Izolarea socială aduce boala și scurtează viața

Oamenii de știință cunoșteau faptul că atât izolarea socială, cât și sentimentul de singurătate măresc riscul de boală și deces. Dar nu era clar dacă izolarea, care poate duce la însingurare, subminează sănătatea, sau dacă fiecare factor în parte, acționând individual, sporește riscul de boală. Un studiu recent clarifică problema: lipsa contactelor sociale predispune la boli și moarte prematură, chiar dacă persoana respectivă nu se simte singură.

singuratate

Autorii studiului, publicat în Proceedings of National Academy of Sciences, au constatat că un contact redus cu familia, prietenii și membrii comunității locale prevestește apariția unor boli și decesul prematur, chiar dacă persoanele ce trăiesc izolate nu suferă de pe urma singurătății. Cercetătorii au analizat date privind 6.500 de persoane cu vârsta de 52 de ani, înscrise într-un studiu mai larg, English Longitudinal of Ageing, care monitorizează sănătatea, adaptarea socială și longevitatea persoanelor care locuiesc în Anglia.
Specialiștii au evaluat izolarea socială pe baza contactelor pe care participanții afirmau că le au cu familia, prietenii și membrii unor organizații civice și au estimat, cu ajutorul unor chestionare, sentimentul subiectiv de singurătate resimțit de participanți. Apoi au cercetat mortalitatea și bolile care au apărut în grupul de persoane studiate, din 2004 până în 2012.
Rezultatele au arătat că izolarea socială este corelată cu o mortalitate mai mare, chiar și după ce se făceau corecțiile necesare pentru a elimina contribuția altor factori, precum afecțiunile medicale preexistente și factorii socioeconomici. În schimb sentimentul de singurătate nu era corelat cu un risc mai mare de boală sau deces.
„Când ne gândim la izolarea socială și la sentimentul de însingurare, le vedem adesea ca pe două fețe ale aceleași monede”, a explicat Andrew Steptoe, psiholog la University College London și conducător al studiului. „Dar rezultatele sugerează că lipsa interacțiunilor sociale este dăunătoare indiferent dacă persoana se simte sau nu singură. Când trăiești izolat, nu numai că îți lipsește compania, ci, în multe cazuri, ești lipsit și de sfaturi și sprijin din partea altor oameni.”
Rezultatele contrazic alte două studii recente, care sugerau că sentimentul de singurătate este asociat cu înrăutățirea sănătății și creșterea mortalității persoanelor vârstnice. După părerea unui autor al unuia dintre aceste studii, ar trebui investigate și diferențele culturale legate de modul în care oamenii resimt și descriu sentimentul de singurătate.
Steptoe plănuiește să verifice, în etapa următoare, dacă izolarea socială influențează tratamentul medical și evoluția bolii, în cazul persoanelor suferinde. Dar acest lucru nu înseamnă că sentimentul de singurătate nu trebuie luat în seamă.
„Trebuie să facem tot ce putem pentru a ușura singurătatea oamenilor în vârstă”, a spus el. „Dar, în același timp, trebuie să ne îndreptăm atenția spre volumul interacțiunilor sociale pe care le au și să ne asigurăm că își mențin contactele sociale. Acest lucru ar putea fi la fel de important.”

Sursa: Nature

20 thoughts on “Izolarea socială aduce boala și scurtează viața

 1. Depinde de fiecare caz in parte.
  Unul care a locuit in munte, a fost singur mult timp, n-are astfel de probleme.Dar daca a avut o viata sociala bogata si brusc, din diferite cauze ramine singur, acela e posibil sa aiba probleme/Dar si in acest caz, e in functie de cum stie omul sa-si foloseasca timpul.

  1. Și acest lucru e bine să fie luat în calcul, pentru că obișnuința e a doua noastră natură, iar un o schimbare majoră a mediului în care trăim poate fi resimțită ca un șoc greu de suportat.

 2. Cat este de adevarat!Ingrijirea corespunzatoare o vorba buna ,siguranta zilei de maine din punct de vedere financiar si multe altele te ajuta sa ai chef de a trai a zambi ! Iti doresc un weekend minunat!

  1. Traiul într-un cuplu liniștit este un factor important pentru o viață îndelungată și fericită.
   Un sfârșit de săptămână cât mai benefic îți doresc și eu, dragă prietenă! 🙂

 3. Înseamnă că nu o să am o viață prea lungă :). Întotdeauna m-am simțit mai bine în singurătate și pot să spun, cu risul de a fi acuzată de ipocrizie, că am destul de multe momente când ador să fiu singură. Dar, cum tot ce e plăcut dăunează grav sănătății…

 4. Foarte interesant acest studiu. Eu nu aş putea trăi izolată de lume. Cred că m-aş îmbolnăvi. Chiar dacă uneori simt să fiu singură, doar eu cu mine, dar asta doar pentru o perioadă infimă de timp. N-aş putea trăi departe de familia mea sau de prietenii mei. N-aş putea trăi fără să comunic cu cineva. Cred că depinde de fiecare persoană în parte. Unii oameni se simt singuri chiar fiind înconjuraţi de cei dragi, alţii se izolează şi nu se simt singuri. Cred că, omul e cea mai de neînţeleas creatură de pe pământ.
  O zi minunată îţi doresc, Petru. 🙂

  1. Și eu sunt o fire sociabilă, cu o mare dorință de comunicare. Sunt, totuși, perioade în care-mi place să mă izolez pentru a cugeta de unul singur. Apoi revin cu bateriile încărcate.
   Să ai parte de o zi efervescentă, Ștefania! 🙂

 5. ” Izolarea sociala ” e o boala frate
  Iar de ea sa nu ai parte
  Caci aduce doar necazuri
  Iar noi stim destule cazuri !
  Un An Nou inconjurat de cei dragi tie !
  Aliosa.

  1. Singurătatea este foarte grea, mai ales pentru cei ajunși la vârsta a treia. Din cele povestite de tine știu, însă, că tu ești ferit de o atare situație.
   Te felicit și-ți doresc să o ții tot așa! 🙂

 6. Oh, da! Știi, în noianul de reclame stupide la fel de fel de medicamente s-a strecurat una cu parfum de adevăr – ne îmbolnăvim pentru că suntem nefericiți! În completare aș fi spus că urâcioasa nefericire vine din însingurare… 😉

  1. Cred că fiecare dintre noi am avut momente când am urât cu înverșunare singurătatea și cei mai mulți au căutat să o evite. Dar atunci când nu-ți dai seama că ea te-a cucerit, e greu să lupți contra ei.

 7. Cand cineva ajunge sa se izoleze, evitand mai mult sau mai putin constient contactul cu semenii, inseamna ca sufletul lui nu gaseste ceva benefic in lume, in fiintele umane care o compun. Are o dezamagire undeva in suflet si asta il indeparteaza de Viata.

  1. Oricum, prin izolare nu-ți tratezi dezamăgire, ci riști să o transformi într-o silă față de societate și chiar de viață însăși. Schimbarea anturajului și resocializarea e cea mai bună opțiune.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.