De ce e bine pentru bărbați să meargă la bar?

A merge la bar pentru a bea împreună cu prietenii este benefic pentru sănătatea mentală a bărbaților, indică un studiu realizat în Marea Britanie.

barbati-bere

Obiceiul de a sta de vorbă, la un pahar, cu prietenii îi ajută pe bărbați să se deschidă emoțional, să vorbească despre sentimentele lor și le ridică moralul, arată studiul realizat de Medical Research Council. Cercetările s-au concentrat asupra unor bărbați de 30-35 de ani din Scoția, care obișnuiau să bea în grup, în baruri. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Health Psychology.

Dr. Carol Emsile, de la Glasgow Caledonian University, autor al studiului, i-a chestionat pe bărbați în privința obiceiurilor lor legate de consumul de alcool și a fost surprinsă să îi audă că mersul la bar le face bine în ceea ce privește sănătatea mentală. „Lucrul cel mai surprinzător”, spune ea, „a fost modul în care faptul de a bea împreună a deschis bărbaților posibilitatea de a se comporta în moduri alternative, care nu sunt asociate cu masculinitatea.”

După cum explică ea, consumul câtorva pahare de băuturi alcoolice ajută la exprimarea emoțiilor într-un mod în care bărbații nu o fac de obicei. Când beau împreună, râd și glumesc, iar acest lucru le ridică moralul, îi ajută să se relaxeze și să-și deschidă sufletul. Bărbații au afirmat că a bea împreună la bar este și un mod de a avea grijă unii de ceilalți.

Totuși, cercetătorii recunosc că obiceiul de a da de băut pe rând, într-un grup, îi determină pe bărbați să bea mai mult, iar mulți dintre participanții la studiu consumau cantități de alcool periculos de mari. Cercetătorii speră că aceste descoperiri vor ajuta la găsirea unor căi noi de a reduce consumul excesiv de alcool, acceptând și înțelegând totodată efectele pozitive ale consumului de băuturi alcoolice.

„E vorba despre un echilibru fragil, deoarece există acea latură problematică a consumului de alcool”, spune dr. Emslie. „Dar trebuie să ținem seama și de plăcerea asociată cu această activitate, descrisă de bărbați ca fiind stimulatoare, esențială, naturală, pozitivă și un mod de a-și arăta preocuparea și prietenia față de alți bărbați. Trebuie să abordăm și latura culturală a consumului de alcool. Trebuie să înțelegem că a bea este o activitate asociată cu plăcerea, sociabilitatea, și că este un element central al prieteniei. Dacă ignorăm această latură, atunci nu vom înțelege contextul în care beau oamenii.”

Dr. Evelyn Gillan, director executiv al organizației Alcohol Focus Scotland, a avertizat totuși: „Se prea poate că a bea împreună în baruri să fie, pentru bărbați, un mod pozitiv de a construi relații și de a se sprijini unii pe ceilalți, cu condiția ca acest lucru să nu ducă la boli ale ficatului sau alte probleme de sănătate. E mult mai probabil ca bărbații să bea excesiv și să moară din cauza unor probleme legate de alcool, comparativ cu femeile, în special la vârstă mijlocie. Totuși, cercetarea evidențiază nevoia de a ne ocupa de problema consumului excesiv de alcool de către bărbații de vârstă medie.”

Sursa: Mail Online

13 thoughts on “De ce e bine pentru bărbați să meargă la bar?

 1. Deci, barbatii se duc sa bea impreuna cu ,,baietii” intr-un bar, pentru cresterea stimei de sine . Sigur, cel putin unul, este mai nefericit decat el in dragoste, casatorie, relatia cu femeile . 😀
  Subiectele sunt cele 3 : sex, fotbal si politica . 😆

 2. Oare de ce nu merg baietii la sala de sport? Tot intre baieti ar fi 🙂 si nu numai.
  Miscarea face mai bine decat bautul in bar 😉

 3. Înteresant acest studiu. Mă întreb eu: oare nu alcoolul îi face să se deschidă emoţional şi nu locul unde îl servesc?
  Ai un week-end vesel, Petru! 🙂

 4. Si in Romania a bea impreuna la bar este un mod de a avea grija unii de ceilalti.
  Asta se vede adeseain faptul ca ca dupa atata grija, si unii si altii pleaca cu urmele prieteniei 🙂

   1. Este un fapt stiut. un vin bun si o mancare aleasa, sunt destinate intotdeauna pacalirii vigilentei si obligarii celuilalt la compromisuri 😆

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.