“M-a făcut mama oltean”

LEGENDA CÂNTECULUI “M-A FĂCUT MAMA OLTEAN”
.
Cântecul de suflet al oltenilor “M-a făcut mama oltean” are o poveste extrem de fascinantă şi se pare că această melodie, cu care orice oltean se mândreşte, a fost făcută în cinstea lui Iancu Jianu, în 1809.
Astfel, legendarul lăutar al Craiovei, Niţă Băloiu, din Işalniţa (la acea vreme, teritoriul moşiei Işalniţei începea undeva din cartierul Severinului de astăzi), a compus acest cântec în cinstea Jianului, după ce haiducul a învins oastea lui Paşa Pazvant Oglu (vezi aricolul de de pe acest blog “Uimitoarea poveste a lui Pazavante Choru'”, la categoria ‘povestiri istorice’) la Vidin, răzbunându-se astfel faţă de ororile făcute de acesta oraşului Craiova în anii 1799-1800, în care a incendiat şi a distrus mai multe case şi moşii de pe teritoriul Craiovei. În urma acestei bătălii de la Vidin, se pare că însuşi Iancu Jianu a fost cel care l-a rănit pe Pazvante, lăsându-l fără un ochi, după acest incident Pazvant intrând în tradiţia populară cu numele de Pazvante Chioru’.
La întoarcerea de la Vidin, în Craiova a fost o bucurie nespus de mare, Iancu Jianu a fost primit ca un erou, deoarece îi scăpase de un personaj de temut al acelor vremuri. De altfel, şi din conţinutul textului îndrăgitului cântec se poate observa că personajul descris este văzut ca purtând “căciulă de astrahan, cojocel de miel bârsan şi cămaşă de tulpan”, straie care îl caracterizau în întregime pe Iancu Jianu. De asemenea, se cunoaşte foarte bine faptul că acesta era scund de statură şi foarte isteţ, lucruri redate prin versurile: “Sunt oltean de Jiuleţ, mititel şi iubăreţ”, dar şi foarte îndemânatic cu armele, îndrăzneţ, energic, având, totodată, un farmec peronal deosebit. Mai mult, Iancu Jianu era perceput de foarte mulţi ca un personaj care era pe de o parte extrem de sufletist cu nevoiaşii, dar şi foarte dur cu cei care îndrăzneau să-l înfurie.
Deşi este născut la Caracal, mama lui Iancu Jianu era craioveancă la origine, iar el a copilărit şi s-a format în Craiova, oraş pe care l-a îndrăgit foarte mult, motiv pentru care şi în cântec se specifică faptul că este “pui de craiovean”. Cu toate că această melodie a fost cântată de mai mulţi interpreţi de muzică populară oltenească, printre care şi regina muzicii populare olteneşti, Maria Lătăreţu, cea mai duioasă interpretare a acestui cântec a făcut-o Ion Luican, culmea, un bucureştean, care, însă, şi-a petrecut foarte mult timp în Oltenia.
Potrivit tradiţiei populare, cântecul “M-a făcut mama oltean” a fost compus, în acea seară, pentru Iancu Jianu de lăutarul Niţă Băloiu, din Işalniţa, căruia Vodă îi tăiase, în 1802, degetele de la mâna dreaptă ca să nu mai răscoale norodul prin cântecele sale, dar el nu înceta să cânte.
.
M-a făcut mama oltean
.
Foaie verde maghiran, măi
M-a făcut mama oltean, măi
Port căciulă de-astrahan
Şi cămaşă de tulpan
Cojocel de miel bârsan, măi Leano.
.
Oltean sunt, oltean îmi zice
Oltean sunt oriun’m-oi duce
Sunt oltean de Jiuleţ, mititel şi iubăreţ
M-a făcut mama isteţ, măi Leano.
.
Foaie verde maghiran, măi
M-a făcut mama oltean, măi
Port condeiul de tufan
Unde scriu nu şterg un an
Că mi-s pui de craiovean, măi Leano.
.
Cin’ se ia cu mine bine
Îi dau haina de pe mine
Cin’ se ia cu mine rău
Să-l păzească Dumnezeu
Că sunt şarpe de dudău,
Dă-l galbin şi muşcă rău, măi Leano.

3 thoughts on ““M-a făcut mama oltean”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.