Apa cea mai pură din România

Cea mai pură apă din România se găsește în Munții Bucegi

În Bucegi, către răsărit, în Cheile Zănoagei, mai exact pe Valea Ialomiței, între faimosul Lac Bolboci și Scropoasa, se găsesc șapte izvoare a căror apă uimește știința. Aflate sus în munți, la 1300 de metri, izvoarele își aprovizionează șuvoaiele dintr-un lac subteran, ce își are sursele nesecate, parcă în infinit, și nu în străfundurile stâncoase ale unei grote ascunse.

Cu un debit de aproximativ 400 de litri pe secundă, izvoarele țășnesc la suprafață dintotdeauna. Cele șapte izvoare sunt socotite prin tradiție drept „apa sfântă” a dacilor, o sursă de apă misterioasă, cercetată în laborator încă din 1927.

hot-springs

Ce are special această apă? Se pare că este una dintre cele mai curate din lume! Poate că Ialomița, numită în scrieri vechi Naparis și Helibakia, a fost într-adevăr apa sfântă, care după 400 de km se vărsa în Dunăre, la Carsium, unul din punctele strategice de pe fluviu. Sau poate este vorba de Apa Vie, un fenomen straniu, dar real, întâlnit în Valea Ialomiței.

Apă certificată internațional

Sursa din Bucegi a făcut obiectul unor studii de laborator încă din 1927. Primele analize au confirmat că apa de acolo este extrem de pură. În 1930, studiile asupra apei au fost reluate în România și preluate cinci ani mai târziu de o societate franceză.

Rezultatul este de fiecare dată același: toți indicatorii calitativi ai apei de la Șapte Izvoare au un standard de calitate extrem de ridicat, nivelul de bacterii fiind apropiat de zero, în timp ce nivelul maxim admis este de 5. De asemenea, cantitatea de azotați și azotiți este egală cu zero.

Au urmat studii realizate în perioada martie 1981 – februarie 1982, de societatea Hidrotehnica. Imediat după aflarea rezultatelor, Ceaușescu a cerut ca zona să fie închisă, iar accesul la rezultatele analizelor strict limitat.

După Revoluție, analizele au fost reluate în Bucegi. Și de această dată, studiile de la Institutul Fresenius din Germania și cele ale Laboratoarelor Larex au stabilit că apa din Munții Bucegi are parametri necesari pentru a sta alături de celebrele produse din Occident: Evian sau Perrier.

big-1384778653rsz-cascada-7-izvoare-3-jpg

Testele recente au arătat că, într-adevăr, este vorba de o apă specială, care izvorăște dintr-o grotă unde se află un imens lac subteran. Din punct de vedere chimic, aceste izvoare sunt unele dintre cele mai curate surse naturale de apă plată din lume. S-au găsit și explicații științifice pentru această minune: fie că apa aceasta trece printr-un câmp magnetic, fapt care o face să-și recapete structura ordonată ideală (iar cercetările magnetometrice au detectat puternice anomalii în zonă), fie izvoarele trec pe lângă un zăcământ de argint, iar argintul împiedică dezvoltarea bacteriilor. Aceasta este „apa vie”, cunoscută de preoții daci, care erau și mari vindecători.

Apa lui Zalmoxis

Simbolul celor șapte izvoare este inscripționat pe scuturile de luptă dacice, sculptate pe Columna lui Traian și pe replica acesteia de la București. Scrierile vechi pomenesc despre o apă din care a băut Zalmoxis înainte de a deveni zeu.

Datele științifice care descriu acest obiectiv vorbesc despre Șapte Izvoare ca despre sursa celei mai pure ape din întreaga Europă.

Sursa: e-mail

47 thoughts on “Apa cea mai pură din România

   1. Chiar mi-as dori sa am timpul necesar pentru a colinda Romania. Sunt atat de multe locuri pe unde nu am fost. Dar … vine ea si vremea aceea 🙂

 1. Cate bogatii are Romania noastra! Si noi?? Adica ei (cei din capu’ satului!) stau bine mersi prin bodegi si se infrupta din belsug cu bere… Oricare altii ar fi profitat demult de darurile Naturii date cu atata generozitate si ar fi facut din tara noastra una dintre cele mai cautate destinatii turistice, balneare, etc. Pacat de atata risipa si nepasare!…

  1. Mă minunam ieri văzând cum se neglijează recolta de fragi, din care s-ar putea scoate bani frumoși, fiindcă sunt fructe de pădure foarte apreciate de străini. E încă un exemplu de nepăsare a celor cățărați în funcții de decizie.

 2. Nu cunosc zona , insa mi-ar place sa ajung pe acolo…Interesant! Oare acum , in clipa cand scriu , nu s-a umplut zona de doritor sa polueze?ca ma gandesc numai la aia de merg pe Valea Cerbului si locuiesc acolo toata vara!

