De ce sunt evreii atât de deștepți

De ce sunt evreii atât de deștepți?

(după Dr. Stephen Carr Leon)

Am petrecut câțiva ani în Israel – pentru un stagiu, în câteva spitale de acolo – și mi-a venit ideea de a face o cercetare: „De ce sunt evreii atât de inteligenți?” Este evident faptul că evreii sunt mai avansați în multe aspecte ale vieții, cum ar fi ingineria, muzica, știința și, cel mai evident, în mediul de afaceri; aproape 70% din comerțul mondial este deținut de evrei, cum ar fi cosmeticele, moda, produsele alimentare, armament, hoteluri, industria filmului (Hollywood și altele), etc. Este aceasta o coincidență, sau este ceva făcut în mod rațional? Cercetarea mi-a luat aproximativ 8 ani pentru a aduna informații, într-un mod cât mai exact posibil, despre alimentația evreilor, cultură, religie, pregătirea inițială a sarcinii, etc., pentru a le compara cu obiceiurile altor nații.

Să începem cu pregătirea inițială a sarcinii. În Israel, primul lucru pe care l-am observat este că mama însărcinată cântă mereu și încearcă să rezolve, cât mai des, probleme de matematică, împreună cu soțul. Am fost foarte surprins să văd că viitoarea mamă purta mereu cărți de matematică și, uneori, chiar mă ajuta în rezolvarea unor probleme. La întrebarea: „Faci asta pentru copilul din tine?”, ea mi-a răspuns: „Da, pentru a instrui copilul încă din burtă, numai așa va fi un geniu mai târziu.” Până se va naște copilul, problema de matematică va fi rezolvată…

Un alt lucru pe care l-am observat – este vorba despre mâncare. Viitoarei mame îi place să mănânce migdale și curmale cu lapte, salate amestecate cu migdale și alte fructe cu coajă lemnoasă cum ar fi nucile. Pentru masa de prânz – pâine și pește fără cap. Există convingerea că peștele este bun pentru dezvoltarea creierului, dar capul peștelui este nociv pentru creier. Și, de asemenea, este o cultură a evreilor ca mamele gravide să consume ulei de ficat de cod. De câte ori am fost invitat la masă, am observat că evreii, în momentul în care mănâncă pește (carne sau file), nu consumă și carne animală. În credința lor, carnea de animal și peștele, consumat împreună, nu vor da nici un beneficiu pentru corpul nostru.

De asemenea, ei mănâncă întotdeauna înainte de masa principală fructe. În convingerea lor, dacă mănânci mai întâi masa principală (cu pâine sau orez), apoi fructele, te vei simți somnoros și îți va fi greu să înțelegi orice lecție care ți se va preda la școală. Modul de alimentație a copilului este întotdeauna sub îndrumarea părinților, în primul rând se consumă salate de fructe cu migdale, urmată de ulei de ficat de cod.

Einstein

În Israel, fumatul este tabu. În cazul în care sunteți invitatul lor, nu încercați să aprindeți o țigară în casă, vă vor cere politicos să mergeți afară pentru a fuma. Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Israel, nicotina distruge celulele din creier și afectează genele și ADN-ul, lucru ce poate avea ca efect generarea unui idiot. Deci, fumători, vă rugăm să luați notă! (În mod ironic, cel mai mare producător de țigări este un evreu… cred că știi cine… te las să ghicești!)

Din ceea ce am văzut, cei mai mulți dintre copiii evrei știu cel puțin 3 limbi: ebraica, araba și engleza. Încă din copilărie ei vor învăța să cânte la pian sau la vioară, acest lucru fiind absolut necesar. Există convingerea că această practică crește IQ-ul unui copil și va face din el un geniu. După constatările oamenilor de știință, vibrația muzicii stimulează creierul și acesta ar fi motivul pentru care există o mulțime de genii printre evrei… Încă din clasa I, copiilor li se predă matematica cu trimitere la afaceri și subiecte de știință care le fac plăcere… Pentru comparație, am putea vedea copiii de aceeași vârstă în California, IQ-ul lor este cu aproximativ 6 ani în urmă.

Copiii evrei sunt, de asemenea, implicați în atletism, sau în sporturi cum ar fi tirul cu arcul sau tirul cu arma (cu aer comprimat). Aceasta, deoarece se crede că tirul ar face creierul mult mai axat pe decizii și precizie. În liceu, elevii sunt îndemnați să studieze științele, să creeze produse, să se implice în tot felul de proiecte, chiar dacă unele arată ca fiind foarte amuzante sau chiar inutile. Dar, toată atenția este acordată într-un mod cât se poate de serios când este vorba de știință aplicată, medicină sau inginerie.

Această cutumă este introdusă și în instituțiile de învățământ superior politehnic și universități. În facultățile cu profil economic se dă mare libertate imaginației, așa că, în ultimul an de facultate, studenții trebuie să facă un proiect și, practic, ei pot trece doar în cazul în care grupul lor (aproximativ  10 studenți într-un grup) poate face profit de cel puțin un milion USD. Nu fiți surprinși, asta este realitatea, iată de ce jumătate din numărul afacerilor din lume este deținută de evrei. Cele mai recente produse ale firmei Levis au fost proiectate în cadrul Universității din Israel, la Facultatea de afaceri și de modă.

