Mamă, ce m-am îmbătat!

Dar… chiar și în starea asta, nu o să renunț în a-mi scrie rândurile de zi cu zi. Deși o să-mi fie mai greu și fiecare propoziție trebuie s-o verific de mai multe ori.  E ziua de Crăciun și am căutat Spiritul lui în câteva pahare (mai multe) de pălincă, dar nu l-am găsit așa cum aș fi vrut. Pot să mă laud că am avut doi puradei care m-au „colindat” și care au mormăit ceva inteligibil, dar se spune că o să am noroc fiindcă nu au fost fete.

Țigani
Că așa se spune din popor: dacă ești colindat de fete prima oară, înseamnă că nu vei avea noroc tot anul care vine. Am vrut să le dau copiilor, pe lângă bani, niște mere și câteva nuci, dar mi-au spus clar că nu acceptă astfel de poveri. Am așteptat în zadar să vină alți colindători, mai serioși, cu costume tradiționale și versuri pe măsură. Nu am avut parte de tradiția cu care eram obișnuit și paharele de băutură au fost singurele care m-au sedat. În schimb nu am depășit limita caloriilor recomandate de nutriționiști în ceea ce privește mâncarea. Am gustat din toate câte puțin.
Am colindat cu sora mea vechile colinzi pe care ni le-au învățat părinții. Prin asta am căutat să regăsim emoțiile de altădată, trăirile deosebite pe care nu le mai simțim de mult. E drept că nu pot să se repete aidoma, dar măcar o frântură tot a simțit. Și a fost bine!
Astăzi e Ziua de Crăciun și caut să o sărbătoresc așa cum știu mai bine. E drept că una din tradiții este a bea alcool, iar la acest capitol sunt mereu prezent. Astfel că am început de dimineață cu un vin de regiune, foarte apreciat în întreaga țară. E vorba de roșca seineană, care e dulce și dă o savoare deosebită băuturii. Dar cea mai celebră este pălinca din aceste zone (Satu Mare, Bistrița, Maramureș, Zalău), care te face să simți că viața merită trăită. Bineînțeles că toate aceste băuturi trebuie băute cu măsură și doar de persoane responsabile, care știu să reacționeze civilizat la astfel de stimulente.
Ei bine, o credeți sau nu, eu sunt o astfel de persoană. De câte ori mă amețesc devin cel mai bun om pe care-l cunosc! Și asta o spun toți cei din preajma mea. Astăzi e una din acele zile și, inevitabil, vă transmit toată iubirea de care sunt capabil. Și, credeți-mă, am o inimă mare! 😡
Prin urmare… din starea de beție, dar și de iubire, în care mă găsesc (a se recunoaște că sunt sincer!), vă doresc o zi de Crăciun deosebită, memorabilă și… repetabilă. Pentru că aceste zile de sărbătoare ne încarcă de iubire, frumusețe și fericire, de care avem nevoie în anul care vine. E bine ca din când în când să ne oprim și să privim în jur. La copii și la timpul ce a trecut. Iar Crăciunul este ocazie perfectă de meditare și planificare. Chiar dacă ai băut un pahar în plus…

18 thoughts on “Mamă, ce m-am îmbătat!

 1. Crăciun fericit, cu sănătate şi multă voie bnă, dragă Petru! Dacă erai mai aproape, veneam eu să te colind şi să te….ajut cu pălinca aia, că nu-i bună decât cu companie bogată! 😀
  Ai dreptate cu datinile, nu se mai colindă ca altă dată. M-am pregătit cu de toate, aşteptând colindători, dar mi-au venit doar câţiva copilaşi din vecini. Buni şi ei, dar unde mai este emoţia sfântă de altă dată?
  Pace şi bucurie! 🙂

  1. Tare bine mi-ar fi picat, într-adevăr, o companie în preajma acestor sărbători! Toate sunt mai bune atunci când le împarți cu cineva.
   Mulțumesc mult pentru urări și-ți doresc, la rândul meu, să ai parte de zile fericite și împlinite! 🙂

 2. Am lipsit de la ciocnitul paharelor de Craciun, dar m-am distrat copios citind articolul dumneavoastra. 🙂 🙂 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.