Despre ateism cu luciditate

PUNCTE DE VEDERE
.
Aceasta este o postare pentru toate persoanele, indiferent de credințe, idei, vârstă etc. Totuși, este recomandat oamenilor cu capacitate de analiză, logică și oarece inteligență. Înainte să îți exprimi părerea, citește tot. Dacă îmi citești postarea cu ochelari de soare pe ochi și cu un tricou roz mulat, poți renunța. Acesta nu este taraf.ro.
.
Bun. Subiectul despre care vreau să vorbesc este ateismul și de ce este cea mai logică și rațională idee despre creație și religie. În primul rând, ce este? Ateismul este concepția care se bazează pe negarea existenței oricărei divinități. Ateismul respinge astfel credințele religioase în supranatural, viața de apoi, miracole etc., specifice teismului.
.
Teoria formării universului și vieții are zeci de interpretări. Creație sau evoluție, nimeni nu a dovedit exact, dar Evoluția are argumente și dovezi mai concrete și logice decât Creația, care de altfel e o supoziție nefondată. Îmi puteți spune că încă din cele mai vechi timpuri oamenii credeau în zei. Ei bine, așa e, dar ce variantă mai plauzibilă aveau atunci pentru fenomenele din jur. Cel mai simplu și bun răspuns pentru tehnologia lor era o ființă supranaturală care a creat tot și e responsabilă de viețile lor. Cunoștiințele reale de fizică, chimie, astronomie etc. s-au dezvoltat în timp iar oamenii au început să avanseze, să-și pună întrebări și să le găsească răspunsuri mai inteligente.
.
Biblia și religia au apărut ca instrument de manipulare în masă. Oamenii aveau nevoie de pretexte de necontestat pentru acțiunile lor, pentru războaie, cruciade și inchiziții și găseau explicație simplă pentru tot prin Dumnezeu. Până prin secolele 15-16 oamenii credeau că Pământul este plat, în centrul Universului și că Soarele se învârte în jurul lui. Doi iluștrii cercetători, Nicolaus Copernic și Galileo Galilei au dărâmat aceste mituri prin dovezi care atestau faptul că Pământul este rotund, nu suntem, în centrul Universului și că de fapt noi ne învârtim în jurul soarelui. Galileo Galilei a fost acuzat de erezie, forțat să retracteze și arestat de Inchiziție. Abia în 1992 Papa a recunoscut public eroarea comisă, iar în 2008 i-au făcut statuie. Un exemplu foarte clar cum oamenii sunt manipulați de Bisericș, iar știința este încetinită. Dacă atâta timp oamenii au crezut ceva ca mai apoi credințele lor să se spulbere din cauza dovezilor concrete, de ce nu s-ar putea întâmpla același lucru și cu existența lui Dumnezeu?
.
O greșeală majoră pe care o fac creștinii în discuția cu un ateu este afirmația: „Dovedește că NU EXISTĂ Dumnezeu!”. Nu poți să dovedești inexistența unui lucru, este o absurditate. Acum câțiva ani, profesorul de religie mi-a zis: „Nu poți spune că nu există Dumnezeu dacă tu nu l-ai văzut!”, la care eu am replicat senin și calm: „Nu poți spune că nu există Moș Crăciun dacă tu nu l-ai văzut!”. Pare amuzant, dar e același lucru. Glumim și spunem că Moș Crăciun nu există, dar nu putem dovedi concret acest lucru, doar ni se pare aberant. La fel e și cu Dumnezeu, pentru un om rațional.
.
Conceptul de bine și rău este contradictoriu. Conform credințelor religioase, după moarte, omul este supus unei judecăți în urma căreia ajunge în Rai sau în Iad. Iadul, un loc infernal în care sufletele celor ce ajung acolo sunt torturate de către Satan, lordul cel malefic al întunericului. Cred că orice creștin, deși îl percepe pe Satan ca rău, tot îl percepe ca pe o ființă inteligentă. Teoretic, Satan ar trebui să iubească răutatea, crima, furtul, violenșa, etc. Faptul că cei care comit fapte rele ajung în iad și sunt chinuiți este o aberație. De ce? Pentru că Satan ar prefera să-i chinuie pe cei care au urmat calea lui Dumnezeu (pe care de altfel îl urăște. Acest raționament duce la două concluzii majore: Ori nu există nimic, deoarece nu are sens, ori Dumnezeu este diabolic deoarece își pedepsește crunt contestatarii.
