7 mistere încă neelucidate

Omul iubește misterul. Vorbim despre mistere încă din antichitate, de misterul care condimentează iubirea sau mici întâmplări zilnice care pur și simplu nu pot fi explicate. Dacă ne străduim să le elucidăm, pătrunzând tot mai adânc în cotloanele lor, probabil magia se risipește. Vă invit să descoperiți 7 mistere care au pus pe jar omul și, după lungi încercări, tot nu au putut fi explicate. Asta le face cu siguranță încă foarte interesante…

7 mistere inca neelucidate, Omul iubeste misterul. Vorbim despre mistere ramase inca din antichitate,

Manuscrisul lui Voynich nu are dată sau autor. Lucrarea conține 232 de pagini impecabile, scrise fără greșeli, într-un limbaj necunoscut. În ea apar oameni ciudați și plante care nu au putut fi identificate. Femeile se scaldă într-un lichid nemaîntâlnit și în jurul textelor indescifrabile se găsesc semne zodiacale fără corespondent. Cartea se află momentan la Yale, cercetătorii căzând de acord că este cel mai bizar document descoperit vreodată. A fost dictat de Dumnezeu? Aparține extratereștrilor? Este creația unui nebun? Nimeni nu poate ști.

7 mistere inca neelucidate, Asemenea moai-lor din Insula Pastelui, celelalte civilizatii au avut

Asemenea moai-lor din Insula Paștelui, celelalte civilizații au avut propriile statuete sau sculpturi ciudate, fără ca nimeni să știe la ce au servit de fapt. În Costa Rica s-au găsit aproximativ 300 de sfere din piatră, unele ajungând până la 16 tone. Pentru că plantațiile de bananieri se extindeau, oamenii au intrat cu buldozerele în junglă, prin 1930, și au dat peste aceste structuri aproape perfecte. Nimeni nu știa de unde provin, dar studiile ulterioare au pretins că ele au fost sculptate de băștinașii aflați aici înainte de invazia spaniolilor. Nu s-au descoperit carierele din care ele au fost săpate.

Oamenii au crezut că sferele conțin aur, boane de cafea sau chiar copii. Pe multe dintre cele mai mici le-au spart cu dinamită, însă nu au găsit nimic. Guvernul a intervenit pentru a le proteja și astăzi stau prin muzee sau chiar pe locurile unde au fost găsite inițial. S-a spus chiar că ele ar proveni de pe Atlantida…

7 mistere inca neelucidate, Pe 30 iulie 1908, in inima Siberiei, la Tunguska, s-a intamplat ceva

Pe 30 iulie 1908, în inima Siberiei, la Tunguska, s-a întâmplat ceva incredibil. Cu o forță uriașă care a fost înregistrată și de către un institut din Anglia, ceva a culcat la pământ hectare întregi de copaci, așezându-i într-un model concentric pe pământ. Câțiva ruși au văzut o lumină albastră, dar nimeni nu a îndrăznit să se apropie de loc. Cercetările ulterioare nu au găsit absolut niciun fragment de meteorit sau cometă, totul rămânând învăluit în mister.

7 mistere inca neelucidate, Bateriile, produse care ne alimenteaza multe electronice sau electrocasnice,

Bateriile, produse care ne alimentează multe electronice sau electrocasnice, se pare că nu au un punct de plecare chiar recent. Lângă Bagdad, există un sit numit Khuyut Rabbou. Acolo s-au găsit niște vase din argilă care conțineau cilindri din cupru și fier, capabili să stocheze electricitate. Cercetătorii au datat acele relicve și au ajuns la concluzia că sunt acolo din anul 200 î. Hr. S-au găsit vase asemănătoare și în Egipt, întrebarea care se pune fiind: la ce erau folosite? Mulți spun că aceste vase erau ascunse în statui și îi „curentau” pe cei care atingeau statuile, făcându-i să creadă mai mult în puterea zeilor.

7 mistere inca neelucidate, In regiunea Baigong din China au fost descoperite trei deschizaturi

În regiunea Baigong din China au fost descoperite trei deschizături triunghiulare în vârful unui munte, conținând numeroase structuri metalice ce seamănă cu niște țevi. Unele țevi au până la 40 de centimetri în diametru și merg fie în adâncul muntelui, fie într-un lac cu apă sărată din apropiere. Nimeni nu le știe originea și la ce ar putea ele servi.

Ce anume reprezintă țevile din Muntele Baigong și din lacul Toson? Ele au fost descoperite mai demult, însă abia în 2002 cercetătorii chinezi au început să le dea atenție. În mod surprinzător, ele au fost datate și sunt mai vechi decât perioada în care omul a început să prelucreze metalul. Momentan, la Baigong se poate ajunge în scopuri turistice.

7 mistere inca neelucidate, In 1997, National Oceanic and Atmospheric Administration (SUA) era

În 1997, National Oceanic and Atmospheric Administration (SUA) era bulversată de un eveniment ce poate fi considerat chiar înspăimântător. În vara acelui an, în zona ecuatorială a oceanului Pacific s-au înregistrat sunete extrem de puternice, captate de microfoane aflate la 5000 de kilometri distanță. Semnalele au fost accelerate de 16 ori, obținându-se un sunet care, spun cercetătorii, pare a fi scos de un animal. NOAA a pus chiar spectograma și sunetul înregistrat pe site, dar misterul rămâne neelucidat. Ce animal submarin, încă nedescoperit de om, ar putea emite asemenea zgomote?

