Educație autohtonă

Iarăși e vineri 13. Dar nu asta mă deranjează, ci căldura care se instalează pe măsură ce se apropie miezul zilei și care se resimte mai puternic la etajele superioare. În astfel de zile regret aerul mai răcoros de care aveam parte la casa cu curte și cu pomi umbroși, pe care am abandonat-o anul trecut. Ce mult contează câteva grade în minus!

Ies pe balcon doar dimineața, când soarele e prea timid pentru a mă arde, iar aerul tocmai bun pentru o cură de prospețime. De la etajul al doilea văd lumea grăbindu-se în toate direcțiile. Unii spre serviciu, alții spre magazine și piețe, iar copiii către școală. Chiar în fața mea, la vreo 100 de metri, se află un birou al Apa Nova, locul unde se achită lunar apa consumată. Din sediu iese un bărbat supraponderal, cu câte o pungă plină în fiecare mână. Îl privesc apatic cum îi șoptește ceva unui pici de vreo 5-6 ani, apoi îi pasează bagajele. Copilul le prinde cu dificultate și străbate cu ele vreo 50 de metri, ajungând pe zona verde a unui bloc din vecinătate. Acolo se opintește din răsputeri și le aruncă cât mai departe de trotuar și cât mai aproape de zidul clădirii. Omul de la Apa Nova îl aprobă, dând mulțumit din cap, în timp ce eu priveam costernat.

Din fericire, o doamnă care tocmai trecea pe lângă băiețaș, îl apostrofează pe acesta, însă domnul corpolent strigă la ea:

– Lasă-l, cucoană, ce te bagi matale! Nu vezi cât e de mic? Cum să care el două pungi mari și grele până la tomberon?

Doamna se uită la omul cu brațele încrucișate și cu gură mare și plecă fără să mai răspundă ceva. Sunt convins că nu știa cine-l însărcinase pe puști să arunce gunoiul pe zona verde. Și chiar dacă ar fi știut, probabil că s-ar fi temut să se certe cu bărbatul de la Apa Nova. Eu am rămas cu un gust amar și cu încă o explicație a gunoaielor care apar mereu în jurul nostru. Sunt sigur că omul acela gras nu era la prima lui acțiune de acest fel. S-ar fi putut ca în alte dăți să apeleze la alți copii, cu același îndemn. Poate că le dădea de o înghețată, numai să-l scape de mizerii.

101_1018

Mă întreb ce învață copiii din astfel de exemple și răspunsul nu-i greu de dat. Dacă oameni în toată firea, cu funcții de invidiat, îi îndeamnă să arunci gunoiul pe spațiul verde, firește că așa vor face mereu de acum-încolo. Și așa vor învăța și alți copii să facă, pentru că exemplele rele sunt cele mai molipsitoare. Iar când cineva le atrage atenția că nu e bine, poate să aibă mari probleme dacă prin preajmă se află un tip masiv, arțăgos și prost educat, cum e domnul de la Apa Nova.

36 thoughts on “Educație autohtonă

 1. M-am blocat, Petru ! La ,,umbra” unor astfel de munti de prostie si nesimtire, doar buruieni pot creste .

  1. Fiecare grădină are buruienile ei. Îmi plăcea să cred că în a mea sunt mai puține decât în majoritatea altora. Probabil că mă auto-amăgeam. 😦

 2. Randurile tale mi-au amintit de vorba: Hotul striga “Hotii!”. Sau; Tu dai tu tipi. Intr-adevar, este trist si chiar revoltator sa vezi asa ceva. Dar pe mine cred ca m-ar uimi in Romania zilelor noastre doar in cazul cand as vedea un om in toata firea ajutand un biet copilas sa duca o greutate mai mare decat el!!! In ceea ce priveste nesimtirea si nepasare privind aruncarea gunoaielor oriunde si oricum si pastrarea unei curatenii decente in orice spatiu (comun sau privat)…aici e mult, prea mult de discutat!!! Deja tine de samanta, de educatie, de puterea exemplului, etc. Si apropos de caldura: eu stau la ultimul etaj (4) iar vara in casa am peste 32 gr. C. Pun AC dar in momentul in care il inchid, temperatura ajunge in 2-3 min. la cea scrisa mai sus: 31-32 gr.C…la umbra!!! 🙂 Un week-end cat mai racoros va doresc!

  1. Recunosc că problema tratată de mine a devenit foarte banală și fiecare dintre noi vede astfel de exemple neplăcute, aproape zilnic. Doar că nu m-am putut abține și, prin rândurile de mai sus, am căutat să-mi descarc supărarea și neputința de a face ceva concret în ameliorarea unor astfel de obiceiuri. Ajunge ca o mică parte din elementele societății să nu respecte curățenia și toți ceilalți au de suferit, dacă vinovații nu sunt depistați și pedepsiți aspru.
   Eu nu am AC, dar măcar un ventilator tot o să-mi iau! Altfel, la vară, va fi o atmosferă de nesuportat. Zile răcoroase îți doresc și eu! 🙂

   1. De ce nu economiseşti pentru un aparat de fotografiat/filmat cu un zoom optic satisfăcător, mai bine? 😉 Poate atunci s-ar sesiza şi organele abilitate. Da, ştiu, sînt prea naiv…

   2. Nu prea sunt pasionat de arta fotografică și foarte rar fac poze cu telefonul. Prefer să admir pozele făcute de alții, care se pricep mai bine la gadgeturile din acest domeniu.

