Totul se plătește!

Mulți afirmăm că totul se plătește în viață, dar unii nu o mai cred. Această credință ușor fantezistă este răsturnată de cei care arată cu degetul spre infractorii și politicienii corupți, care o duc bine mersi fără să plătească pentru hoțiile și faptele lor ilegale. S-ar părea că au dreptate și nici măcar Dumnezeu nu-i mai pedepsește pe păcătoși așa cum ne-am aștepta și cum ar fi corect. Dar nu este deloc adevărat și observația lor este pripită.

Se mai spune că Dumnezeu nu bate cu bota și (adaug eu) nu întotdeauna în viitorul apropiat. Dar ceea ce m-a făcut să mă conving că totul are o plată și o răsplată, a fost „accidentul” care i s-a întâmplat mamei surorilor Monica și Ramona Gabor, Veronica Bulai. Se știe că înainte de a fi lovită mortal de o stâncă în cădere, ea a încălcat interdicția pusă sub blestem a Sfântului Calinic și, îmbrăcată în bărbat a intrat în Mănăstirea Frăsinei. Curiozitatea nestăpânită a dus-o la un gest fatal, pe care cei credincioși îl consideră răspunzător pentru accidentul ce a urmat.

Acest exemplu însă nu este singurul care ne poate ajuta în convingerea că păcatele și faptele rele se pedepsesc. Priviți mai atent în jurul vostru și veți găsi multe alte nenorociri cu care sunt „răsplătiți” cei care au beneficiat de naivitatea și bunătatea celor din jur. Ei nu văd, pentru că sunt orbiți de măreție, dar noi, cei care suntem spectatori imparțiali putem să deslușim pedepsele și să bănuim vina pentru care le-a fost administrată. Gigi Becali și Adrian Năstase plătesc și au plătit cu detențiune pentru faptele lor de înavuțire pe căi neortodoxe. Pedeapsa le-a fost dată de justiția oamenilor, dar Dumnezeu sau Soarta au o mare influență în aceasta. Iar când legile nu fac dreptate, destinul  face ca pedeapsa să vină pe alte căi: un accident grav, o boală necruțătoare, o familie destrămată, o viață nefericită…

Nu putem știi ce e cu adevărat în sufletul sau în familia celor care au călcat strâmb. Dar vă asigur că nu merita să facă greșelile pe care le-a făcut! Chiar dacă nu are conștiință, care să-l mustre, chiar dacă el crede că s-a realizat, mai devreme sau mai târziu vine ziua plății. Iar acea plată va fi cu dobândă mare! V-a da socoteală nu numai el, ci și cei apropiați lui, care nu vor știi de ce sunt loviți atât de rău.

Dacă v-ați mințit prietenul, v-ați înșelat iubita sau poate ați luat ce nu vi se cuvenea de la cineva și nu reparați această greșeală, poate că nici nu vă pare rău. Chiar s-ar putea să fiți satisfăcut de câștigul pe care-l aveți din asta. Dar nu fiți naiv! Veți plăti îndoit greșeala făcută cu reavoință. Poate chiar în acest moment vi se pregătește pedeapsa. Poate că deja corpul vostru sau al cuiva din familie este bolnav. Sau destinul v-a pregătit un eveniment nefericit. Iar decât să stai cu frica în sân și să tremuri cu gândul la viitor, încearcă să îndrepți răul pe care l-ai făcut. Până mai este timp. S-ar putea să reușești și, in felul acesta, să scapi de pedeapsa divină. Însă, dacă ești convins că nu ai pentru ce să te mustre conștiința, te felicit! Caută să menții această cale și vei avea parte de o viață frumoasă. Nu plină de huzur, dar fericită!

5 thoughts on “Totul se plătește!

  1. Cand ceva nu merge bine in viata ma intrebi oare ce am gresit?fara voia mea ca eu nu pot sa fac rau la nimeni.Ca se plateste tot raul facut cuiva…eu cred ca da …mai devreme sau mai tarziu toate lumea va achita rautatea facuta!Iti doresc o seara superba cu gandri frumoase!:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.