Invitație în Grecia

Ce poate fi mai frumos decât o călătorie în Europa? După un an de muncă și restricții de tot felul, după ce ai reușit să pui deoparte o sumă de bani pentru a te recompensa, ce mijloc mai potrivit ar putea fi decât să-ți oferi un sejur pe bătrânul continent? Să vezi cu ochii tăi locurile unde s-a născut civilizația, țări de unde au plecat temerarii pentru a descoperi și cuceri lumea. Locuri în care vin turiști de pe toate continentele Pământului ca să-și hrănească sufletul cu frumuseți inegalabile și mintea cu informații de neprețuit, despre istoria, prezentul dar și viitorul omenirii. Fiindcă cele mai bune și trainice lecții de orice fel le poți lua doar văzând cu ochii tăi, auzind cu urechile tale, mirosind cu propriile-ți nări, gustând cu gura ta și pipăind cu mâinile tale tot ceea ce ți se oferă. Trebuie doar să fii acolo.

Există totuși o dilemă. Dintre atâtea locuri minunate, atâtea țări care au fiecare farmecul lor, care să fie cea mai potrivită anul acesta? Italia, cu Veneția ei inegalabilă? Spania, cu castelele și toreadorii ei? Anglia, cu clădirile ei impunătoare? Germania, cu infrastructura ei impecabilă? Parisul, orașul iubirii și al gastronomiei? Mie mi-a fost greu să aleg dintre atâtea atracții, mai ales că am găsit toate aceste destinații turistice la CND Turism, cu prețuri și perioade îmbietoare. După o îndelungă chibzuință am optat pentru Grecia, locul unde istoria și marea își dau mâna și te invită să le cunoști îndeaproape.

Auzisem și citisem multe despre ospitalitatea grecilor și mâncărurile lor deosebite, a căror celebritate a făcut înconjurul lumii. Dacă mai adaug muzica grecească atât de renumită, clima perfectă și plajele generoase, vestigiile istorice, vinul atât de renumit din aceste zone, dar și calitatea seviciilor pe care le oferă localnicii prin tradiție, pot să spun că alegerea mea a fost pe deplin motivată. De aceea aveam certitudinea că această vacanta la mare va fi una de neuitat și pentru a fi cât mai completă eram decis să fac multe poze.

Prima destinație din această aventură mi-am propus să fie Creta, cea mai mare insulă grecească, despre care auzisem că e considerată ca leagan al culturii și civilizației europene. Am fost profund impresionat de nisipul foarte fin de pe plajă și de apa limpede a mării. Localnicii erau călduroși precum soarele și mi-au povestit că pe tărâmul lor s-a născut Zeus, de aceea insula lor e binecuvântată cu atâtea calități. În fiecare zi am avut un program încărcat și am reușit să vizitez câteva obiective importante. Am început cu Chania, cel mai mare oraș de pe coasta de vest a Cretei. A urmat Heraklio, cel mai mare oraș din Creta; Palatul lui Knossos, cel mai mare palat din perioada minoniană; orașul Heraklion, situat pe coasta nordică și care este capitala și centrul comercial, cultural și economic al insulei; satul pescăresc Hersonissos precum și aquapark-ul aflat în apropiere. Credeți că Paradisul are mai multe facilități?

Deși către seară eram obosit de atâtea vizite, nu se punea problema somnului decât după miezul nopții, fiindcă se încingeau mereu petreceri stropite din belșug cu vin, iar muzica te atrăgea irezistibil la dans. Mâncarea care m-a cucerit cel mai mult a fost carnea de oaie făcută la grătar, cu un gust pe care nu l-am mai întâlnit încă. Dar parcă toate felurile pregătite de cretani erau mai delicioase și te făceau să mănânci mai mult ca de obicei. După câteva zile, care au trecut mult prea repede pentru mine, vaporul ne-a dus pe insula Santorini, o altă perlă a turismului grecesc. Și aici plajele erau impecabile, apa cristalină, locuitorii amabili și zâmbitori, iar obiectivele de vizitat nenumărate.

