Capra cu trei iezi – versiunea modernă

Copiilor noștri „internauți”!!!

Dragii moșului, să vă spun o poveste? Păi vă spun.

Ieri navigam pe internet și am prins acolo un link de hi 5. Așa, ca pentru voi, vă spun, urăsc hi5-ul. Dar am intrat. Pe pagina unui tânăr de aproximativ 18 ani, de dansator modern. Și de succes. Spun asta având în vedere zecile de mesaje de la tinere ce-l doreau. Sub o formă sau alta.

Problema mea a fost că nu prea am înțeles ce încercau să-i comunice fetele. Gen: abea ast sa vi aici sa stam la brf k na, ti minte chef k maj’ meu. Sau: te poooooop lov u abea astept sa ne vdm: x:x:x Sau : plshe&hi5 tau ast comm d la u plz.

Priveam tatonările respective cu ochii unui retardat. Lumea se duce naibii, mă gândeam… Dispar cuvintele. Dispare comunicarea. Dispar imaginile pe care le pot picta cuvintele, frazele. Dispar înțelesurile. Astfel de limbaj presupune sfârșitul literaturii, al poeziei. Ce fel de poezie ai putea scrie cu „uof uof de nsf sometimes buah!?”

Știu, sunt un om bătrân, decrepit, ce stă la ușă cu o prostată defectă, dar dragii mei tineri utilizatori de ksh##33usk, o luați razna! Stiu că trăiți în viteză, știu că aveți alte priorități, știu că țoalele de firmă au luat locul cărților bune și versurile retardate ale unor melodii searbăde au luat locul poeziei, dar voi frânați evoluția și începeți să involuați! În curând veți comunica din nou cu bătăi de tobă și sunete nearticulate. Și, mai grav, omorâți poveștile. Sau veți ajunge să povestiți la fel de cursiv ca Tarzan cu Jane în momentul întâlnirii lor. Sper că știți cine-i Tarzan.

Pentru voi am decis să readaptez minunata poveste a minunatului Creangă (a murit săracu’… fără să vadă Bamboo-ul). Poate așa o veți citi. Și veți realiza spre ce vă îndreptați, cum vorbiți, ce doriți și în ce credeți.

NU MĂ ADRESEZ TUTUROR TINERILOR. Există tineri de aur, care cred în ceea ce cred și eu. Cei ce-mi citesc blogul intră în această categorie și le mulțumesc că sunt aici. Datorită lor mă simt și eu mai tânăr. Un pic. SI ACUM POVESTEA:

 

Kpra coo 3 iezi. (adaptare)

Era o dată o kpra haladita ce avea ksa in Pipera. Și 3 yezi. Mari bulangii. 1 mai fraer ca altu. Doolcik de kpra le zice intr o buna zi yezilor:

– Dragii mey, eu merg la mall sa iau ceva tzoale, ca s-a lansat colectia de toamna-iarna. Incuiati usha si activati sistemul de alarma, sa nu vina loopul la voi. kand ma intorc, va kant la usha:

„3 yezi bulangii, fug akum la D &  G
Si va aduce mama voo okelari cu rama noua
Ktarama de metal cat zabala de la cal,
Si trei blooze cu sclipici, si adidasi cu „arici”
Un mobil de la Vertu, k sa TZI MOARA DOOSHMANU”

– Ati bagat la mansarda, mici fraieri cokliti ce sintetzi?

– Da, mamook. Tu doote la mall, avem noi grija! Hai, paaaaa, te poooop, kisses: x:x: X Si kpra pleacă. Loopool era însa dupa zid. Smekerul, kre era numa figuri prin cluburi, moorea de foame. Si le puse gand rau celor 3 yezi. Si-a dres vocea si a inceput sa kante la udsha: – 3 yezi bulangii, ma imbrac la D & G &.

Yedool mare, bocna de fraer, a sarit sa deschida usha. Lui ii ajunsese ca cineva zicea „D&G” la usha. Restul nu mai konta. Ceilalti doi i-au zis insa: – Frate, fratiorul meu, nu auzi k vocea de la usha e groasa??? Mama are vocea doolcik.

Nervos, loopul a mers la tuuning sa-si dea mai incet bashii la voce. Si s-a intors. Si a inceput din nou sa kante. Fraierul mare iar a sarit ff hotarat sa deschida usha. Probabil de plikttysealaaaaa. Celalti doi, si-au dat seama orikat de fraieri ar fi fost, k ala mare traieste in loomea lui. Si s-au ascuns. Unul in semineu, celalalt sub patul kprei, batut in kristale swarovsky.

Ala mare a deskis usha, loopool nu a stat pe ganduri si l-a mankat. Apoi s-a pus pe pat. Sa-si faca digestia. Dar de la un flok de blana ce i-a intrat in nas, l-a luat stranutul. Yedool mijlociu, askuns sub pat, i-a zis:

– Hey, buah, snoof snoof, ai grije d tne!

Loopool l-a extras binishor de sub divan si l-a mankt shi pe el. Apoi le-a looat kptatzanile si le-a pus în geam. Sa o fraerească pe kpra. Shi a plekt. Vine kpra de la mall. Incepe sa knte, ala mic ii deschide si-i zice ce s-a intamplat. Kpra se enervează maxim, ii cad dekt kateva lakrimi si spune:

– Ii iau glanda la bulangiu!

Il suna pe mobil si-i spune:

– Loopoole, sti k te ioob3sk ff moooolt, hai sa bem ceva, vreau sa traiesk klipa cu tine! Mercic!

