Unchiul meu, Damian

„Unchiul meu, Damian, era în stare bună de sănătate până când soția lui, mătușa mea Doroteea, la cererea fiicei sale, verișoara mea Tota, i-a zis:

– Damian, împlinești 65 de ani, e timpul să-ți faci un control medical.

– Dar de ce? Mă simt foarte bine!

– Pentru că prevenirea trebuie să fie făcută acum, când ești încă în putere, i-a replicat mătușa mea

Așa că, unchiul Damian s-a dus să-l vadă un medic. Medicul, de bună seamă, l-a trimis să-și facă toate examinările și analizele. Două săptămâni mai târziu, doctorul i-a spus că e destul de bine, dar are în atenție unele rezultate care trebuie să fie îmbunătățite. Apoi i-a scris o rețetă: Atorvastatină comprimate, pentru colesterol, Losartan, de inimă și hipertensiune, Metformin, pentru a preveni diabetul zaharat, Polivitamine, pentru a crește imunitatea, Norvastatină, pentru tensiune arterială, Desloratadină, pentru alergie. Cum medicamentele erau numeroase trebuia protejat stomacul și i-a dat Omeprazol și Diuretic pentru edem.

Unchiul Damian s-a dus la farmacie și a plătit pentru medicamente o bună parte din pensie. Totodată, nemaiaducându-și aminte dacă pilulele verzi de alergie trebuie luate înainte sau după cele de stomac, iar cele galbene pentru inimă în timpul sau după ce a terminat masa, s-a dus iar la doctor. I s-a făcut așadar o mică descriere privind modul cum să fie luate doctoriile. Se simțea un pic tensionat și cumva deprimat, așa că i s-a mai dat să ia Alprazolol Succedal pentru dormit.

Unchiul meu, în loc să se simtă mai bine, se simțea tot mai rău. Ținea toate medicamentele într-un dulap din bucătărie și n-a mai putut ieși din casă deoarece nu treceau bine câteva minute din zi fără ca să nu ia o pilulă. Un necaz veni apoi peste unchiul Damian, câteva zile mai târziu, când a făcut gripă, iar mătușa mea i-a făcut patul ca de obicei, dar, de această dată, în afară de a-i da ceai cu miere, a chemat și doctorul. Acesta i-a spus că nu-i nici o problemă, dar i-a prescris Tapsin, Sanigrip ziua și noaptea, cu efedrină, pentru tahicardie Atenolol și a adăugat un antibiotic, Amoxicilină de 1 gram la fiecare 12 ore, timp de 10 zile. Pentru o ciupercă și herpes i-a dat Fluconol cu Zovirax.

Colac peste pupăză, unchiul Damian s-a apucat să citească prospectele tuturor medicamentelor pe care le lua și a aflat care sunt contraindicațiile, atenționările, punerile în gardă, precauțiile, efectele secundare și interacțiunile medicale. Ceea ce citea era îngrozitor! Nu numai că puteai să-ți dai duhul, dar puteai să faci aritmie ventriculară, paralizie, crampe, modificări psihice și o mulțime de alte lucruri oribile. Speriat de moarte, a chemat doctorul, care l-a văzut și i-a spus să nu-și facă griji.

– Liniștește-te, dom’ Damian, nu te agita, i-a spus doctorul în timp ce i-a scris o nouă rețetă cu Rivotril, cu un antidepresiv, Seratralină 100 mg.

Și cum îl dureau încheieturile, i-a dat Diclofenal. Ca urmare, de fiecare dată, unchiul meu, apelând la farmacie, umbla la pensie. Se simțea din ce în ce mai rău, motiv pentru care doctorul îi administra noi medicamente ingenioase. A venit și vremea când sărmanului meu unchi Damian nu-i mai rămânea nici un moment din zi în care să nu ia pastile și nu mai avea pic de somn, în ciuda capsulelor pentru insomnie care i-au fost prescrise. A ajuns atât de rău că într-o zi, dând curs celor cuprinse în prospectele medicamentelor, muri.

La înmormântare au fost toți, dar cel care a plâns cel mai tare a fost farmacistul. Chiar și astăzi, mătușa mea spune că, din fericire, l-a trimis la timp la medic, pentru că dacă nu-l trimitea, în mod sigur ar fi murit mai devreme. Aceste rânduri sunt dedicate tuturor prietenilor mei, medici sau pacienți…! Ah, dacă unchiul Damian nu ar fi luat nimic și ar fi urmat un regim naturist cu pui cu piele, curcan, linte, ulei de măsline, fructe, legume de toate culorile, sărac în sare, fără adaos de zahăr, cu un pahar de vin roșu și ar fi mers pe jos șase mii de pași pe zi, ar fi fost încă viață și ar fi petrecut de minune.