I-ați văzut cum se roagă, ei dau mereu din cap, au înțeles că această acțiune va stimula și va oferi mai mult oxigen creierului. Uitați-vă la japonezi, care întotdeauna își înclină capetele, conform tradiției, le place sushi (pește proaspăt), majoritatea dintre ei sunt inteligenți, o fi aceasta o coincidență?

În New York, centrul comercial al evreilor din SUA, comunitatea se axează pe căutarea și ajutorarea acelor evrei care au o idee benefică, comitetul oamenilor de afaceri evrei oferind împrumut, fără dobândă, pentru a asigura dezvoltarea unor afaceri prospere. Datorită acestui fapt, Starbucks, Dell Computer, Coca-Cola, DKNY, Oracle, Levis, Dunkin Donut, filme de la Hollywood și sute de alte companii au fost sub sponsorizarea lor. Absolvenții evrei de la Facultatea de Medicină din New York au fost încurajați să apeleze la ei, lucru care le-a permis practicarea medicinei private, cu acest împrumut fără dobândă. Acum, știu de ce cele mai multe spitale din New York și California duc, dintotdeauna, lipsă de medici specialiști.

În teoria mea, eu nu mă ating de religie sau rasă. Întrebarea pe care o pun este: – Am putea să producem generații inteligente urmând practica evreilor? Răspunsul ar putea fi afirmativ. Modificările necesare sunt în obiceiurile noastre de zi cu zi de a te ocupa de viitorul tău copil, în modul de a mânca, în educația pe care o dau părinții, și cred că în termen de 3 generații, acesta ar putea fi atins. Fie ca noi toți să trăim în pace și să reușim să producem noi generații de geniu, pentru binele omenirii, fără să conteze cine ești ca nație sau religie. Gândiți-vă…

Pentru un zâmbet, un banc:

Un catolic, un protestant și un evreu vorbeau cu un prieten căruia tocmai i se spusese că mai avea șase luni de trăit.

– Tu ce ai face dacă doctorul ți-ar da doar șase luni de trăit?, îl întrebă omul pe catolic.

– Ah!, spuse catolicul. Mi-aș dărui toate bunurile bisericii, m-aș împărtăși în fiecare duminică și mi-aș spune în mod regulat rugăciunile.

– Dar tu?, îl întrebă omul pe protestant.

– Eu aș vinde tot, aș pleca într-o călătorie în jurul lumii și m-aș distra pe cinste.

– Și tu?, îl întreabă omul pe evreu.

– Eu? Eu aș consulta alt doctor.

Asta e inteligența!!!

13 thoughts on “De ce sunt evreii atât de deștepți

 1. Cred ca fiecare natie are plusurile si minusurile sale!
  Ca un mic apropos la articolul tau interesant , pe care l-am parcurs cu atentie maxima si care imi confirma mici nedumeriri de ale mele legate de evrei , circula pe internet un mail , in care o doamna din Marea Britanie,parca,a mers in China….nu mai stiu de ce.In fine , constata ea ca poporul chinez nu bea lapte si nu mananca lactate , de nici un fel.Ca consuma nu stiu ce carne ,in nu stiu ce mod preparata , ca alimentatia lor,per ansamblu , este extrem de diferita de a europenilor si ca , concluzia doamnei respective, d-aia chinezoaicele nu fac cancer de san .Mno,asa o fi,nu vreau sa fiu rea….Dar ,ma intreb eu , chinezii nu au tarele lor?Ba da , evident!
  Ok , in postarea ta este vorba de inteligenta , in ce am scris eu despre cancer si haleala , insa asa mi-a venit comparatia….
  Nu stiu daca procedand ca poporul evreu , copiii vor fi mai inteligenti. Cred ca tine foarte mult , toate astea,de obiceiuri,de credinte , de alimentatie , evident , de mod de viata,in general. Romanii mananca porc,vorbesc de asta ca tot vine Craciunul imediat 😀 si,cu toate astea , desi sunt si lactivori convinsi….nu s-ar putea spune ca din poporul roman nu s-au ridicat genii ce au schimbat istoria lumii .Hai sa ne amintim de George Enescu , de Sergiu Celibidache , de Henry Coanda….si astia 3 mi-au venit in cap pe repede inainte!
  Gata,ma opresc ca deja am aberat destul!
  Sa ai o zi grozava! 🙂

  1. Nu ai aberat de loc, ci ai dreptate în foarte multe privințe. Trebuie, totuși, să recunoaștem că evreii sunt cei mai buni oameni de afaceri, iar pentru asta e nevoie în primul rând de inteligență. Avem și noi geniile noastre, doar că în ultima vreme recolta e mai slabă. Și nu cred că porcul pe care-l mâncăm e de vină! 🙂

   1. Nici nu neg ca evreii sunt printre cei mai buni in afaceri! 😀 Ce-i al lor , e pus deoparte! Si exceleaza nu numai in afaceri ,asa cum scrie si in articol! 🙂

 2. Biblia spune ca evreii vor fi cap si nu coada. Nu poti ignora istoria, religia…Sint parte din tesutul lor. Si dupa cum ai observat…oriunde este o treaba care merge, poti cauta dupa un evreu care este implicat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.