Insula Santorini

Insula Santorini se află în sudul Mării Egee, la 120 de mile marine de Creta. Băștinașii, și nu numai ei, m-au asigurat că în această regiune s-ar găsi renumitul continent scufundat, Atlantida, iar eu i-am crezut pe cuvânt, chiar dacă n-am avut cum să-l văd cu ochii mei. În schimb am văzut și admirat satul-castel Pyrgos, care are mai multe biserici decât case. Mai precis 75! Am mai vizitat apoi cetățile grecești Akrotiri și Thira, precum și Mănăstirea Santorini. Așa cum m-am obișnuit, și aici, precum pe Creta, zilele se încheiau cu petreceri muzicale și adevărate ospețe până târziu în noapte. Excursia facilitată de CND Turism m-a făcut să simt că trăiesc cu adevărat!

Acest articol participă la competiția Spring SuperBlog 2014

20 thoughts on “Invitație în Grecia

 1. Petru, ai facut cea mai buna alegere: Grecia este oriunde, paradisul in direct al vacantelor reusite in mijlocul naturii. Mi-ai amintit de mirosul si de gustul mielului facut la protap in batranul sat Theologos din Thassos, la taverna lui Stelios. 😉 Iti urez in continuare mult succes la concurs si o saptamana insorita tuturor.

 2. Eu am intrebat un grec care e vinul pe care-l bea Ulise. Un vin atat de tare incat nu putea fi baut decat indoit cu apa. Mi-a raspuns ca exista un vin (n-am inteles foarte bine care si de unde pot sa-l procur (pentru probe), am inteles ca e un vin gros, ca un fel de marmelada.

 3. Noi oamenii suntem nişte privilegiaţi, trăim într-o lume atât de frumoasă, încât ne-ar trebui mai multe vieţi s-o putem cutreiera şi s-o cunoaştem live în toată splendoarea ei.
  Cu prezentarea ta foarte frumoasă, pur şi simplu îmi stârneşti o mare dorinţă de-a vizita Grecia.
  O seară minunată îţi doresc, Petru! 🙂

  1. Săru’-mâna pentru frumoasele aprecieri, Ștefania! Nu putem vedea toate frumusețile lumii, dar măcar o parte din ele să admirăm, iar când ne întâlnim să ne împărtășim fiecare ceea ce am văzut. Că și povestirile sunt minunate!
   O zi de primăvară efervescentă îți doresc, dragă prietenă! 🙂

   1. În Grecia l-aș face, firește! 🙂 Că pe la mine nu vrea nimeni să taie o oaie pentru 2-3 kile de carne, cât mi-ar trebui, și nici în magazin nu găsesc. Doar miei de Paște.

 4. Inspirata alegere ! 🙂
  GRECIA este cautata si vizitata de foarte multi romani si nu numai.
  Iti doresc inca de pa acum ” O VACANTA DE VIS ” !!! 🙂 🙂 🙂
  ( http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/08/27 )
  Eu ma multumesc sa cutreier ” saraca TARA bogata ”
  caci am de participat la 3 aniversari :
  – una in frumoasa BUCOVINA
  ( http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/09/23 ),
  – una pe meleagurile natale ale autorului cartii ” Amintiri din copilarie ”
  ( http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/07/11/ )
  – si una in zona ” Vulcanilor Noroiosi ” unde nu am fost niciodata ! 😦
  O zi cu soare si cu inspiratie in toate !!! 🙂 🙂 🙂
  Cu prietenie,
  Aliosa.

 5. Mulțumesc pentru urări și aprecieri, dragă prietene!
  Nu am să neglijez nici frumusețile din țara noastră, mai ales dacă primesc sugestii inspirate, precum cele pe care le-ai făcut și tu mai sus.
  S-auzim numai de bine, Alioșa! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.