Loopool vroia de moolt să o fak pe kpra, ashea ca nu a mai stat pe gandoori. Si a fugit la vila ei din Pipera. Kpra i-a deskis usha, l-a invitat sa stea pe canapeaua cu swarovsky si a dat drumul l-a suoer skoola audio din living. Loopool a inceput sa askoolte, apoi sa urle, sa-i dea sangele pe nas si sa moara in kinuri. De ce?

[BFP says:] Capra, dragii moșului, îi pusese un CD cu VERSIUNEA ORIGINALĂ a poveștii lui Ion Creangă. Care sună cam așa:

„Ticălosul și mangolistul! Ei las’ că l-oi învăța eu minte. Încă se rânjea la mine câteodată și-mi făcea cu măseaua. Apoi doar eu nu-s de-acelea de care crede el. N-am sărit peste garduri niciodată. Ei taci, cumetre, că te-oiu dobzăla eu! Cu mine ți-ai pus boii la plug? Apoi ține minte, că ai să-i scoți fără coarne!”!

Mult peste puterea de concentrare a hapsânului lup. Creierul lui nu a făcut față avalanșei ce se revărsa neândurător din boxe. Și a crăpat.

Da, stimabililor. Așa sunau poveștile odată ca niciodată. Cam cum e fragmentul ce l-a ucis pe lup… Iar pentru viitor au neșansa de a fi scrise cam ca începutul poveștii mele. Asta în cazul în care poveștile mai au un viitor…

16 thoughts on “Capra cu trei iezi – versiunea modernă

 1. Ai dreptate Petru, dispar cuvintele şi comunicarea şi-i trist că se întâmplă asta. Culmea e că toţi cei care comunică cu, cuvinte dintr-astea truncheate se consideră deştepţii lumii, cei mai cool.
  Eu am renunţat la hi5 cu câţiva ani în urmă, tocmai pentru că m-am săturat de comentarii seci, de trei consoane non-sens şi-un emoticon.
  M-a amuzat într-un fel, povestea modernă a caprei cu trei iezi, dar m-a pus şi pe gânduri! Ar fi păcat ca poveştile de odinioară să dispară. Ar fi o mare pierdere pentru literatura română şi implicit pentru noi şi urmaşii noştrii!
  O seară minunată îţi doresc Petru! 🙂

 2. Îți sunt recunoscător pentru completare, Stefania. La fel ca tine, nici eu nu-mi pierd timpul pe rețelele de socializare. Prefer prieteni puțini, dar buni. Și cât mai reali, dacă se poate. La fel îți doresc și ție!

 3. Bună dimineaţa!
  Sărind din blog în blog am ajuns aici. După ce am citit povestea am rămas cu o durere a maxilarului inferior. Schilodirea limbii române pentru ei este ca şi cum ar purta piercing în limbă. Parcă le-ar fi ruşine să scrie ” mulţumesc”, folosesc forma amputată “mltmsc”, acesta, din punct de vedere al informaţiei, al sentimentului uman transmis, are zero biţi.
  Este şi asta o modă cum mai este din păcate şi maneaua.
  O zi bună, vă doresc!

 4. Vă mulțumesc pentru comentariu, mai ales că vine din partea unui om care poartă același nume ca al fostului meu învățător: Scutaru, din Cluj (Jucu de Jos). Fiica lui mi-a fost apoi profesoară de limba română.
  O zi bună și pentru dumneavoastră!

 5. Foarte mare dreptate ai! Când văd comentariile pe Facebook sau stilul de exprimare explodez! Au uitat să scrie …ce să mai spun că nu citesc decât reviste de scandal sau eventual vreo recomandare la vreun nou joc pe calculator! Ne îndreptăm spre haos cu așa vocabular!
  Tare povestea ta! Deși m-am concentrat să o descifrez într-adevăr din limbajul adaptat, foarte frumos expusă! Recomand articolul ăsta al tău tuturor oamenilor și mai ales „cocalarilor” (așa le spune?) poate se mai trezesc la realitate!

 6. Mulțumesc pentru apreciere „floridemandarin”, dar eu sunt un simplu mesager, nu autorul satirei. M-am gândit că e bine să fie cunoscută de cât mai mulți cititori.

 7. Cât adevăr în ce ai scris ! Eu mă gândesc cu groază la viitor, văd la cei de vârsta mea că nu mai sunt deloc interesați de cărți, de artă, de frumos în general. Acum e mai important să fii șmecher și să scrii cu „k tz sh y @ ” și alte de-astea. Ar fi multe de discutat în privința acestui subiect..

 8. Bine spus.Oricum sunt si destui tineri care scriu asa cum trebuie si care se fac intelesi.Numai ca ei nu ies la lumina.Si nici nu cred ca le place sa o faca.Vor fi intelesi gresit de catre cei “in voga” oricum :))

 9. Din fericire sunt, într-adevăr, și tineri care se exprimă normal și știu ce vor de la viață. Mă bucur să cunosc o parte dintre aceștia fiindcă ei îmi dau sentimentul că mai există speranțe de viitor.

 10. Poi ce sa-ti fac nene daca intri pe hi5 si vb cu copii si copilele. Poi saracele cum vrei sa scrie daca au mainile ocupate si le merg degetele mai repede decat mintea. Intra si tu pe cam4.com si sa vezi ca nici tu nu mai potzi scrie si incepi sa te intzelegi cu ele (nu exagera ca dauneaza sanatatzii)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.