt rapid UITATI 😦 iar ceilalti permanent REMUNERATI 😦
  Cred ca am spus destule ca UMANISTII sa ma-NJURE ! 😦
  O zi pe placul inimii tale INGINERULE ! 🙂
  Aliosa.

  1. Îți mulțumesc că ai venit cu completări atât de realiste și pragmatice.
   Te rog să-mi retrimiți prin e-mail adresa ta exactă, fiindcă am intrat în posesia noii mele cărți și vreau să-ți expediez exemplarul promis. 🙂
   S-auzim de bine, Sandule! 🙂

   1. Iar arhitectii?

    Nu/mi spune ca tot umanisti.
    Am facut liceu de profil real si am invatat matemaica/fizica de mi-au sarit ochii (mi-a si placut) + 2 ani de geometrie descriptiva invatata la meditatii in timpul weekendurilor din liceu + facultate 6 ani (master inclus)

    Asa ca zi-mi care-i galeata in care intram? Ca aici trebuie sa ai si notiuni de cultura si sa ai si notiuni tehnice + desen tehnic

    Iti zic eu care e. Galeata de fraieri. Pt ca la sfarsit sa ti se ceara sa cotizezi “donatie” pt “cumintenia pamantului” (denumire scrisa intentionat cu litere mici) pt ca guvernul (denumire scrisa, iarasi, intentionat cu litere mici, din lipsa de respect) sa puna restul de bani… Pentru ce sa donezi? Aia pusi de guvern nu sunt tot banii nostri?! In timp ce porcii isi fac pensii congruente cu titulatura?! (Si aici nu sunt corect fata de porci)
    Iar medicii si arhitectii castiga la inceput, dupa carte serioasa, nenica (!), exact cat castiga si femeia de servici?!
    Nu degeaba suntem ultima tara din UE. Avem probleme serioase la capitolul “prioritati”. Dai 11 mil de eur atunci cand esti o tara fruntasa gen Franta, Germania… Nu cand ai copii pe maidane care nu au acces la educatie (+utilitati). De infrastructura si de Catedrala Neamului nu mai vorbesc.

   2. Deja am deviat în subiecte grave și inepuizabile, oricât le-am diseca și analiza. Trăim într-o țară în care politicianul e inginer, doctor, primar, inspector în învățământ, jurnalist ș.a.m.d. În timp ce profesioniștii adevărați migrează sau sunt obligați să ia mită pentru a se întreține. Mai e o opțiune: să devină politicieni și ei, intrând automat în sistemul mafiot.

  1. Creati-va si voi un asemenea pamflet! Eu il gasesc foarte exact si ca va exprima realitatea si peste veacuri 🙂

 6. Fiecare meserie aduce aportul ei societatii. Si o prostituata munceste pe branci, si un doctor, si un umanist, si un “realist”. Poate ca ne completam reciproc si nu putem exista unii fara altii. Extremele nu sunt bune. Trebuie sa existe un echilibru.

 7. Afirmatia “Inginerul nu ştie ce e aia Tech Support.” e un pic incorecta. Inginerul STIE ce e aia Tech Support pentru ca…. drum rolls … Inginerul ESTE Tech Support.

 8. “Nu este neapărat obsedat de bani (dacă era s-ar fi făcut economist sau avocat)” Buna asta, dar neadevarata :))) Tot asa cum sunt unii ingineri platiti foarte bine sunt si economisti, din pacate nu toti

 9. Un inginer bun trebuie sa aiba vorbe in gura cum se spune trebuie sa fie inteles de muncitori si sa aduca profit firmei la care lucreaza sa fie mandru de realizarile care se fac in teren de muncitori si de proiectele realizate,un ing daca nu stie desen teh nu este inginer.

 10. Salut. Am citit textul de 3 ori și mi s-a părut genial. Lucrez ca programator pentru că sunt pasionat de programare, dar sunt pasionat si de roboti, mașini care merg singure, discovery, gadgeturi, efecte speciale pe calculator si evident jocuri, pur si simplu pentru ca e cool. Bineînțeles că mă uit la Bruce Willis, la Arnold si Stallone si nu sunt ipocrit să mă uit la “bolșeturi” gen săptămână filmului franțuzesc, bineînțeles că citesc o carte captivantă pentru că o fac pentru plăcerea mea, nu pentru a încerca să luminez în jurul meu de atâta cultura, si cate si mai câte.
  O descriere superba, felicitări, mă regăsesc total pentru că la fel ca toți ceilalți ingineri nu sunt ipocrit.

