Maria Tănase – Mata Hari a României?

Despre Maria Tănase și relațiile ei cu unele servicii secrete se speculează de multă vreme. Nimeni nu se încumetă încă să dea un răspuns clar, dacă a făcut spionaj sau nu. Dar poveștile și legendele despre Mata Hari a României rămân și merită să fie spuse.

https://i0.wp.com/zinnaida.ro/wp-content/uploads/2012/07/Maria-Tanase-150x150.jpg

 

Istoricul Mihai Pelin, în lucrarea sa „Un veac de spionaj, contraspionaj și poliție politică”, povestește că la sfârșitul anilor ’30 artista era foarte apropiată de Maurice Negre, corespondentul de la București al agenției Havas și rezident al serviciilor speciale franceze. Mai mult, în 1940, Maria face un turneu la Ankara și Istanbul și în acea vreme toată lumea știa că cele două orașe erau locul de întâlnire favorit al agenților secreți.

Se spune că tot anii ’40, Maria Tănase a fost curtată de serviciul secret al armatei germane, Abwehr, care a încercat să o recruteze printr-unul din iubiții ei și că aceasta a refuzat. Tot istoricii susțin că până la urmă Maria Tănase a ajutat Serviciile Secrete Române pe toată perioada celui de-al doilea război mondial. În 1941, diva a avut o relație foarte apropiată cu Alfred de Chastelain, ofițer în serviciile secrete britanice. În februarie 1941, Alfred părăsește România și preia în Istanbul conducerea filialei SOE (structură a spionajului britanic) ce includea și România. În Turcia, De Chastelain avea să-i propună Mariei să nu se mai întoarcă în România, oferindu-i un post la radio Londra. Artista însă refuză oferta și se întoarce în țară, unde e arestată. Este acuzată de spionaj, că ar fi conlucrat cu rețeaua de spionaj britanic. Probele sunt insuficiente, iar artista este eliberată.

A fost sau nu Maria Tănase agent secret? Și-a folosit talentul și pofta de bărbați și în slujba unor servicii secrete? Dovezi certe nu există, iar legendele despre destinul unei femei excepționale ca Maria Tănase nu vor aduce prea curând la lumină adevărul gol-goluț.

 

11 thoughts on “Maria Tănase – Mata Hari a României?

 1. Doar DUMNEZEU stie daca Maria Tanase
  a fost sau nu ” agent secret ” !!!
  Pana vom afla adevarul,
  ” Deschide usa crestine ”

  Iar de-apare marinarul
  Da-i un lichior de visine
  Ca sa-si inece amarul !
  Sarbatori fericite !
  Cu prietenie,
  Aliosa.

 2. Fără dovezi concludente e greu să spui dacă a fost spioană după cum nici contrariul nu-l poți demonstra. Până se vor aduce dovezi, rămân doar speculații și o imensă voce de aur! 🙂

 3. Parcă mai contează … Important este că a fost o interpretă încă fără pereche. Că a fost sau nu spion este, dovadă și postarea ta, o chestie incertă. Talentul ei a fost însă o certitudine.

  1. E firesc să fie admirată pentru vocea și interpretările sale inegalabile, însă, dacă ar fi fost și spion, parcă i s-ar adăuga o aură aparte. Sunt mulți spioni celebri, reali sau imaginari, care ne fascinează.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.