Aproape totul despre cafea (VII)

Trezește-ți simțurile la o ceașcă de cafea… în jurul lumii (continuare)

Arabia

Cafeaua arăbească se face la ibric, asemănătoare cu cea turcească, însă diferă ingredientele. Cafeaua arabică este un amestec de cafea și ierburi aromate. Pentru cafeaua arăbească avem nevoie de 3 cești de apă, 3 lingurițe de cardamon (sau ghimbir măcinat), 2 lingurițe de cafea arabica și un sfert de linguriță de șofran (opțional). Se încălzește apa până să ajungă să fiarbă, se pune cafeaua, se ia de pe foc și se lasă să se așeze 5 minute. Se pune cardamomul sau ghimbirul și șofranul peste cafea, se amestecă și se mai fierbe încă o dată. Se servește caldă.

India

Madras este cafeaua tradițională indiană (făcută din rădăcină de cicoare sau cu conținut de cicoare), preparată și servită într-un filtru special din oțel inoxidabil. Acest filtru are 2 recipiente, unul perforat în care se pune cafeaua de cicoare, iar celălalt în care se pune apa. Mod de preparare pentru o ceașcă de cafea:

Se fierbe 1/4 de ceașcă de apă în recipientul pentru apă. Deasupra acestui recipient se pune cel perforat, în care se adaugă între 1/2 și 2 lingurițe de cafea de cicoare (depinde cât de tare vreți să iasă cafeaua). Separat se fierbe 3/4 de ceașcă de lapte peste care se adaugă cafeaua în clocot. Acest amestec se servește de preferat într-un recipient de oțel inoxidabil. Filtrul care conține amestecul de cafea și lapte se ridică la câțiva centimetri deasupra și se toarnă ușor conținutul într-o cană, astfel încât să se formeze spumă în timpul turnării. Se servește fierbinte.

Indonezia

Cafeaua balineză este un stil de cafea foarte similar cu cafeaua turcească sau grecească specific insulei Bali, Insula Zeilor, din arhipeleagul indonezian. Doar că această cafea este măcinată mai mare, nu așa fin ca și cea turcească sau grecească. Cafeaua este fiartă împreună cu o bucată solidă de zahăr brut.

Tailanda

Cafeaua tradițională tailandeză se numește Oliang sau Oleang și este o mixtură din cafea tailandeză, boabe de soia și porumb. Oleangul este un soi de Frappe, deoarece se servește cu gheață. Vânzătorii ambulanți își demonstrează măiestria în prepararea oleangului într-un mod unic și rapid. Pentru prepararea cafelei avem nevoie de: muslin, un filtru special din oțel inohidabil, ca o sită lungă și foarte deasă, 2 recipiente din oțel inoxidabil (asemănător cu cel în care se servesc și cafeaua indiană) sau 2 cești extra-largi cu toartă și un recipient plin cu apă clocotită (puteți folosi un ibric).

Pasul 1. Puneți 2 lingurițe de cafea tailandeză în filtrul muslin. Poziționați filtrul deasupra ceștilor și turnați apă fierbinte astfel încât să treacă prin ceașca de desubt. După ce s-a umplut o ceașcă, poziționați din nou filtrul deasupra celeilalte cești și tot așa.

Pasul 2. Turnați cafeaua din cești peste cafeaua din filtru. Practic se repetă pasul 1, doar că se trece cafeaua rezultată de la pasul 1 din nou prin filtru, peste același zaț de cafea. Lăsați să se scurgă bine cafeaua din filtru în cești. Pasul 2 se mai repetă încă o dată.

Pasul 3. Se pun 2-3 lingurițe de zahăr granulat alb într-un pahar peste care se pune cafeaua (paharul să fie rezistent la temperaturi înalte, cafeaua fiind fierbinte). Se amestecă bine zahărul și cafeaua.

Pasul 4. Separat se pisează gheața.

Pasul 5. Gheața se pune în cești largi și apoi se toarnă cafeaua care se servește rece. Se bea cu paiul.

Vietnam

Pentru prepararea cafelei vietnameze avem nevoie de un filtru special de cafea, și cafea de cicoare sau cafea normală. Se poate prepara cu lapte sau fără și se poate servi fierbinte sau rece, în funcție de preferințe. Dacă se dorește servită cu lapte, se pune laptele în cană, dacă nu, nu se pune nimic. Deasupra cănii se așează filtrul de cafea, ca o pălărie, în care s-au pus 2-3 lingurițe de cafea. Se scutură filtrul astfel încât cafeaua să se așeze uniform pe suprafața perforată a filtrului. Se strânge șurubul filtrului astfel încât să nu fie nici prea larg, nici prea strâns, se pune cealaltă sită a filtrului, cu acea țeavă specială deasupra cafelei prin care se toarnă apa fierbinte. Se pune capacul și se lasă exact 20 de secunde (nici mai mult, nici mai puțin). După care se ia filtrul de deasupra cănii și se servește fie fierbinte, fie cu cuburi de gheață.