 11. O descriere excelenta, in care m-am regasit intr-o proportie covirsitoare. Cit despre mizeriile de comentarii la Romana, alea mi-au facut viata un calvar. Non-sensuri; n-aveai voie sa-ti dai cu parerea, sa gindesti cu capul propriu si personal si mai ales sa iesi din tiparele rigide ale criticii impuse de madam de Romana. Apropos, ce-au creat criticii? Nimic constructiv.
  Dar divaghez si e tirziu; asa ca …

  Un salut
  Prietenos,
  Calduros
  Dar si prafos,
  Va transmite-un inginer
  Petrolist
  Dintr-un desert
  Din Middle East.

  Alex

 12. Nu se poate una fara alta, adica nu toata lumea poate fi inginer si nu toti sunt umanisti. Ba, pe deasupra, inginerii au nevoie de umanisti si viceversa. Adica, un inginer ar mai avea ce carti sa citeasca daca n-ar fi umanisti? Si, umanistii nu trebuie sa sune la Tech support???

 13. Îți dau un singur exemplu ce nu are nevoie de replici sau argumente: Mihai-Dan Pavelescu

 14. Separarea este gresita si provine din folosirea gresita a termenilor. Se intelege ca cei care urmeaza un profil “real” care are la baza disciplinele exacte, sunt inginerii, iar cei care urmeaza un profil “uman” sunt “umanisti”. Termenul de umanist nu are nici in clin nici in maneca cu urmarea unui profil uman. De fap[t profil uman este gresit, ar fi trebuit sa ii spuna ” teoretic” “toceala” “profilul unde merg cei care nu reusesc sa intre la real” In facto inginerii sunt mult mai umanisti decat cei care urmeaza un profil uman.

 15. Umanistii fac carti, filme, muzica, partea artistica din jocuri, adica lucrurile cu care-si ocupa timpul inginerul, atunci cand nu munceste.

 16. Sunt inginer. Am lucrat mult in proiectare, pe vremea comunistilor dar si dupa. Am lucrat din pasiune. Este o senzatie extraordinara pe care o simti atunci cand creierul imagineaza, mainile si ochii transpun totul pe hartie sau calculator, apoi cineva taie, strunjeste, frezeaza, asambleaza etc. si deodata apare… de exemblu un vehicul, un utilaj care incepe sa huruie, sa mearga, sa coteasca, sa ridice…. Te simti aproape ca Dumnezeu creatorul. Eu asa mi-am imaginat intotdeauna un inginer-un creator de lucruri pe care le poti atinge, de care te poti bucura. Un inginer adevarat trebuie sa fie si artist, si vizionar, sa aiba cunostinte din cat mai multe domenii.
  Am citit cu placere articolul dar generalizarile intotdeauna contin o doza mare de risc, mai ales cand ne referim la oameni.

 17. F frumos articolul, chiar am aceste trasaturi si pot spune cu mandrie, ca sunt inginer, mai ales ca imi gasesc profilul in acest articol, super articol, chiar daca este vechi, este pentru prima data cand il citesc.

 18. ”Cine e inginerii” hahaha, ca vorba aia, daca ‘ e’ sub 50 se foloseste singular…tare articolul , umor cat incape.

 19. Inginerii arhitecţi au demonstrat că totul poate arăta ca un rahat dacă are un scop practic. Un dram de emisferă cerebrală dreaptă şi de umanism n-ar strica nici în cazul lor.

 20. Pacat ca apar tot timpul oameni miraculosi, asemeni lui Moise, care despart apa, sau dupa caz oameni in doua. Lucrez cu oameni, pe care ilustrul nostru inginer psiholog, a avut bunavointa sa-i ambaleze in categorii, iar piata muncii din Ro se aseamana cu jucatorii din liga de fotbal…. Mediocri, slab pregatiti si cand gasesti unul bun se transfera in strainatate.

 21. Cred ca foarte multi ingineri se simt mai bine in pielea lor citind aceste randuri. Pamflet sau nu, e o buna descriere a breslei. Cei dintre noi care se simt sifonati sunt cercetatorii, dar despre ei in alt pamflet, poate. 🙂

 22. Diferenta dintre universalist si specialist este urmatoarea: Universalistul stie NIMIC din TOATE iar specialistul stie TOTUL despre NIMIC.

