Curajul de a trăi

Știm cu toții că rudele și vecinii nu poți să-i alegi, dar e o mare binecuvântare să fie buni și cât mai mulți, aș completa eu. Zic asta pentru că de mic copil am avut parte de multe neamuri: mătuși, unchi și veri. De acest avantaj am profitat din plin și nu pierdeam niciodată ocazia să-mi vizitez rudele, unde eram primit mereu cu bucurie și ospitalitate. Au trecut multe decenii de atunci și lista cu rubedenii s-a subțiat sensibil, căci timpul nu iartă pe nimeni. Constat cu tristețe că nu mi-a mai rămas decât o singură mătușă în viață, sora cea mică a tatălui meu. Din fericire ea e mătușa care m-a iubit și ajutat cel mai mult. Chiar și astăzi îmi găsesc refugiul în sânul familiei sale, unde pot să-mi descarc sufletul și să primesc sfaturi pentru problemele care se ivesc în viața mea.

Anul acesta, însă, eu am fost cel care a trebuit să o încurajez pe mătușa Veronica, pe unchiul și pe verișorii mei. Pentru că, în urma unui împrumut făcut la o bancă și pe care nu l-au putut restitui, casa pe care au construit-o în tinerețe, precum și toate acareturile, le-au fost scoase la licitație și vândute. Au făcut tot ce se putea omenește și legal ca să o păstreze, chiar au implorat în genunchi pe cine credeau că trebuie, dar executorul judecătoresc a fost de neînduplecat, la fel ca și noul proprietar. În consecință au fost nevoiți să se refugieze într-un depozit de materiale de construcții, pe care îl mai aveau în proprietate. Durerea a fost mare, iar unchiul a ajuns chiar în spital, cu probleme cardiace. Mătușa plânge de câte ori o văd, însă caut mereu să o încurajez spunându-i că viața e mai prețioasă decât orice casă. De aceea e bine să nu se gândească la ce a fost, ci la viitorul pe care-l mai au în față. Altfel, gândurile negre i-ar doborî prea devreme.

Poate că perspectiva mea optimistă o ajută, dar aș vrea să-i ofer și ceva concret care să-i amintească mereu că viața merită să fie trăită oricât de multe greutăți trebuie să învingi. M-am uitat la oferta generoasă de daruri de pe LuxuryGifts.ro”, la adresa: https://www.facebook.com/luxurygiftsro și am ales un cadou care cred că o să o inspire pe mătușa mea prin ceea ce reprezintă. E vorba de o pasăre colibri drăguță, harnică și curajoasă în lupta ei pentru supraviețuire.

Pasăre colibri

Citatul lui Paulo Coelho: „Există un singur lucru care face ca un vis să devină imposibil de împlinit: teama de eșec”, sper să o întărească pe mătușa Veronica, precum și pe toți ceilalți membri ai familiei. Iar visul lor trebuie să fie în aceste momente acela de a supraviețui tragediei peste care tocmai au trecut. Numai așa vor putea să-și realizeze fiecare alte visuri frumoase, așa cum e normal să aibă fiecare dintre noi.

Micuța pasăre de mai sus este prezentată, la fel ca alte minunate daruri, pe adresa http://www.luxurygifts.ro/paulo-coelho-despre-visuri-colectia-citate-motivationale-cu-cristale-swarovski-u0006-128-cm1

Acest articol participă la competiția SuperBlog 2013.

13 thoughts on “Curajul de a trăi

 1. Ce vitrega e viata uneori, dar n-avem ce face o traim asa cum este, ca pana la urma, eu am o vorba:’Astai viata!’
  Frumos ca poti sa fi o incurajare pentru matusa ta… Numai bine va doresc. O zi plina de incurajari si pe mai departe..

 2. Petre, nu dau click pe like deşi am citit şi asta din două motive. 1. nu-mi plac reclamele, o spun din nou, iar şi iar. 2. Nu-mi poate plăcea când citesc că un om şi-a pierdut casa.
  Din păcate mulţi şi-au pierdut agoniseala de o viaţă pusă gaj la bănci (bănci care nu sunt altceva decât veritabilii cămătari… legalizaţi). Nu puţini şi-au pierdut casa pentru un împrumut făcut pentru fleacuri, pentru că s-au lăsaţi momiţi şi înşelaţi de reclame… e trist şi crud ca şi curva asta de viaţă. Dar, apropo 😀 , crezi că unui om care şi-a pierdut casa îi mai arde de fleacuri şi suveniruri fără întrebuinţare? 😉

  1. Te înțeleg și-ți respect convingerile, dar eu am văzut cu ochii mei cum, de multe ori, un gest mărunt (un „fleac”, cum îi spui tu) poate să facă minuni pentru un om deprimat. E încă o dovadă că îți pasă de soarta lui și o arăți printr-un simbol concret. Suntem foarte diferiți și fiecare dintre noi percepe altfel alinarea. Îmi cunosc mătușa și știu cum reacționează.

   1. Nimic mai adevărat, Petre. Suntem diferiţi şi este bine că-i aşa… 🙂
    Nu contest că îţi cunoşti mătuşa… e adevărat că uneori pentru cei aflaţi în “derivă” o atenţie oricât de mică ajută.

 3. E bine ca puteti comunica si discuta problemele cu care trebuie cateodata sa ne confruntam.Tu cu optimismul si cu sufletul mare cred ca pot sa aduci in viata ei o raza de speranta! O zi cu multe reusite si bucurii!

  1. Este, cu adevărat, foarte important să ai un prieten aproape, cu care să te sfătuiești, indiferent că acesta e o rudă, un vecin etc.
   Mersi pentru urări, dragă Gabi, și sper să ai parte de o zi reușită! 🙂

 4. Îmi pare nespus de rău pentru mătuşa ta că trece printr-o astfel de situaţie. Te felicit, Petru că o susţi moral, are nevoie de asta.
  Dar oare nu tocmai pentru că a “ascultat glasul” aceste lozinci mobilizatoare, : ” Un singur lucru face un vis imposibil: frica de eşec.” şi-a asumat riscul şi şi-a pierdut casa? Mă gândesc eu, aşa. Poate a vrut mai mult decât îi era dat şi-a pierdut tot. Îmi pare rău, sincer.
  Eu cred că trebuie să fii cumpătat în toate, inclusiv în luarea deciziilor, să pui întotdeauna răul înainte, să analizezi bine toate posibilităţile şi apoi să iei hotărâri importante, ca cea de-a solicita un credit jecmănitorilor bancari!
  O zi minunată îţi doresc, Petru! 🙂

  1. Nu știu dacă s-a luat după vreo lozincă atunci când a vrut să-și extindă afacerea cu materiale de construcții, dar cred că un rol hotărâtor l-au avut verișorii mei, care au încurajat-o să facă împrumuturi. Iar acea lozincă aș lua-o ca pe un îndemn la viață, nu la înavuțire.
   Mulțumesc pentru comentariu și-ți doresc, la rândul meu, o zi împlinită, Ștefania!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.