Brazilia

Cafeizhino este cafeaua specific braziliană, neagră și foarte tare, care se oferă în semn de ospitalitate și se spune că este nepoliticos să o refuzi. De obicei se oferă gratuit în restaurantele braziliene după masa. Ei o servesc black, fără zahăr și fără lapte, în cești mici. Seamănă foarte bine cu ristretto italian, doar că se face din cafea braziliană.

Mexic

Cafea mexicana se face la filtru și avem nevoie de scorțișoară, zahăr, sirop de ciocolată și vanilie. Se pune cafeaua mexicană măcinată în filtru, împreună cu scorțișoara (după gust). După ce se face cafeaua la filtru se adaugă sirop de ciocolată, lapte și zahăr și se amestecă până se topește zahărul. Se adaugă vanilia și se servește decorată cu bețișoare de scorțișoară.

cafeaua-de-doua-ori-mai-scumpa-in-romania-decat-pe-piata-internationala-1

Despre cafea, știați că… ?

* La cumpărarea unui parfum este indicat să ai la tine puțină cafea, pe care să o miroși în „pauzele” de testare a mai multor parfumuri. Astfel, simțul olfactiv va fi readus în stadiu neutru și vei simți mai bine aroma fiecărui parfum.

* Unele dintre cele mai mari afaceri ale secolului au început prin a fi mai întâi cafenele. Printre ele se numără și Lloyds of London sau New York Stock Exchange.

* La sfârșitul secolului al XVI-lea existau peste 500 de cafenele în Istanbul.

* Atunci când înflorește, copacul de cafea are peste 30.000 de flori albe, însă acestea rezistă maximum 48 de ore.

* Cafeaua își mărește volumul în timpul prăjirii cu 18,60%. Indiferent că e vorba de boabe, de cafeaua măcinată acasă sau de cea cumpărată la pachet, vidată sau măcinată în prealabil, cafeaua trebuie păstrată în recipiente închise ermetic, la o temperatură constantă, la răcoare și ferită de orice sursă de lumină. ATENȚIE: nu păstrați cafeaua la frigider, pentru că în momentul în care o scoateți pentru a prepara o ceașcă, se produce condens în recipientul în care o păstrați. Mai mult, cafeaua boabe își menține aroma un timp mai îndelungat, de aceea ar fi bine să cumpărați boabe pe care să le măcinați atunci când le preparați, pentru un gust cât mai intens și o prospețime cât mai mare.

(va urma)

după Mariana Vinereanu

20 thoughts on “Aproape totul despre cafea (VII)

      1. Sunt sigur că în București se găsește un restaurant cu specific tailandez. Ai avea ocazia să încerc nu numai o cafea de acest fel, ci și o mâncare bine condimentată! 😉

  1. Foarte interesante reţetele. S-ar putea să fie delicioasă cafeaua în care se adaugă diferite condimente. Mi-ar plăcea să gust din fiecare!
    Ai o seară lină, Petru şi numai bucurii! 🙂

    1. Și mie îmi place să condimentez cu prisosință mâncarea și sunt sigur că ele ar îmbunătății și gustul cafelei. Mai ales din cele exotice!
      Bună dimineața, Ștefania, și ziua să-ți fie ideală! 🙂

  2. După cum am stabilit
    (Eu cu locul, tu cu focul)
    Va fi faptul împlinit,
    Numai dacă la sfârşit
    Vom savura, negreşit,
    Câte-o cană de cafea
    De care vom agrea:
    Din Mexic sau arăbească,
    Important…să ne priască!

    1. Îmi place expresia-n care
      Zici că este stabilit
      Și mă-ntreb când va fi oare
      Data, locul mult râvnit.
      Unde, pe lângă-o cafea,
      O șampanie vom bea
      Și ne vom simții mereu
      În sânul lui Dumnezeu!

  3. Foarte interesant articol ! Eu chiar m-am si inchipuit asa in Tailanda sau Vietnam, tari ale caror cafele mi s-au parut cele mai interesanta, insa in acelasi timp tari in care sansa de a ma deplasa eu personal vreodata este minima, totusi sorbind imaginativ incantat de posibilitatea unui turism virtual lipsit de riscurile si neplacerile unei calatorii reale pe acele meleaguri.

    1. Pentru a gusta din cafeaua sau alte delicatese asiatice, nu-i musai să ne deplasăm până acolo. În ultimii ani vin ei la noi și chiar și-au deschis restaurante cu specific național în orașele mari. Trebuie doar găsite și încercate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.