 23. Multumesc, pentru un articol in favoarea inginerilor!
  Eu am ales Electrotehnica pentru ca imi placea matematica… si poezia. Am absolvit 10 fete din total 150. Notocul meu a fost sa lucrez in proiectare, unde m-am putut exprima. Ma regasesc in descrierea de mai sus… pe jumatate. Umanistii si realistii se completeaza. Si robotilor (construiti de ingineri) li se programeaza sentimente. Orice meserie e interesanta, daca o faci cu placere.
  Salutari tuturor inginerilor si nu numai, din California,
  DGS

  1. Mă bucur că ți-am fost de folos prin difuzarea acestui material, care m-a impresionat și pe mine, chiar dacă nu sunt inginer.
   Mult succes și salutări din Maramureș, locuri frumoase în care țara te așteaptă!

 24. Inginer în geodezie over here.
  Tare fain articol, l-am citit cu cea mai mare plăcere.
  Mai e o chestie care ar trebui menționată. Profesiunea de inginer nu are sex. Am mulți cunoscuți, care nu mă percep ca inginer, din motivul că sunt femeie. Nu-s feministă sau luptătoare aprigă pentru egalitatea dintre sexe, dar lumea ar trebui să știe că printre toate femeile care caută numai cârpe, cărți scrie de Coelho, și citate “profunde” pe Facebook, sunt și câteva de treabă, care aduc chestii solide și valoroase pentru lumea asta.

 25. Mi-a plăcut textul până la faza finală cu ciocul mic la adresa umaniștilor. M-am simțit lezată, dar și amuzată în același timp. Nu prea am cum să mă supăr pe tine, așa că până la următorul text de pe blogul tău o să-mi treacă. Sau nu?

 26. Chiar, aș avea nevoie de părerea unui inginer priceput la fizică. Am scris o a doua parte a articolului despre Muzeul Iluziilor, de data asta despre experimentele fizice și mi-e teamă să nu fi înțeles ceva greșit legat de descărcările eletrostatice. Te rog să citești textul și să-mi spui dacă e corect din punct de vedere al fizicii ceea ce am scris acolo. P.S. Am pus muuulte poze cu holograma să-ți încânte ochiul.

  https://roximoronica.wordpress.com/2018/01/19/la-muzeul-iluziilor-nu-veti-avea-deziluzii2/

  1. Am citit textul, așa cum era firesc când ți-am văzut postarea, și mie nu mi se pare nimic confuz sau eronat. Chiar m-ai încântat, iar clipul a fost cireașa de pe tort. 🙂

   1. Prima amintire legată de Fizică e un 3 pe care l-am încasat pentru că nu apucasem să fac rost de o culegere de-a lui Sandu Mihail, și acum îi țin minte numele. Nema culegere, nema temă, a rezultat un 3 pentru un sfert de clasă. Din momentul ăla mi-am acoperit urechile la orele de fizică și acoperite au rămas până la evenimentul despre care am scris pe blog. Când am văzut felul în car explica ghidul am realizat că până și fizica poate fi foarte interesantă.

 27. Excelent!
  Am citit cam toate comentariile, dar n-am gasit gluma urmatoare:
  Un inginer la o librarie:
  – Aveti cartea “Ce e inginerii si ce vrea ei”?
  – Este epuizata…
  – O cumpar, chiar daca e epuizata…
  *
  P.s. Marturisesc de câte ori am ocazia: am urmat liceul la Seini, apoi ingineria la Cluj. Am practicat ingineria in proiectare si cercetare, pana la pensie, in mecanica fina, tehnica medicala, tehnica militara, optica…
  Am expus ce am lucrat, in cele 10 procente de timp de efort real si evident, pentru a nu fi criticat prea aspru daca uneori voi scrie sau comenta (si) despre aceste domenii…
  Toate cele bune!

  1. Și uite așa m-ai aflăm câte ceva unul despre altul. Lucruri bune, după cum se vede și de această dată. Comentariile sunt bine-venite în orice domeniu, mai ales dacă au și umor. 🙂

 28. Cred ca textul a fost produs de o cucoana, pentru a-si omori timpul de asteptare la in salon de pedichiura si admirat de pedichiurista. Nu e exclus ca textul sa fi fost afisat in salonul de pedichiura…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.