„Selfita”, o boală psihică?

„Selfita, o boală psihică? Adevărul despre persoanele care sunt obsedate de acest tip de poze

În ultima vreme, pe rețelele de socializare circulă o știre potrivit căreia Asociația Americană de Psihiatrie a clasificat drept boală psihică obsesia unor persoane de a-și face selfie-uri.

duckface

Potrivit unei știri publicate inițial de The Adobo Chronicles, această boală nu are tratament, dar este necesară o terapie comportamentală pentru ameliorarea simptomelor. Afecțiunea numită „selfită”, se manifestă sub trei forme:

– selfita bordeline: atunci când o persoană își face multe poze (cel puțin 3 pe zi), dar nu le publică pe rețelele sociale;

– selfita acută: când o persoană își face și publică online cel puțin trei selfi-uri zilnic;

– selfita cronică: atunci când cineva își face mereu poze și publică cel puțin 6 poze zilnic pe rețelele de socializare.

Poate o să vi se pară greu de crezut această știre. Ei bine, chiar este! Informația este de fapt inventată de redactorii de la The Adobo Chronicles, un site cunoscut pentru știrile false pe care le publică. Chiar dacă „selfita” este doar o glumă, psihologii atrag atenția că obsesia pentru aceste poze poate ascunde tulburări psihice reale și grave.

Persoanele care își fac frecvent selfie-uri sunt mai neîncrezătoare în propriile forțe, au o părere proastă despre propriul corp și nu sunt comunicative, se arată într-un studiu recent, realizat de psihiatrul David Veal. El a studiat cazul unui adolescent, Danny Bowman, care pierdea zilnic câte 10 ore în încercarea de a realiza un selfie perfect. De aceea slăbise foarte mult și nu mai mergea la școală, stătea în casă, nu mai comunica cu prietenii și în cele din urmă a încercat să se sinucidă.

„Acesta a fost un caz extrem. Dar problema este serioasă, nu este vorba de vanitate aici, este o problemă de sănătate psihică și poate duce la sinucidere în foarte multe cazuri”, a precizat Veal.

Sursa: Policy Mic

35 thoughts on “„Selfita”, o boală psihică?

 1. Si eu cred ca cei obsedati de imaginea lor, fac asta pentru ca nu au incredere in valoarea lor. Si nu au incredere pentru ca nu o cunosc, copmparand-o permanent cu valoarea altor oameni, o valoare recunoscuta si de catre altii.

  1. Sunt convins că dacă s-ar explora pe sine, pe lângă imaginea de suprafață și foarte ușor de copiat în zilele noastre, ar găsi fiecare și alte lucruri frumoase de transmis, dacă tot vor să împărtășească ceva. Peisaje, poze cu alte persoane, cuvinte potrivite…

 2. Eu eram ,,obsedata” de poze, recunosc. Nu stiu de ce, poate ca nu aveam incredere in mine si asteptam sa mi se spuna ca sunt cea mai cea, de la niste oameni care nu ma cunosteau in viata reala si nu aveau habar ce caracter,suflet ,ce om se ascunde in spatele pozeleor postate pe un site de socializare. M-am vindecat de aceasta boala si am multe momente cand as vrea sa nu apara nici macar o poza cu mine pe nett. Si totusi,am poza pana si aici:)))

 3. eu mă las tare greu pozată. Cedez la rugăminţile mamei dar şi aşa mă cam strâmb. Să îmi fac singură? Doamne fereşte! Sunt preţioasă, nu mă las pozată 😀 😀

 4. Cand eram tineri nu ne placea sa facem poze,acum regret.Fotografia este”arta de a fura timpului o faramitura de clipa….ne ajuta sa reinviem unele momente placute” atat ramane dupa noi:)Iti doresc o seara placuta!

  1. Sunt foarte bune fotografiile, pentru a ne reaminti momente importante din viața noastră. Dar când îți faci ție mii de poze, seamănă a narcisism.
   Scuze pentru întârziere, dar am rătăcit, din neglijență, comentariul tău! De zăpăcit ce sunt! 🙄

 5. Incredibilulprogres tehnologic, vine cu multe si incredibile probleme psihologice. Cine a mai auzit de “selfita” acum 20-30 de ani? Acum este o adevarata moda (sau maladie?)

  Am primit zilele trecute pe mail un citat din Albert Einstein: “Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va depasi interactiunea umană. Lumea va avea o generatie de IDIOTI.”
  Grea previziune!

  O zi buna, draga Petru! 🙂

  1. E adevărat că progresul e inevitabil pentru orice specie, iar noi am ajuns într-un stadiu în care ar putea să ne pericliteze sănătatea mentală și chiar existența. Să sperăm însă că vom avea o conștiință suficient de dezvoltată încât să ne ferească de tentațiile prea mari are invențiilor de tot felul. Educația e cu atât mai importantă.
   S-auzim de bine, Alex! 🙂

   1. Ai mare dreptate, Petru! Progresul este inevitabil si ne ajuta sa avem viata mai usoara, fata de greutatile generatiilor de demult. Numai ca, progresul tehnologic si economic, trebuie dublat si de un progres spiritual. Sa nu uitam sa fim si sa ramanem oameni si nu doar niste…. automate dependente de tehnologie. Sa speram ca educatia va reusi tocmai acest lucru si ca nu ne vom pierde sanatatea mentala.
    S-auzim numai de bine! 🙂

 6. Interesantă această boală nouă, — bine că nu sunt încă contaminată cu ea. 😆
  Nu mi-a plăcut niciodată să mă pozez şi nici să fiu pozată, decât dacă este strict necesar. Nu ştiu de ce, pentru că n-am niciun complex în ceea ce mă priveşte. Acum mă gândesc că poate până la urmă specialişti vor spune că şi asta este o boală să nu-ţi placă să fii pozat. Cine poate ştii?
  Ai o seară minunată, Petru! 🙂

  1. Așa-s specialiștii ăștia, Ștefania! Orice derapaj sau exagerare devine obsesie sau boală și îi găsesc imediat un nume, precum și tratamentul necesar.
   Și totuși eu risc să-ți urez o zi ieșită din comun în sensul cel mai bun, dragă prietenă! 🙂

 7. Si totusi, cred ca devine o boala. Social media are si parti intunecate, iar aceasta e una din ele: cu timpul, unii intra intr-o stare de autism social.

  1. Unii sunt închistați în ei de felul lor și nu se pot manifesta decât online. Pentru ei e singurul mod în care își pot etala imaginea și gândurile. Pentru alții, cum zici tu, e chiar invers și devin dependenți.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.