Regula celor 5 secunde

Putem mânca alimentele scăpate pe jos preț de câteva secunde?

„Regula celor 5 secunde” există cu adevărat și poate fi aplicată, întrucât alimentele scăpate pe jos pot fi mâncate fără riscuri deosebite pentru sănătate, mai ales dacă este vorba de felii de pâine prăjită, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aston din Marea Britanie.

pecovor

Mai mulți experți în microbiologie au dorit să testeze „regula celor 5 secunde” și să vadă dacă această teorie se aplică tuturor alimentelor scăpate pe jos, potrivit dailymail.co.uk.

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că este mai puțin probabil ca bacteriile să se lipească de alimentele scăpate pe suprafețe mochetate și că alimentele umede, precum pastele și dulciurile, sunt acelea în cazul cărora se aplică cel mai bine „regula celor 5 secunde”.

Studiul a fost realizat de studenții din ultimul an de la Facultatea de Biologie din cadrul Universității Aston, coordonați de profesorul Anthony C. Hilton. Ei au monitorizat transferul unei bacterii comune – Escherichia coli (E coli) – și al bacteriei Staphylococcus aureus (S. aureus) de la suprafețe de interior (mochetate, laminate și acoperite cu gresie) pe diverse tipuri de produse alimentare.

Alimentele testate au inclus bucăți de pâine prăjită, paste, biscuiți și dulciuri lipicioase, care au fost lăsate pe podea între trei și 30 de secunde.

Studiul a confirmat faptul că timpul este un factor semnificativ pentru transferul bacteriilor de pe podea pe alimente, însă tipul pardoselei este factorul decisiv.

Suprafețele carpetate sunt acelea care permit cel mai puțin transferul de bacterii, în orice perioadă de timp – a fost cazul pentru toate cele patru tipuri de produse alimentare testate.

Pâinea prăjită este alimentul care prezintă cel mai mic risc de a „aduna” bacterii de pe orice tip de suprafețe, însă doar dacă este uscată. Pâinea prăjită cu unt sau dulceață crește riscul de a atrage microbi. Alimentele umede, precum pastele și dulciurile, pot fi ridicate de pe jos într-un interval de 5 secunde, fără să contracteze bacterii – însă, dincolo de această perioadă, riscul de infectare crește considerabil.

Suprafețele laminate și cele acoperite cu gresie sunt cele mai „rele” tipuri de pardosele, întrucât transferă cele mai multe bacterii pe alimente.

Cercetătorii de la Universitatea Aston au făcut un alt studiu pentru a identifica numărul persoanelor care respectă „regula celor 5 secunde”. Rezultatele au arătat că 87% dintre persoanele intervievate au spus că ar mânca alimentele scăpate pe jos sau că au făcut deja acest lucru în trecut.

Mai mult de jumătate (55%) erau femei și 81% dintre ele au spus că respectă „regula celor 5 secunde”.

Sursa: Mediafax, Daily Mail

Advertisements

17 thoughts on “Regula celor 5 secunde

 1. Depinde ce pică și unde pică 🙂 În casă de exemplu unde încerc să păstrez impecabil, nu mă feresc să iau de jos imediat după ce am scăpat. Dar dacă sunt pe drum…pe drum sau în locuri publice, acolo rămâne. Niciodată nu se știe cine și pe unde a călcat! În casă, grădină, livadă e altceva. Dar în locurile cu mulți trecători …nu am curaj să mai iau de jos 😀

  1. Un sistem foarte bun de luat în seamă. Unde știi că ai făcut curățenie și nimeni nu face mizerii, e un loc din care mai poți recupera câte o felie de pâine sau alte alimente. Altfel, pot să fie doar două secunde și tot se umple mâncarea de murdărie și, implicit, de microbi.

 2. Da, stiam de aceasta regula. Asa e, depinde unde si ce pica! 🙂 Stiu ca fiica mea rade de mine cand imi mai cade cate ceva (de regula vreun zarzavat, ceva!) pe gresia din bucatarie si-mi zice:”Hai, mami, ridica repede ca microbii nu au timp sa se urce! Nu ai auzit de Regula de 5 secunde???” 🙂

  1. Eu chiar nu auzisem de regula asta, ci doar de cele ale lui Murphy. Mai ales cea în care spune că o felie de pâine va cădea întotdeauna cu partea unsă în jos! 🙂 În acest caz, e cam greu de recuperat.

 3. @ ALL !!!
  ” Unde dai, si unde sare ” ! 🙂
  O persoana chiar mai sus
  foarte limpede a spus :
  ” Depinde ce pica si unde pica ..”
  ” Dar dacă sunt pe drum…pe drum sau în locuri publice,
  acolo ramane ………..” 😦 😦 😦
  Foarte rau ” daca ” acolo ramane ” ………………..
  Adica SCAPI mata INGHETATA si o LASI acolo in ” locuri publice ”
  s-o linga MAIDANEZII ???
  Cine S-O RIDICE daca nu cel ce-a scapat-o ??? 🙂 🙂 🙂
  Weekend placut ! 🙂
  Aliosa.

  1. Sunt sigur că doamna în cauză voia să spună că nu va mai gusta din acel aliment, nu și că ar lăsa mizerie pe jos. Spun asta fiindcă îi cunosc preocupare pentru curățenie și ordine.
   Un sfârșit de săptămână cât mai plăcut, îți doresc, dragă prietene! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s