Regulile de bază ale comunicării pentru domni

Doresc să vă fac cunoștință cu regulile de bază ale comunicării pentru domni, care au fost publicate pentru prima dată în 1875 în cartea „A Gentlemen’s Guide to Etiquette” de Cecil B. Hartley.
Aproape toate regulile din conduita domnilor sunt aplicabile și acum.
.
1 Culmea lipsei de educație este distragerea atenției în timpul convorbirii – la ceas, la telefon sau agendă. Chiar dacă sunteți obosit și v-ați plictisit, nu arătați acest lucru.
1. Nu-l întrerupeți pe cel care vorbește. Chiar și o simplă corectare a datelor incorecte este un semn nepoliticos, dacă nimeni nu v-a rugat să faceți acest lucru. Chiar mai rău decât atât este să continuați ideea persoanei sau să o grăbiți în vreun fel. Ascultați până la sfârșit bancul sau povestea, chiar dacă o știți.
3. Nu încercați niciodată să vă demonstrați dreptatea prin ridicarea tonului, aroganță sau prin jigniri. Fiți întotdeauna politicos și sincer, lipsit de orice dictatură.
4. Niciodată, desigur, dacă nu vă întreabă cineva, nu povestiți despre propria afacere sau profesie în societate. În general, acordați mai puțină atenție persoanei dumneavoastră.
5. Un gentleman are o inteligență reală și cultură, iar, de regulă, el este modest. El poate simți, aflându-se într-o societate obișnuită, că este superior intelectual, dar nu va căuta să demonstreze superioritatea în nici un fel. El nu va căuta să abordeze subiectele despre care interlocutorii nu sunt informați. Tot ce spune un gentleman este întotdeauna marcat de amabilitate și respect față de sentimentele și opiniile celorlalți.
6. Nu mai puțin important decât capacitatea de a vorbi bine, este capacitatea de a asculta cu atenție. Aceste caracteristici evidențiază persoana ca pe un bun interlocutor și apartenența sa la înalta societate.
7. Niciodată nu ascultați conversația dintre două persoane, care nu vi se adresează dumneavoastră. Dacă sunt atât de aproape, încât nu puteți să nu auziți, pur și simplu, dați dovadă de politețe și plecați în altă parte.
8. Străduiți-vă, cât mai posibil, să vorbiți scurt și la obiect. Evitați distragerile prelungite și observațiile, care nu au nici o legătură cu subiectul.
9. Dacă dați ascultare lingușirii, așteptați-vă și la prostie și încredere exagerată în sine – pentru că acolo unde-i lingușire sunt și prostia și îngâmfarea.
10. Chiar dacă sunteți sigur că oponentul nu are dreptate, păstrați-vă calmul în discuție, spuneți argumentele și contra-argumentele fără să jigniți. Dacă observați că interlocutorul este de neclintit în erorile sale, mutați abil conversația la un alt subiect, lăsându-l să-și păstreze părerea de sine, iar dumneavoastră veți evita furia și iritarea.
11. Să aveți, dacă doriți, convingeri politice. Dar să nu le umflați în orice caz și să nu forțați alte persoane să fie de acord cu dumneavoastră. Ascultați calm alte opinii și nu vă băgați într-o dezbatere aprigă. Lăsați ca persoana respectivă să creadă să creadă că sunteți un politician rău, să nu-i dați vreun motiv pentru îndoiala de faptul că sunteți un gentleman.
12. Vorbind despre prietenii dumneavoastră, nu-i comparați cu nimeni. Vorbiți despre meritele fiecăruia, dar nu încercați să sporiți demnitatea unuia prin comparație cu viciile celuilalt.
13. Evitați în discuții subiecte care i-ar putea răni pe cei care lipsesc. Un gentleman niciodată nu va bârfi și nu le va asculta de la alții.
14. Chiar și un om plin de spirit va deveni plictisitor și prost educat, atunci când el va încerca să absoarbă pe deplin atenția companiei.
15. Evitați folosirea prea frecventă a citatelor și gândurilor mărețe. Precum condimentele în mâncare, acestea pot decora conversația, dar excesul lor poate strica mâncarea.
