Adevărata vârstă a câinior

Calcul: Adevărata vârstă în ani umani a unui câine

Se spune adesea că vârsta unui câine poate fi mai bine înțeleasă dacă o transformăm în „ani umani”, multiplicând cu șapte. Dar este aceasta o formulă bună? Recent, Meg, câinele de talie mică al unui jurnalist BBC, a murit la vârsta de 19 ani și patru luni. Dacă am înmulți această vârstă cu șapte, am obține impresionanta etate de 135 de ani. Se pare că Meg a fost o norocoasă, deoarece niciun om nu a reușit, arată statisticile, să treacă de 122 de ani

caine

Adevărul este însă că regula înmulțirii cu șapte este greșită. Câinii sunt una dintre cele mai diverse specii de pe această planetă. Pot varia enorm în greutate: de la rasele în care exemplarele cântăresc doar trei kilograme la maturitate, la cele în care exemplarele ajung la 90 de kilograme. Forma corpului lor variază de asemenea foarte mult, ca și tipurile de păr. Aceste amănunte fac ca această specie să fie una dintre cele mai interesante de pe planetă, spune un profesor de genetică, Daniel Promislow, de la University of Georgia (USA).

Promislow spune că diferența de talie influențează și speranța de viață a raselor. Surprinzător, câinii mici, cum a fost Meg, trăiesc mai mult decât cei mari. Astfel, speranța de viață a unui câine din rasa Marele Danez este cu mult inferioară unuia din rasa Chihuahua. De ce surprinzător? „În general, la mamifere, animalele mari – precum gorilele, elefanții și balenele – trăiesc mai mult decât animalele mici – precum șoarecii sau veverițele”, arată profesorul american într-un interviu acordat BBC.

Un alt profesor al universității americane, Kate Creevy, arată cum îmbătrânesc câinii. „Câinii mici ajung la maturitatea fizică și reproductivă mult mai repede decât cei mari. Interesant este că, deși ajung mai devreme la maturitate, aceste animale (câinii mici – n.r.) reușesc să trăiască mai mult”, spune Creevy. Cu alte cuvinte, perioada juvenilă a câinilor mici este mai mică, dar perioada matură este cu mult mai lungă decât a câinilor mari.

Viața scurtă de Bulldog

La câinii mari, pot trece chiar și doi ani până să ajungă la maturitatea fizică. Însă, din momentul în care sunt maturi, ei mai trăiesc doar 4-5 ani. Bulldog-ul, de exemplu, trăiește, în medie, doar șase ani. În schimb, un Border Terrier, câine mult mai mic decât Bulldog-ul, trăiește în medie 14 ani. Deși pare complicat de înțeles, adevărul este următorul: câinii mici îmbătrânesc mult mai repede decât cei mari în primii ani de viață și mult mai încet după ce au atins maturitatea.

Cum a apărut formula celor șapte ani

Nimeni nu știe cum a apărut această formulă, deoarece nimeni nu a „revendicat-o”. A apărut pentru prima dată într-un manual pentru copii din anii ’60, în care copiii erau îndemnați să calculeze vârsta în ani umani a unor câini, înmulțind anii de viață ai acestora cu șapte.

De fapt, mult mai bine ar fi să înmulțim cu șase

Potrivit specialiștilor, fiecare rasă de câini îmbătrânește diferit, iar, pentru fiecare, factorul de multiplicare pentru a obține vârsta în ani umani ar fi diferită. Pentru câini nici foarte mici, dar nici foarte mari, un factor de multiplicare potrivit ar fi șase, spun profesorii consultați de BBC. Pentru Chow Chow, celebrul câine cu limba albastră și blană superbă, multiplicarea cu șase este potrivită. Astfel, un câine de zece ani ar avea 60 de ani în ani umani.

Jurnalistul BBC a făcut, ajutat de specialiști, propriile calcule. Și a aflat că, în ani umani, câinele său a murit la vârsta de 109 ani. Nu-i rău deloc!

16 thoughts on “Adevărata vârstă a câinior

 1. La tot ce este scris mai sus , as adauga ca fiecare rasa de caine are tarele ei.De exemplu buldogii sau boxerii se stie ca sunt sensibili la bolile de inima .In general buldogii au probleme mai mari.Ciobanestii germani au probleme cu articlatiile oaselor si cu reumatismul , in special cel al coloanei vertebrale , cum de altfel aceleasi probleme le au si cainii de talie mare cum este marele danez.
  In fine , cum am scris…fiecare rasa are problema ei….insa toate se pot gestiona,pana la un anumit punct , desigur si putem oferi o viata frumoasa prietenilor nostrii canini,daca sunt iubiti cu adevarat…

 2. Mulțumesc pentru informațiile suplimentare,Ana. Postarea de mai sus se referea doar la calcularea vârstei, altfel s-ar putea scrie volume întregi despre fiecare rasă de câini, îngrijirea și întreținerea lor. Pentru cei care, precum bine spui, sunt iubiți cu adevărat.

   1. Ooooo…daaaa! Am avut 5 catei in curte si 2 pisici! Cand catelusa a murit…a fost ca o ruptura…au ramas puii ei…si apoi am plecat si nu am mai stiut de ei:(
    Pisicile imi plac mult…de asemeni…
    Am avut si pesti de acvariu si hamster…era asa haios…:)

 3. Off, eu am doi Maxi, unul mic, unul mare, in curand vor avea 10 ani, si fiind nascuti in curte, sunt parte din familie cu toti nervii ce mi-i fac cand urla a jale in poarta daca raman singuri . Habar nu au ei cate planuri au dat peste cap din cauza faptului ca ma manipuleaza cu plansul asta ! :)))

 4. Foarte interesant articolul, Petru. Am aflat lucruri pe care nu le ştiam şi îţi mulţumesc mult, pentru asta.
  O seară minunată îţi doresc, Petru! 🙂

  1. Mulțumesc efervescent pentru apreciere, Ștefania! Sper să-ți fie de folos informațiile.
   O dimineață bună și un sfârșit de săptămână ideal îți doresc, dragă prietenă! 🙂

 5. CAINELE , ca si OMUL, traieste mai mult sau mai putin ,
  functie de felul cum este INGRIJIT si ALIMENTAT ! 🙂
  In rest, eu NU CRED in FORMULE ………………..
  Weekend placut ! 🙂
  Aliosa.

  1. Acesta e doar un mod de a ne da seama cam cât ne poatre trăi câinele, cu o îngrijire adecvată. La fel ca oamenilor, și lor li se poate întâmpla un accident sau să se îmbolnăvească, dar, în general, au și ei o anumită vârstă a bătrăneții și a morții.
   Să te bucuri de zile rodnice, dragă prietene! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s