Vecinul meu de(z)gustător

Încetul cu încetul încep să-mi cunosc noii vecini. Nu sunt mulți și am timp berechet să intru într-o relație normală cu fiecare, chiar dacă m-am mutat doar de trei luni la bloc și nu ies prea des din apartament. Printre primii cu care am intrat în vorbă și apoi ne-am apropiat este Raul, vecinul de alături. E mai tânăr ca mine, dar asta nu ne-a împiedicat să devenim amici și să ne vizităm unul pe altul. Însă, chiar de la prima invitație pe care i-am acceptat-o, mi-a făcut o impresie deosebită și nu pot să spun că e din cea mai bună.

Se vedea că e un om cu stare și maniere alese, deși nu știam cu ce se ocupă și cum reușește să ducă o viață pe picior mare. Pe pereții dintr-una din camere avea agățate mai multe diplome, iar într-o vitrină tronau tot felul de sticle cu vin rar. Atunci am crezut că i-am ghicit ocupația și chiar am vrut să-i demonstrez:

– Ia te uite! Mă bucur să am un vecin somelier!

Raul a râs în barba pe care și-o mângâia adesea și mi-a răspuns:

– Greșit! Somelierul e cel care-ți recomandă și servește vinurile. Eu sunt cu o clasă mai sus, una foarte importantă: degustător de vinuri!, îmi zise el cu o mândrie nedisimulată.

Am recunoscut imediat că nu prea mă pricepeam în domeniu, iar el m-a servit cu un vin deosebit, având un „buchet” și un gust nemaipomenit. M-a intrigat faptul că el nu și-a pus nici măcar o picătură, motivând că nu bea alcool deloc. Asta a fost încă un lucru uimitor pentru mine și chiar l-am întrebat cum reușește să-și facă meseria cu brio și totuși să nu bea.

– Foarte simplu, m-a lămurit el. Nici nu e indicat să bei atunci când participi la un concurs și guști mai multe soiuri. Alcoolul ți-ar putea afecta simțurile și memoria, deci, după ce guști vinul, îl scuipi într-o găletușă.

Atunci mi-am amintit că am văzut câteva filme în care se proceda astfel. El mi-a mai turnat puțină licoare înmiresmată în pahar, în timp ce continuam să-i inspectez apartamentul. Într-un colț am zărit mai multe medalioane din hârtie pe care erau tipărite figuri de politicieni de-ai noștri. Mi-a observat nedumerirea și a răspuns la întrebarea nepusă:

– Să nu crezi că sunt vreun simpatizant politic. Dimpotrivă. După cum mi-ai spus și tu, vecine, e bine să avem fiecare o supapă prin care să ne descărcăm de stresul zilnic, dar mai ales de nedreptățile societății în care trăim. Iar vina principală o poartă politicienii, care sunt egoiști, corupți și idioți. Unii dintre oameni se refulează în ei și se consumă, alții beau câteva pahare sau găsesc ceva prin care să-și verse năduful. Ei bine, eu îi scuip pe acești nenorociți, ori de câte ori particip la o sesiune de degustări. Pun pe fundul vasului medalionul cu poza politicianului care m-a enervat cel mai mult în ultima perioadă și-i scuip vinul din gură chiar între ochi. De-ai ști ce bine mă simt după aceea! Ba, de la o vreme, o parte dintre colegii mei mi-au cerut să le fac și lor medalioane. Așa că-i scuipăm în grup pe toți acești parveniți.

– Măi, Raul, păi nu ai putea avea probleme dacă se află că voi scuipați, precum țiganii, niște oameni din fruntea țării? Chiar dacă numai în poze, dar gestul contează.

– Cine să afle? Cine să-și bage nasul în găleata mea? Și nu e deloc dezgustător: meseria ne-o cere să scuipăm. Și-l scuipăm pe cel care nu ne place. Ei ne scuipă mereu fără să ne dăm seama, de ce n-am face-o și noi? Săptămâna trecută l-am scuipat pe Victor Ponta și poate, prin vin s-a strecurat și niște flegmă. Am făcut-o 4 inși. Data viitoare duc o poză cu ministrul Nicolaescu, apoi cu Băsescu. Poate vom fi mai mulți care o vom face. Și știi ceva? Nici măcar scuipatul acela cu vin nobil nu l-ar merita! Mai servești un pahar?

Nu puteam să-l refuz și nici să mă angajez într-o discuție pe tema scuipatului. Am tăcut, am zâmbit îngăduitor și l-am lăsat să se descarce. N-aș vrea să fiu și eu o victimă a degustărilor de vin. Nici măcar pe un medalion.

Degustare de vinuri

16 thoughts on “Vecinul meu de(z)gustător

 1. Interesant personaj domnul Raul, degustatorul, si zau daca nu-i dau dreptate… :-). Chiar, de ce spui ca impresia pe care ti-a facut-o nu e chiar una buna? Am cautat motivul printre randurile tale si nu l-am gasit.

  1. Nu am zis că nu-i dau dreptate, doar că sunt surprins de metoda lui cam neortodoxă de a protesta împotriva politicienilor. Parcă noi nu-i înjurăm în gând?! Cu asta eram obișnuit. 🙂

 2. E simpatică răzbunarea lui Raul, faţă de politicienii noştrii, dar din păcate, tot nu schimbă nimic. Ei au cuţitul în mână!
  O seară minunată îţi doresc, Petru şi un week-end superb! 🙂

 3. Buna dimineata prietene !
  Azi la ceas aniversar
  Despre vecini numai de bine
  La gatul lor eu n-am sa sar
  Chiar de ziua ROMANIEI !!!
  La Multi Ani, ROMANIA !!!

  Aliosa.

  1. Mulțumesc efervescent pentru versuri și videoclip, dragă prietene! LA MULȚI ANI și o zi cât mai frumoasă de ziua noastră și a tuturor celor care gândesc și trăiesc românește! 🙂

 4. Ha, ha! Măcar îi scuipă cu…vin! Ceea ce e… altceva. 😀
  Eu am văzut la cineva ceva şi mai şi: avea WC în curte şi pe pereţi avea lipite numai afişe cu politicieni de toate culorile politice. Zicea că i-a pus acolo unde le e locul. Numai că n-am vizitat cu plăcere buda lui, cu atâtea “priviri” împrejur! 🙂
  O duminică frumoasă, de Ziua naţională, dragă Petru!

  1. Faza cu WC-ul plin de politicieni am văzut-o și eu pe undeva. Nu știam dacă erau puși să acoperă lemnul sau chiar de bășcălie. Poate că și una și alta.
   O zi încărcată de spiritul sărbătoresc îți urez și eu, dragă Alex!

 5. Meseria pe care o are vecinul tău eu unul, nu aș putea s-o practic. După cum nici ginecolog nu aș putea fi. 😆

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.