Aproape totul despre cafea (VI)

Lucruri pe care nu le știai despre cafea

* Boabele deschise la culoare conțin mai multă cofeină. Motivul este simplu: cu cât cafeaua stă mai mult la prăjit, cu atât cofeina dispare mai mult din ea.

* Cafeaua a fost declarată ilegală. De trei ori, în trei culturi diferite. Mai întâi, în secolul al 16-lea, în Mecca. Un secol mai târziu, regele Charles al II-lea al Marii Britanii a ordonat să fie trase obloanele tuturor cafenelelor, unde, zicea el, se puneau la cale rebeliuni. Normal, cafeaua agita spiritele! Iar a treia oară s-a întâmplat în Germania. Nemților le-a fost teamă că prea mulți mulți bani ies din țară pentru a susține acest moft.

* Sunt peste 50 de tipuri de cafea. Cu toate astea, numai două dintre ele, arabica și robusta, ajung de obicei în cănile noastre.

* Bem peste 500 de miliarde de căni de cafea în fiecare an. Jumătate dintre ele sunt consumate la micul dejun. Bineînțeles, asta se întâmplă la nivel mondial.

* Cafeaua este pe locul al doilea în topul celor mai comercializate bunuri.

Sărind în timp, putem spune că cel mai avid băutor de cafea a fost Honore de Balzac, care avea obiceiul de a bea 40 de căni de cafea pe zi, pentru a putea scrie.

… 5 lucruri inedite despre cafea

1. La început, triburile africane mâncau cafeaua. Ei amestecau praful boabelor cu grăsime, iar biluțele respective erau considerate adevărate bombe energetice.

2. Religia Islamului a avut o contribuție majoră asupra evoluției cafelei. Deoarece alcoolul era strict interzis, cafeaua a căpătat popularitate printre băuturile acceptate.

3. Toată cafeaua din lume crește în cureaua Bean. (Bean Belt), zona cuprinsă între Tropicul Cancerului și Tropicul Capricorn. Hawaii este singura zonă din SUA unde se crește cafeaua.

4. Cafeaua e al II-lea produs de primă necesitate din lume. Primul este uleiul.

5. George Washington a inventat cafeaua instant. Nu acel G. Washington, ci un belgian din Guatemala. Invenția apare abia în 1906.

Trezește-ți simțurile la o ceașcă de cafea… în jurul lumii

Fiecare țară cu tradiție în cultivarea cafelei oferă pieței mondiale consumatoare de cafea diverse sortimente și arome, influențate de climă, sol, întreținere, recoltare, uscare și procesul de prăjire.

– Incontestabil, Italia rămâne țara care a făcut din prepararea cafelei o adevărată artă. Nu este suficient să ceri doar o ceașcă de cafea, ci trebuie să specifici și de care să fie.

– Țările orientale nu trebuie nici ele subestimate, pentru ele prepararea și servirea cafelei este un adevărat ritual.

– Pentru țările latine cafeaua este un semn al ospitalității. Ei știu să ofere savoare și pasiune într-o ceașcă de cafea.

Italia

În primul rând, pentru a face un expresso de orice fel, îți trebuie expresor de cafea. Foarte important este și modul de servire al cafelei, întotdeauna se servește cu un pahar de apă și un biscuite, pișcot sau pricomigdală. Iată câteva rețete de cafea:

Ristreto. Despre Ristreto se spune că mai scurt de atât nu există. Ingrediente: Cafeaua proaspăt măcinată (expresso), zahăr (alb sau brun, după preferință). În primul rând, pentru un expresso adevărat, îți trebuie expresor de cafea; în lipsa acestuia se prepară o cafea forte. Volumul pentru un ristreto ideal este de 20 ml.

Expresso lungo. Expresso lungo se prepară din aceeași cantitate de cafea, însă se pune mai multă apă. Volunul ideal este de 33 ml. Se servește cu un pahar cu apă langa.