   3. Numai că cei cu aparate performante se ocupă mai mult de flori şi pisici şi clădiri mucegăite, iar pe nesimţiţii din categoria celui din articol nu-i trage nimeni în poză să-i pună la gazeta de perete pe rubrica “Aşa NU!” De-aia ziceam să iei iniţiativa. 😉

   4. Cred că şi România ar avea nevoie de cîteva batalioane de Batmani. 😀
    Eu mai repede m-aş încadra la ‘Hancock’ (înainte de reabilitare). 😆

 3. Io-s muta si nu am cuvinte sa comentez la ce ai scris.
  Mi-amintesc mutra uneia , ce aruncase pe jos un ambalaj si eu m-am aplecat dupa ea , am luat mizeria si am pus-o in cosul de gunoi….Nu , nu era mutra de multumire sau recunosctinta , nici nu asteptam asa ceva , ci mutra jignita de indrazneala mea…

  1. Ai fost foarte curajoasă și e bine că ai scăpat ieftin, după un astfel de gest! Unii, mai agresivi, se consideră lezați în amorul propriu și trec la injurii, dacă cineva îndrăznește să le dea o lecție de comportament civilizat.

   1. Pai eu am facut-o ostentativ si asa o fac mereu…nu-mi este teama sa o fac si sa incerce sa zica ceva…ce-mi iese pe gura e fara creier 😀

 4. RUSINICA!!! Pentru toti cei care arunca gunoiul si fac mizerie, pentru toti autorii morali! Daca eram intr-o dispozitie mai agresiva, as fi luat gunoiul si l-as fi dus inapoi in cladirea Apa Nova.
  In alta ordine de idei, blocurile astea nu prea mai fac casa buna cu verile inabusitoare… Ori ne intoarcem la casele de chirpici, ori…. nu stiu. Dar trebuie rabdare si multi trebuie sa se descurce cum pot…

  1. Și totuși, sunt sigur că există locuri unde oamenii sunt mai responsabili și curățenia e menținută cu succes. Pentru că omul sfințește locul, indiferent că e la oraș sau sat. Pe de altă parte, m-am îngrozit văzând mizeriile din favelele orașului brazilian Rio de Janiero! Oare vom ajunge și noi așa??!

  1. :)) Totusi se aduna multe gunoaie si in pubele! Nu e nevoie de multi ca sa faca mizerie, e plina tara insa de oameni indiferenti, care asteapta sa vina altii sa le faca ordine si curatenie.

   1. Multe gunoaie sunt generate de mâncarea cumpărată în exces și apoi aruncată. Cât ar fi românul de sărac, când vede rafturile pline cu tot felul de alimente, nu se poate abține să nu-și umple plasele, chiar dacă nu are nevoie de tot ce pune în ele. Mai bine rămâne restanțier la taxe.

 5. Off…caldura aceasta devine pe zi ce trece mai insuportabila. 😦
  Un lucru este cert copii simuleaza tot ce vad la cei mari, ori bine, ori rau. 🙂

 6. În ziua de azi, să arunci gunoiul la coș a devenit un gest demn de tot disprețul, ba chiar ridicol. La fel cum e să spui adevărul. Ești prost dacă nu minți, ești prost dacă traversezi pe zebră, ești prost dacă ești punctual etc. Am văzut elevi așteptând autobuzul la prânz și aruncând cutiile de suc în plină stradă sau pe trotuar, în timp ce coșul de gunoi era chiar lângă ei. Și nu o dată. Și nu doar elevi. Cât despre căldură, o simt pe pielea mea de câțiva ani, de când stau la ultimul etaj. E crunt. Din mai până la sfârșitul lui septembrie e un chin să mai stai în casă, noaptea e și mai rău, nu te poți odihni. Prefer să pierd vremea la serviciu (acolo stau la parter, unde e perfect). Am ajuns să urăsc vara. Aerul condiționat nu e o soluție avantajoasă financiar, nici sănătoasă. E doar un rău necesar, o rezolvare de moment. 😦

  1. Prefer să fiu considerat prost când trec pe zebră, decât să ajung la spital sau în coșciug, din prea mare bravură. De multe ori, nici pe trecerea de pietoni nu poți fi sigur că vei fi protejat, de aceea e bine să traversezi și acolo cu mare atenție.
   Când e vorba de căldură mare, alegem orice variantă pe care o avem la îndemână, numai să trecem de acele momente chinuitoare. Că e aer condiționat, ventilator, dușuri reci sau un evantai ad-hoc, făcut dintr-un ziar. Mulți își pierd viața, făcând baie în ape curgătoare sau lacuri adânci, fără să știe să înoate. Tot mai bine-i iarna, decât vara! 😉

   1. Da, și eu aș face la fel dacă ar fi apartamentul meu. Deocamdată stau cu chirie și am ales să rămân aici deoarece chiria este mai mică și din alte puncte de vedere este avantajos.