  1. Norocul face ca zona să fie mai puțin căutată de turiști, deoarece nu au “mari distracții” pe acolo, iar drumul nici el nu ete dintre cele mai facile. Doar poteca este ușoară, dar mulți fug de mersul pe jos!

   1. Drumul dificil și mai ferit e de cele mai multe ori cauza pentru care mai avem locuri nealterate de intervenția nocivă a omului. E „arma” pe care o are natura pentru a se proteja.

  2. Nu cred că se vor găsi mulți „viteji” care să se încumete să urce până în zona aceasta. E cam greu să care grătarele și micii pe astfel de poteci! 🙂
   O zi din cele mai bune îți doresc, Ana!

 3. Felicitari pentru postare ! 🙂
  Nu degeaba se spune in popor ca :
  ” Cea mai BUNA bautura ,
  este APA de IZVOR,
  daca pui o picatura,
  la un LITRU de LICHIOR ” !!! 🙂 🙂 🙂
  O seara frumoasa
  cu APA de IZVOR pe masa
  la o CINA gustoasa ! 🙂
  Aliosa.

  1. Bună dimineața, dragă prietene! Aseară am avut lapte la cină, așa că mi-a lipsit apa. 🙂
   Recuperez astăzi, doar că nu dispun din cea mai pură și mă mulțumesc cu ce găsesc prin magazinele de aici.
   Să-ți fie ziua senină și aerul cât mai pur, Alioșa! 🙂

 4. Suntem binecuvântaţi să trăim într-o ţară foarte frumoasă, păcat că nu ne ştim preţui bogăţiile naturale. Mi-a plăcut articolul, Petru. Îţi mulţumesc mult că l-ai împărtăşit cu noi.
  O seară minunată îţi doresc, Petru! 🙂

  1. Mă bucur mult că ți-a plăcut subiectul și-ți mulțumesc cu recunoștință pentru apreciere. Timp, ambiție, educație și ceva bani s-avem, că de locuri minunate nu ducem lipsă.
   O zi bună de tot îți urez, Ștefania! 🙂

 5. buna seara! mi-a placut articolul tau! sun atat de multe zone frumoase in tara, care n-au fost vizitate de nimeni! in schimb mergem la bulgari, unguri, etc. pacat ca cei din ministerul turismului, sau alte institutii abilitate nu stiu sa faca raclama la frumusetile existente la noi si se face reclama la alte tinuturi! consider ca ar trebui mai intai sa ne cunoastem tara si abia apoi, sa calatorim prin alte lumi!

  1. Bună dimineața, dragă Rodica! Mă bucură mult vizita și binevenita completare, pentru care îți mulțumesc cu încântare! Așa este, precum spui: a devenit o fiță să mergem în străinătate ca să ne petrecem concediu, dar ignorăm minunățiile pe care le avem lângă noi. Trebuie să ne facă străinii reclamă în propria noastră ogradă.

 6. Zona chiar ar merita vizitată, dar mașinile ajung mai greu acolo, așa că eu sunt mulțumit, căci nu întâlnesc nici multă lume și nici gunoaie pe acolo!
  Mă bucură să faci “reclamă” unei zone pe care o cunosc încă din copilăria mea.

  1. Sunt și eu bucuros că trăiești în preajma unor astfel de locuri, rare pentru majoritatea dintre noi, și că ești avizat în această privință. De ase,enea, mi-am dat seama că împrejurimile deosebite te-au inspirat în multe din creațiile tale.

  1. Săru-mâna și mulțumesc frumos pentru aprecieri! Fiind mai aproape de frumusețile montane, sunt sigur că le-ai vizitat și admirat îndeaproape, măcar o parte din ele.
   Să ai o zi senină și călduroasă, dragă Gabi! 🙂

 7. Presupun ca, daca nu vor fi cumparate pe sume simbolce de catre niste firme strane, se vor gasi nu stiu ce resurse minerale prin zona, resurse despre care vom fi convinsi ca sunt vitale pentru echilbrarea bugetului tarii.

  1. Pe la noi, nici o presupunere nu e de neglijat, după cum ne-am convins din experiențele anterioare. Sume simbolice ar avea și românii de bună credință, doar că e nevoie de mult mai mult, pentru a „unge” toate rotițele birocrației și astâmpăra poftele celor care trebuie să dea aprobări.

 8. Petru, multzam! Relaţia între sănătatea oamenilor şi calitatea apei potabile e un subiect care preocupă mulţi cercetători, studii importante a lăsat şi Henri Coandă. E plăcut să stim c-avem în ţara noastră si asemenea comoară desi prea puţini beneficiază de ea.

  1. E bine să fim preocupați de calitatea apei și prin fapte, nu numai prin declarații și manifestări de dragul unor fonduri sau a ieșirii în evidență. Mă gândesc la aceia care sunt în cadrul Ministerului Mediului, dar nu-și fac datoria, ci închid ochii și-i lasă pe afaceriști să polueze apele, contra unor sume consistente.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s