Punctualitate

Din experiența mea am învățat să nu pierd mult timp cu aprecierea oamenilor la justa lor valoare. Iar unul din criteriile importante și decisive în a-mi forma rapid o părere despre semenul cu care am de-a face este PUNCTUALITATEA. La început credeam că dacă cineva întârzie la o întâlnire sau în alt loc în care a promis că va fi prezent la o anumită dată, era doar un accident, chiar dacă se repeta și motivele erau din cele mai verosimile. Dar cu timpul mi-am dat seama că acel care întârzie o dată, sau chiar lipsește, la fel va proceda mereu. Am punctat mai jos câteva calități ale omului punctual și, implicit, defectele celui care găsește mereu scuze pentru întârzierile sale.

* Te poți baza oricând pe o persoană care se dovedește punctuală, fiindcă va fi mereu acolo unde ți-a promis, încercând să te ajute. Tot ceea ce îți cere e să te ții și tu de cuvânt. Pe când cel care întârzie se va eschiva mereu sub diferite pretexte și-ți vei da seama că te minte.

* Nu angaja niciodată un muncitor care întârzie din prima zi. Dacă nici orarul de muncă nu-l poate respecta înseamnă că e dezordonat, leneș sau dezinteresat. Ori toate laolaltă. Prima calitate a unui angajat este să nu întârzie și dacă o poate respecta, e un semn că poate și să-și facă treaba. Chiar și posturile TV care nu respectă programul stabilit – schimbă des emisiunile sau orele lor de difuzare – sunt ocolite pentru neseriozitatea lor și-și pierd din credibilitate.

* Nu te îndrăgosti de o persoană care întârzie la întâlniri! Ea te va minți încontinuu, nu numai căutând să-și justifice întârzierile, ci și în celelalte aspecte ale vieții. E important să-ți găsești un om care este punctual, pentru că-ti oferă siguranță.

* Nu face afaceri cu parteneri nepunctuali, ei te vor înșela și dacă le vei da bani pe mână e foarte posibil să nu-i mai vezi niciodată. La început vor fi doar mici întârzieri, apoi vor apărea minciuni mari și chiar delapidări.

Din fragedă copilărie am fost învățat să nu întârziu nicăieri. La școală eram printre primii care intrau în clasă, la serviciu aveam cheia de la locul de muncă, fiindcă se știa că nu întârziu niciodată, ba chiar eram cel dintâi. Când am avut primele întâlniri amoroase, mă duceam mereu primul, pentru a face impresie bună. Datoriile mi le-am plătit întotdeauna la timp, iar dacă se întâmpla să fiu în impas, găseam o soluție ca să mă țin de cuvânt. Să-mi calc cuvântul ar fi fost pentru mine cea mai mare rușine. Datorită acestei convingeri m-am înconjuat doar de prieteni punctuali, care dacă promit ceva, e sigur că vor face totul să se țină de cuvânt. Nu sunt mulți, dar sunt suficienți.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.