 7. Am și eu o nedumerire: la câte sute de metri sunt plasate containerele alea pentru gunoi de i-a fost atât de greu acelui individ să se deplaseze până acolo? Mă rog, foarte urât din partea lui, nu vreau să comentez mai mult.
  Apropos de vara la bloc, eu stau la etajul 7și nu am nici AC, deci știu foarte bine despre ce vorbești dar ne descurcăm noi, nu? 🙂
  Păcat că ai renunțat la casă pentru bloc.

  1. E drept că, în această zonă, containerele sunt mai departe ca de obicei (circa 250 m), fiind o zonă centrală și spațiul ocupat cu parcări, spații verzi și magazine. Pentru mulți locatari, însă, acesta nu e un motiv să arunce gunoiul în fața blocului.
   Am avut motive întemeiate să schimb casa cu apartamentul. Un avantaj ar fi faptul că iarna e foarte cald și nici nu e nevoie să dau drumul la calorifere. Doar de nu vine o iarnă foarte grea.

 8. La noi e mai interesant vin ursii sa ia cina la containere ei fac dezordine Dar nu prea intereseza pe don primar inca nu afost atacat nimeni dar eu parca nu as vrea sa incerc.Seara stau acasa. Iti trimit un pic de racoare de la mine ca deja e placut la noi.

  1. Mulțumesc pentru răcoarea trimisă și care se simte deja! Acolo, în Harghita, e traiul plăcut în aceste zile toride. Ai toată recunoștința mea, dragă Gabi! 🙂

 9. Eu cred ca functia are relevanta pentru caracter. Nu oricine isi doreste o functie, iar in ziua de azi, stiind care sunt criteriile de valoare pentru a obtine o functie…
  Bineinteles, nu se poate generaliza ceea ce am spus eu. 🙂
  Nu degeaba se spune ca “pestele de l;a cap se strica”.

  1. Pe aceste considerente se poate spune că funcția face pe om, și nu omul face funcția. Dacă e la stat și e bine plătită, înseamnă că și-a atins scopul, iar viața nu mai are probleme pentru el. Țelul lui: să se hrănească bine și să nu depună prea mult efort, că dăunează și nu dă bine la imagine! 😉

 10. Pe mine nu ma surprinde gestul nemernicului gras cat porcul si nesimtit ca tantarul
  ce suge de la toti infestandu-i pe toti de prostie , sida , ipocrizie si fatarnicie ! 😦
  Espe produsul generatiei tipei pline de ” sucCesuri” din clanul basescian asociat cu clanul berceanmondial !!! 😦 😦 😦
  Si eu vad zilnic dobitoci si dobitoace care, stand pe banci si mancand tot felul de porcarii contrafacute puse-n pungi de unica folosinta, desi AU COSUL de GUNOI la 1,5 merti de banca , ARUNCA pungile pe jos, cozile de seminte peste tot
  si mirosul de PROSTIE in eter ……………………
  Week-end placut prietene ! 🙂
  Forza ITALIA ! 🙂
  Aliosa.

  1. Trist este că și copiii s-au învățat să mănânce astfel de produse periculoase și îi văd mergând la școală cu sticsuri, hot-dog și sucuri acidulate, pline de E-uri. Mulți dintre ei sunt deja obezi și se mișcă cu greutate.
   Deduc că ești fan al echipei italiene, așa că îți urez să ai parte de satisfacții din partea ei!
   O duminică superbă să ai, Sandule!

 11. O situatie tipic romaneasca. Sincer sa spun, eu tot i-as fi zis vreo doua umflatului si nu l-as fi iertat pentru mitocania lui. Astfel de situatii trebuie taxate cu maximum de severitate, altfel nu vom mai indrepta nimic in tara asta cu atatia jegosi.
  Imi amintesc o intamplare povestita de un cunoscut care, prin anii `90 a fost prin Germania si a aruncat pe strada un bat de chibrit. Imediat a fost apostrofat de un trecator, de l-a facut de toata rusinea pe romanul nostru.
  Daca cei maturi nu sunt un exemplu pentru cei mici, ei de la cine sa invete sa fie corecti, ordonati, civilizati?

  1. Germania e departe, nu numai ca distanță, ci și ca mentalitate. Puțini sunt curajoșii care iau atitudine în fața needucaților și de cele mai multe ori au de suferit, fiindcă nimeni din jur nu le sare în ajutor. Chiar și legile sunt prea blânde, iar polițiștii închid ochii prea des.
   Îți doresc o zi minunată, Alex! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.