Sursa: e-mail

28 thoughts on “Unchiul meu, Damian

 1. Să știi că m-a apucat mila de farmacist!
  Și mă gândeam să merg și eu la medic, pentru o durere de spate, dar nu mai merg, că precis îmi găsește vreo zece boli si eu nici măcar nu sunt pensionar!

  1. Așa-i și medicul meu de familie: de câte ori mă duc la el pentru ceva analize, îmi prescrie și o rețetă. De aceea îl caut cât mai rar, și numai când îi musai.

   1. La mine este și ceva drăguț, am rețetă permanentă, dar am renunțat să mai iau medicația, căci nu mă simțeam mai bine în urma ei! Mi-au fost propuse și medicamente contra colesterolului, dar am zis că mă tratez singur. Și chiar am reușit, la ultimele analize aveam toate grăsimile din sânge în limitele normale! Și m-am tratat doar cu mâncare … altfel, adică ținând cont de grăsimile din ea. Plus trecerrea pe ulei de măsline.

   2. Din cauza colesterolului și a hipertensiunii trebuie să fiu și eu atent la ce mănânc și beau. Mai accept și două luni de tratament naturist, dar tot nu-mi place să ingurgitez tot felul de pastile mari și amare. Cred că și medicul meu e mână în mână cu farmacistul. Deși nici un ulei vegetal nu ridică nivelul colesterolului, folosesc și eu uleiul de măsline, dar nu la gătit.

 2. Foarte adevarat! cu toate ca sunt anumite afectiuni care chiar necesita un tratament medicamentos toata viata (boli cardio-vasculare, diabet, etc). Acestea sunt boli cronice si trebuie tinute sub observatie atenta. In rest? la raceala, fa, dom’le o frectie tare, bea un ceai cat poti de fierbinte iar pt. insomnii, un pahar de vin rosu inainte de culcare…sau daca poti, chiar 2!!! 🙂

  1. Din cauza tensiunii, eu mă feresc de vin, dar apelez la tărie pentru a-i mai coborî nivelul. Cam o dată pe săptămână și numai după sfatul medicului! 😉

 3. “De ce-i e omului frica nu scapa” – e o zaicala romaneasca. I s-a indus frica si… de aceea eu nu merg la medic. Ei (medicii) trebuie sa puna raul inainte, insa nu intotdeauna totul e chiar asa de rau. Dar raul asta, pus inainte, are efect.
  Cand era mic baiatul meu cel mic (sub 7 ani) trebuia sa fie operat urgent de amigdalita (era in stare foarte avansata, aproape ca aiura din cauza temperaturii, iar medicamentele nu mai aveau efect).N-am putut fi de acord cu operatia, chiar daca rational trebuia sa-l duc peste 2 ore la operatie, asa ca am refuzat. Am folosit Propolis, cumparat de la farmacie sau de la Apicola, punandu-i cate doua pcaturi pe fiecare amigdala, dupa fiecare masa. Nu numai ca a scapat cu amigdalele, dar nici n-a mai avut de atunci, vreodata, probleme. As dori sa stie acest lucru cat mai multi oameni care au probleme asemanatoare.

  1. Desigur că exemplul unchiului Damian nu-i o regulă, doar că se întâmplă foarte multe excepții de acest gen și e normal că lumea se teme. Mă refer mai mult la cei din mediu rural, care nu prea au un medic dedicat și experimentat, iar bătrânii au o tradiție din a se trata singuri cu diferite plante și alte remedii cunoscute din străbuni. E adevărat că un doctor bun și niște medicamente potrivite pot face minuni și prelungesc viața, doar că încrederea multora lasă de dorit, și din cauza celor pățite de alții.

 4. Nu merg la medic. Le-am zis și copiilor să nu mă ducă. Sper că organismul se autoreglează. Încă. Plus că orice medic ar da vina pe fumatul meu excesiv și m-aș panica.
  PS. Nu mă uit nici la filme cu medici ca să nu mă autosugestionez. Și nici la reclamele care descriu tot felul de dureri, constipații, balonări și alte alea. Îmi par extrem de nocive. No, că am zis tot.

  1. Bine că ai un organism puternic, care nu cere tratamente de specialitate. Imunitatea crescută s-a fortificat de-a lungul anilor, prin modul de alimentație și de trai, în general. Pentru bolile moderne, cum ar fi colesterolul, tensiunea, diabetul și cele cardiovasculare, e nevoie, totuși, de niște consultații și analize. Pentru orice eventualitate.

   1. Ce nu știu nu-mi face rău. Când nu mă simt bine zac cu speranța de a-mi reveni. Acum, la pensie, îmi pot permite. Mai mult zac decât trăiesc.

 5. Se spune că doctorul nu e bun dacă nu îți găsește vreo boală sau nu îți scrie medicamente… . Și dacă ne gândim logic… după o anumită vârstă… Hmm…

  Săracul farmacist… să nu-i plângem de milă… până sunt doctori, sigur nu o să moară de foame.

