Natalitatea – o problemă pentru cei înstăriţi

România are din ce în ce mai puţină populaţie. Preşedintele ţării estima zilele trecute că prin anul 2030 vom fi doar 15 milioane. Nici nu îndrăznesc să mă gândesc care va fi proporţia minorităţilor de acum, pentru că românii nu prea mai vor să aibă copii. Motivul invocat de marea majoritate este sărăcia şi grija pentru viitorul nu prea roz. Pe acest considerent, ar trebui să deducem că cei bogaţi, milionari chiar, ar trebui să fie printre cei care procrează mai mult, dar surpriza vine tocmai din partea lor. De cele mai multe ori se limitează la unul sau doi copii, iar în unele cazuri chiar deloc.

Am luat în calcul VIP-urile, personalităţi pe care le cunoaştem cu toţii, dar apoi am vrut să mă aplec şi către oamenii obişnuiţi, de lângă mine. De pildă, vecinul din spatele casei are o vilă frumoasă, două maşini şi un venit substanţial, dar un singur copil. Feciorul său a lucrat mulţi ani în străinătate şi a strâns bani frumoşi. Cu toate acestea are doar o fetiţă şi nici nu se gândeşte să mai aibă un moştenitor. Vecinul din faţa casei în schimb, a fost toată viaţa sărac şi trăieşte doar din agricultură. Cu toate acestea are trei copii şi probabil nu s-ar fi oprit dacă nevasta lui nu s-ar fi îmbolnăvit.

Apoi am luat în evidenţă pe toţi vecinii de pe stradă şi concluzia a fost cea scontată: cu cât e omul mai sărac, cu atât are mai mulţi copii. Dacă mă duc într-un cartier de la periferie, unde trăiesc numai ţigani, vezi uliţa plină de puradei murdari şi flămânzi, iar dacă mă întorc spre centru, într-un cartier select, rar îmi văd ochii câte un copil. Astfel este şi în alte oraşe, din toată ţara. Doar în satele maramureşene de peste deal se mai păstrează tradiţia de a avea cât mai mulţi “coconi”. Şi în Moldova.

Prin urmare nu sărăcia este factorul principal al scăderii natalităţii. Rămâne în discuţie stresul şi grija zilei de mâine, dar şi frica de a fi părinte, responsabilitatea şi munca ce se impune şi de care mulţi fug. Ar trebui să ne îngrijoreze această realitate? Părerea mea este că nu. De ce să forţăm o natalitate, doar de dragul de a fi mai mulţi şi mai tineri? La fiecare nuntă le urăm proaspeţilor căsătoriţi “casă de piatră” şi câţi mai mulţi copii. Dar fiecare trebuie să gândească singuri dacă e bine sau nu să dea naştere unei fiinţe. Viaţa unui cuplu poate fi frumoasă şi fără copii, iar rostul unui om poate fi găsit şi prin alte acţiuni. Contează doar ca ele să fie benefice societăţii şi lui însuşi.

Oricum, populaţia globului este într-o creştere continuă, prea mare pentru posibilităţile pe care le are la îndemână omul pentru a o susţine. Chiar dacă se afirmă sus şi tare că s-ar putea găsi resurse şi pentru un număr dublu de oameni, acestea sunt mai mult vise care cer multă voinţă şi cheltuială. Până una alta, zilnic mor mii de copii din cauza inaniţiei. Cine are copii, săi crească şi să-i educe. Cine nu, să-i ajute pe cei orfani şi necăjiţi. Este cel mai bun mod de a mulţumi lui Dumnezeu că ne-a dat viaţă.

 

2 thoughts on “Natalitatea – o problemă pentru cei înstăriţi

  1. Eu cred că sărăcia (ca și bogăția, dealtfel) devine la un moment dat o stare de spirit. E ok, ești sărac, sigur că nu ai vrea să fii așa dar nici nu ai soluții pentru a evita situația. Ai un copil și știi că nu vei avea ce să-i oferi. Așa cum unul nu va primi nimic de la tine, același nimic îl poți împărți la mai mulți.
    Și am mai întâlnit o idee, tot prin vecini, cum că dacă ai mai mulți copii, sunt mai multe șanse ca măcar unul să reușească în viață și să te scoți și tu la bătrânețe.

  2. Concepţii despre importanţa natalităţii sunt multe şi fiecare o gândeşte în felul său, dar cei mai mulţi dintre cei care sunt prolifici nu o prea gândesc şi din lipsă de cultură sau capacitatea de a planifica şi a se ţine de acea planificare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.