.
Nu mi-e teamă că voi ajunge în Iad? Nu.
De ce? Pentru că și ipoteza fabuloasă în care Dumnezeu ar exista, iar eu am fost un ateu toată viața (ceea ce nu m-a oprit să mă comport normal din punct de vedere moral), tot ajung în Rai. Dacă există Dumnezeu, trebuie să fie inteligent și corect și să mă judece pentru faptele mele, nu pentru credința mea. Nu e nicio diferență când dai o pâine unui cerșetor din postura de ateu sau din postura de creștin. Acel om va fi fericit pentru pâinea aceea, indiferent că i-ai dat-o în numele lui Dumnezeu sau nu. Așa că noțiunea de „frică de Dumnezeu” e nefondată.
.
Am auzit multe păreri de genul: „Trebuie să crezi în ceva”. De ce? Nu pot să cred în primul rând în mine? Din orice punct de vedere am privi, viața unui individ depinde în primul și primul rând de el însuși. În religie există noțiunea de „liber arbitru”, iar dacă Dumnezeu nu te influențează în nici-un fel în luarea unei decizii, ce rost mai are? Sau de ce să te mai rogi? Cu toții am auzit de „planul divin”, adică Dumnezeu știe dinainte ce o să faci, ce o să ceri, etc. Să presupunem că ceea ce îi ceri lui Dumnezeu nu se află în planul lui divin. Ce o să facă, o să îl schimbe pentru tine? Să presupunem că ceea ce îi ceri e în planul divin. Și atunci de ce să te mai rogi dacă tot o să se întâmple? Sau de ce să te rogi pentru o persoană? Oare un orfan fără prieteni e mai predispus la nenorociri și Iad decât Gigi Becali pentru care se roagă „preasfinții” României? E aberant, e ilogic, și cu toate astea voi refuzați să gândiți. Și vorbind de miracole cu oameni vindecați, salvări din situații critice, icoane care plâng, etc… să fim serioși, voi fi cu adevărat surprins când îmi va crește rinichiul la loc.
.
Indiferent dacă există sau nu ceva, oamenii sunt prea inculți pentru Dumnezeu. Se calcă realmente în picioare ca să prindă un loc să pupe moaștele. Se închină frenetic în fața bisericilor, se roagă pentru tot felul de lucruri și își sfințesc mașinile și vilele. Biserica este un instrument de manipulare în masă și de spălare de bani, ce limitează voința omului de a cunoaște, de a descoperi, de a gândi.
.
Cu toții apreciem savanții, filozofii, oamenii de știință care au ajutat umanitatea să progreseze. Nu contest că și oamenii credincioși au făcut lucruri bune, dar hai să vedem o listă incompletă cu câteva personalități marcante ce nu au crezut în Dumnezeu.
.
ALBERT EINSTEIN – Fizician, câștigător al premiului Nobel în fizică, autor al Teoriilor Relativității Speciale și Generalizate
JAMES CAMERON – Regizor, producător și editor de film, scenarist, inventator, câștigător a 3 premii Oscar
SIGMUND FREUD – Neurolog, psihiatru, fondatorul psihanalizei
BIL GATES – Programator, manager
FRIEDRICH NIETZSCHE – Filosof, filolog
IVAN PAVLOV – Fiziolog, psiholog, medic, câștigător al premiului Nobel în fiziologie/medicină, descoperitorul fenomenului psihologic al condiționării clasice
ARTHUR SCHOPENHAUER – Filosof
.
by iosifmartisca on 21/11/2010 în ATEISM, DE LA LUME ADUNATE, REFLECȚII, ROMÂNIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.