  1. Și doctorii sunt oameni, deci e bine să-l cunoaștem și apoi să alegem dacă putem sau nu să-i urmăm sfaturile. De multe ori e bine să cerem și o a doua opinie.

 6. Tristă povestea unchiului Damian, dar parcă-i ruptă din realitate. Cert este că medicii lucrează mână-n mână între ei şi mai ales cu farmaciştii, — nu se lasă ei şomeri unii pe alţii, iar materie primă este,… încă. Asta însemnăm noi oamenii pentru ei, materie primă şi nimic mai mult.
  O seară minunată îţi doresc, Petru! 🙂

  1. Fiecare vrea să facă bani din profesia lui, doar că medicina e o meserie în care ar trebui să predomine compasiunea și umanitatea, de aceea doctorii depun un jurământ. Numai că jurămintele de azi nu prea mai au valoare, indiferent în ce domeniu sau conjunctură se fac.
   O dimineață frumoasă și o zi însorită îți transmit, Ștefania! 🙂

 7. Ce bine ai relatat problema cu care multi dintre noi ne confruntam!Medicii au o intelegere cu farmaciile si iti scot banii din buzunar fara rusine!O seara minunata iti doresc!

  1. S-ar putea ca unii medici să aibă înțelegeri și cu preoții! Vorba ‘ceea: „Tu-i omori și io-i îngrop!” 🙂
   Multă sănătate îți urez, draga mea prietenă! 😉

 8. Buna seara. Din pacate…mai peste tot este lipsa de responsabilitate. Foarte trist sa facem o meserie ce nu ne avantajeaza, trist sa nu ne placa ceea ce facem…asa cum fac in ziua de azi…medicii, preotii, profesori samd. Am probleme de sanatate si m-am lovit, ma lovesc de astfel de probleme. O seara placuta!

  1. Bună dimineața, Ileana! Îmi pare rău pentru problemele pe care le ai cu sănătatea, dar sper să găsești remediile și medicii potriviți pentru a le ameliora. În ziua de azi se pot face minuni, dacă ai și puțin noroc.
   S-auzim numai de bine!

   1. Buna ziua Petru! De multi ani…imi port de grija fara medicamente…ajung la medic foarte rar si de nevoie… deoarece sunt alergica la medicamente. Acum varsta isi spune si ea cuvintul 🙂 Intra-devar remediile naturiste ne aliba durerile, iar medicii…depinde de noroc. Dumnezeu sa-l odihneasca pe unchiul Damian! O seara linistita, si sanatate tuturor!

 9. Foarte adevarata perspectiva. Uneori vizita la medic (o recomand pentru situatii normale) e ca un bulgare de zapada pe care il lasi sa curga la vale… ajunge mare cat o casa…

 10. De unde se vede ca,
  ” cea mai buna bautura, este APA de IZVOR
  daca pui o picatura , la 1 LITRU de LICHIOR ” 🙂 🙂 🙂
  Dumnezeu sa-i aiba in grija pe cei BOLNAVI
  iar DNA pe farmacisti 🙂
  Weekend placut !
  Aliosa.

  1. Mulțumesc mult pentru urare și… lichior, dragă prietene! Eu îl știam cu „vinișor”, dar e bine să diversificăm oferta! 🙂
   Un sfârșit de săptămână idilic îți doresc și eu, Alioșa! 🙂

 11. Foarte adevărată realitate. Ştiu mulţi oameni care s-au nenorocit după ce s-au dus la doctor pentru investigaţii banale. Sigur că nu generalizăm, sunt şi oameni minunaţi, care fac prin medicină adevărate miracole, dar sunt şi multe “uscături”. Cât despre “tratamentul” cu vinişor sau cu “tinctură tradiţională de prune”, cred că sunt “leacuri” bine verificate de atâtea generaţii!
  Să ai un un sfârşit de săptămână frumos şi liniştit, dragă Petru! 🙂

  1. Mulțumesc mult pentru vizită și completarea binevenită, dragă prietene! E foarte adevărat că nu-i bine să generalizăm, dar e indicat să fim mereu atenți atunci când luăm medicamente. Să nu fie prea multe și să citim mereu recomandările și efectele secundare care le pot avea.
   Un weekend de sărbătoare îți doresc, Alex! 🙂

 12. Mama mea a păţit multe în acest sens. I-a dat doctorul o groază de medicamente, iar unele… “pe încercate”: “să vedem dacă merge şi ăsta”!!!! De la multe i-a fost mai mult rău, decât bine! Halal “specialişti”. Ar fi multe de zis, căci cineva mi-a zis că unii fac jocul (pe bani grei) unor firme producătoare de medicamente… Deh, “săracii”!

  1. Nu numai că se spune, dar chiar au ajuns în fața justiției unii medici, pentru astfel de „colaborări” cu firme și farmacii. Puterea banului e mai mare decât jurământul lui Hipocrate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.