Doppio expresso. Este un expresso dublu. Se servește într-o ceașcă de mărime medie și este făcută din 2 cantități de expresso lungo. Volumul ideal este de 50 ml.

Capuccino. Este servit într-o ceașcă de mărime medie, cca. 140 ml. Avem nevoie de un expresso, praf de cacao, lapte și spumă de lapte caldă. Se toarnă laptele, se adaugă spuma de lapte. Laptele și spuma trebuie să fie cca. 100 ml. Ceașca se pune sub expresor și se toarnă cafeaua sub presiune, cca. 30 ml. Spuma de lapte ridicată la suprafață se decorează apoi cu praful de cacao.

Machiato caldo. Seamănă foarte mult cu capuccino, doar că machiato este mai tare și mai aromat. Avem nevoie de expresso, lapte, spumă de lapte și cacao. Laptele și spuma de lapte trebuie să fie cca. 25 ml. Se toarnă laptele și spuma de lapte, apoi se pune sub expresor și se toarnă cafeaua, cca. 20 ml. Spuma de lapte ridicată la suprafață se decorează cu cacao. Se servește într-o ceașcă de cca. 70 ml.

Caffelatte. Caffelatte se prepară din 1/2 cantitate lapte și 1/2 cantitate de expresso. Spre deosebire de capuccino și machiatto, când preparăm caffelatte, mai întâi punem cafeaua și apoi turnăm laptele. Cantitatea diferă de mărimea paharului în care se servește. Caffelatte nu are spumă și conține mai multă cafea decât un machiatto.

8675_26_1322667594

Irlanda

Irish coffe este o băutură clasică pentru zile friguroase în care dozele sunt adaptate volumului corect de espresso. Cum se face un irish coffe: avem nevoie de 30 ml expresso, 60 ml irish whisky, 2 lingurițe de zahăr brun, 20 ml frișcă lichidă proaspătă. Amestecați ușor frișca în shaker. Încălziți whisky-ul și zahărul direct în pahar (atenție, aveți nevoie de pahare rezistente la temperaturi înalte). Turnați espresso și apoi frișca, lăsând-o la suprafață (dacă este necesar folosiți o linguriță). Decorați cu praf de cacao.

Austria

Capuccino viennesse este un espresso la care se adaugă un amestec de lapte și spumă de lapte, frișcă, iar pe deasupra se pudrează cu cacao. Avem nevoie de un expresso de 20 ml, 65 ml amestec de lapte și spumă de lapte, 20 ml frișcă neîndulcită. Se va folosi ceașca pentru cappuccino, dar mai puțină spumă de lapte pentru a compensa volumul de frișcă.

Turcia

Cafeaua turcească se prepară la ibric, este tare și aromată. Se pune într-un ibric câte cești de cafea vrei să faci, plus încă jumătate de ceașcă care se pierde prin fierbere. Pentru fiecare ceașcă de apă se pune o linguriță cu vârf de cafea și zahăr după preferințe. Se amestecă conținutul și se lasă pe foc până aproape să fiarbă. Conținutul trebuie menținut sub punctul de fierbere, se observă cum spuma începe să se ridice la suprafață.

Imediat se ia ibricul de pe foc, deoarece cafeaua se umflă și dă repede pe dinafară. Se ia cu o linguriță spuma de deasupra și se toarnă în fiecare ceașcă (de mărime medie-mică), apoi se toarnă cafeaua. Fiecare ceașcă trebuie să aibă acea spumă care oferă o aromă deosebită cafelei. Deoarece cafeaua turcească nu se face la filtru, înainte de a se consuma trebuie lăsată câteva minute pentru ca zațul de cafea să se așeze.

Cafeaua grecească se prepară în același mod ca și cea turcească.

(va urma)

după Mariana Vinereanu

16 thoughts on “Aproape totul despre cafea (VI)

    1. Cum e turcu e și cafeaua: tare de tot, dom’le! Multe ne-au mai învățat invadatorii ăștia!
      Să-ți fie bună dimineața, iar ziua precum o cunună, dragă Gabi! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s