7 mistere inca neelucidate, Calculatoare de zeci de tone, ceasuri astronomice si mecanisme incredibile.

Calculatoare de zeci de tone, ceasuri astronomice și mecanisme incredibile. Astronomia era în centrul atenției în trecut, primele instrumente mai complexe aparținând unui secol 14 plin de descoperiri. La o scufundare întâmplătoare, a fost găsit însă un mecanism care apoi a fost studiat timp de mai multe decenii. El cuprindea aproximativ 80 de roți și indica cu o precizie excelentă poziția soarelui, a lunii, a planetelor, putând să prezică o eclipsă de lună sau de soare, cu o acuratețe care i-ar face astăzi invidioși pe mulți cercetători moderni. Și, acel „calculator de buzunar” a fost datat ca fiind construit în perioada 150 – 100 î. Hr. Existau chiar mai multe astfel de Antikythera. Chiar după studii îndelungate, încă nimeni nu știe cu exactitate la ce au servit aceste mecanisme.

40 thoughts on “7 mistere încă neelucidate

   1. Ai vazut filmul 21 g ? Fascinata am fost si de serialul Fringe pana la un moment dat cand au luat-o razna lungind serialul de nu mai intelegeai nimic .

 1. Aseara am vazut la Tv ca oamenii au ajuns sa exploateze energia vulcanilor. In Islanda s-a construit deja prima centrala de acest gen din lume. Mi-am amintit cand ai scris de sunetul ciudat captat de microfoane aflate la mare adancime; centrala avea si ea senzori la mare adancime.

  1. Mai sunt încă multe mistere pe care ni le ascunde planeta. Zilele trecute s-a descoperit în Antarctica o specii necunoscute de viețuitoare (de origine extraterestră?) care trăiesc sub stratul gros de gheață.

 2. Aceasta planeta se pare ca a cunoscut pe suprafata ei numeroase civilizatii inaintea noastra.
  Este poate printre putinele care pot sustine viata sub forma sub care o cunoastem noi.
  In concluzie nu poate fi decat infatuare sa consideram ca suntem primii si vom fi ultimii care vor fi trait AICI.
  Suprafata pamantului este plina de dovezi ale existentei aici si a altora care nu erau cu nimic mai prejos decat noi. Ca le lipseau automobilele, computerele si Internetul… asta nu ne face superiori. Sa vedem daca cu toata desteptaciunea noastra putem sa explicam acum, toate cele ce raman nestiute 🙂

  1. Evoluția tehnologică poate duce la extincție dacă nu e urmată îndeaproape de o conștiință adecvată. Dar și fenomenele naturale imprevizibile și de mare amploare pot face va civilizația umană să dispară. Iar peste câteva milioane de ani să apară o nouă ființă inteligentă care să descopere pe parcurs că înaintea lor a mai existat o specie cu niște realizări remarcabile. 🙂 Ciclul se poate repeta pâna la moartea soarelui și, implicit, a planetei.

 3. E foarte interesant articolul şi îţi mulţumesc mult, Petru, că l-ai împărtăşit cu noi. Cine poate ştii câte astfel de lucruri misterioase mai sunt pe/în pământ încă nedescoperite?
  Ai o zi minunată, Petru! 🙂

  1. Săru’-măna pentru apreciere, Ștefania, și mă bucur că ți-am trezit interesul!
   E adevărat că lumea ce ne-nconjoară ne poate oferi multe surprize și tocmai de aceea viața este și mai interesantă.
   O zi superbă și din partea mea! 🙂

 4. Suntem trăitori privilegiati si trecători pe o planetă plină de mistere. Si nespus de frumoasă, în esenta ei. Probabil că nu vom reusi niciodată să descifrăm totul, să intelegem totul si să spunem „gata”, de-acum le stim pe toate… Încercăm să depăsim barierele spatiului – ceea ce este bine, in ultimă instantă – dar mai sunt atâtea si atâtea de înteles chiar în „ograda” noastră… 🙂

  1. Nici nu e indicat să elucidăm toate misterele planetei mamă, fiindcă, precum o femeie, și ea are mai mult farmec atunci când nu știm totul despre ea. Nici practic nu ar fi, deoarece, în nechibzuința noastră, am putea să atentăm la unele moșteniri descoperite înainte de a fi în stare să le administrăm.

 5. Foarte interesant articol! Cu toate pretentiile noastre, ale oamenilor, ca stim multe, suntem departe de a le sti pe toate. Lumea in care locuim (de atata vreme!) este inca plina de taine si mistere de nepatruns. Despre unele ne mai dam cu parerea si cu presupusul, altele ne lasa muti pur si simplu. Iar lucrurile pe care le descoperim din vremurile stravechi, ne uimesc si acum, caci ne arata cate stiau si cei de demult.
  O lume minunata, pe care suntem chemati sa o cunoastem si sa o pretuim!
  Weekend frumos, draga Petru! 🙂

  1. Stă în firea noastră ca atunci când nu găsim vreo explicație la vreo descoperire să o atribuim extratereștrilor sau lui Dumnezeu. Cred, însă, că orice lucru are o proveniență mai rațională, doar că e nevoie de timp și inventivitate pentru a o găsi.
   Un sfârșit de săptămână binecuvântat îți doresc, Alex! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.