16. Evitați pedanteria. Acest lucru nu este un semn al inteligenței, ci a prostiei.
17. Vorbiți limba maternă corect și în același timp, să nu fiți mare susținător al corectitudinii formale a frazelor.
18. Nu faceți observații, în cazul în care alții fac greșeli în discursul lor. Acordarea unei atenții la cuvinte sau altor acțiuni eronate ale interlocutorilor, sunt semne de proaste maniere.
19. Dacă sunteți un expert sau un savant, evitați folosirea termenilor tehnici. Este de prost gust, pentru că mulți oameni nu le pot înțelege. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să folosiți un cuvânt sau o expresie, va fi o greșeală și mai mare să vă grăbiți imediat să explicați sensul său. Nimeni nu vă va mulțumi pentru această subliniere a inculturii lor.
20. Nu căutați să jucați un rol de clovn, pentru că foarte repede veți obține faima unui „om nostim”, pentru petreceri. Acest rol nu poate fi admis pentru un gentleman adevărat. Străduiți-vă ca interlocutorii să râdă împreună cu dumneavoastră, nu de dumneavoastră.
21. Evitați lauda. Vorbele despre proprii bani, relații, oportunități sunt de prost gust. De asemenea, nu este bine să fiți mândri de cunoștințele cu persoane remarcabile, chiar dacă asta a avut loc. Accentul constant pe „prietenul meu este guvernatorul X” sau „prietenul meu este apropiatul președintelui Y” este pompos și inacceptabil.
22. Nu vă străduiți să redați comportamentului rafinament și profunzime excesivă, respingând cu dispreț conversații amuzante, glume și divertisment. Încercați să acționați în conformitate cu societatea în care vă aflați, în cazul în care aceasta nu intră în conflict cu normele unui gentlemen.
23. Este de-a dreptul nepoliticos, obscen și prostesc să folosiți în discuții, expresii și termeni în limbi străine.
24. Dacă simțiți că începeți să vă enervați într-o conversație, atunci fie schimbați tema discuției sau mai bine tăceți. Fiind nervos puteți spune cuvinte pe care niciodată nu le-ați fi folosit într-o stare calmă, pentru care veți regreta amarnic mai târziu.
25. „Niciodată nu vorbiți despre o frânghie în prezența celui a cărui rudă s-a spânzurat” – deși acest proverb este dur, este foarte adevărat. Evitați cu atenție subiectele care pot fi prea personale pentru interlocutor, nu vă amestecați în treburile altor familii. Nu căutați să discutați secretele cuiva, iar dacă cineva vi le-a încredințat, tratați-le ca pe un semn foarte valoros și nu mai transmiteți cele aflate nimănui.
26. Deși călătoriile contribuie la dezvoltarea minții și perspectivele gentlemanilor, nu se cade la orice pas să introduceți fraze: „Când am fost la Paris”…”, „în Italia nu se poartă așa ceva…” și așa mai departe.
27. Evitați bârfele. Când femeile bârfesc sunt dezgustătoare, însă la bărbați e absolut josnic.

10 thoughts on “Regulile de bază ale comunicării pentru domni

 1. Pfuuuuuaiii… S-a dus naibii buna impresie pe care o aveam despre mine … 👿 Abia bifez vreo 10, mitocan ce sunt … 😆

 2. Asta era atitudinea unui adevarat domn al secolului al XIX, Petrut!
  Astazi, in secolul vitezei, nu mai gasesti ADEVARATI DOMNI. Sau daca totusi, prin absurd, intalnesti unul, acela, saracul de el, este marginalizat si chiar sufera pentru modul in care este tratat de colaterali.
  Pacat de timpuri trecute si de DISPARITIA ADEVARATILOR DOMNI !!!!
  Pacat si de trecerea TINERETII NOASTRE !!

  1. Îmi place tare mult că mi-ai spus PETRUȚ! Așa mă numea și profesoara de limba română, de care eram îndrăgostit lulea. Și ce frumoasă și deșteaptă era!!!

 3. Pingback: Pianino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.