Nu ne temem de Rusia!

Regele Ferdinand este o fregată din clasa 22 și actuala navă-amiral a Marinei Militare Române. Înainte de a fi vândută României, HMS Coventry aparținea Marinei Regatului Unit.

.FREGATA REGELE FERDINAND - PLECARE

Datele generale despre navă:
– deplasament………………….4900 tdw
– lungime………………………148,2 m
– lățime……………………….14,75 m
– viteză maximă…………………30 Nd
– pescaj maxim………………….6,4 m
– număr punți…………………..8
– autonomie…………………….4500 Mm
– armament:
* tun super-rapid 76 mm Oto Melara
* instalații lansare torpile
* sistem de comandă asistat de calculator
* instalații de bruiaj pasiv
* sisteme de luptă electronică
* 9 sisteme radar
* sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce
* elice cu pas variabil
* 4 Diesel generatoare a câte I MW la 450 V/60 Hz/3 faze

Unii strâmbau din nas și mârâiau: „Ce mare scofală un singur tun?”. În fapt, e doar pentru mascare. Adevărul însă îl reprezintă ARMAMENTUL SECRET NEDETECTABIL:

Odată lansat proiectilul, nici nu știi ce te-a lovit.

Iar dezastrul e iremediabil!

Sursa: e-mail

28 thoughts on “Nu ne temem de Rusia!

 1. Petru, lasă-mă să mă declar amuzată… 🙂 E din cauza ignoranţei mele în domeniul ăsta, perfect scuzabilă de altfel.
  Aş continua într-un ton doar uşor maliţios şi aş fi de acord cu afirmaţia din titlu doar dacă, parafrazînd un vers celebru, ne bazăm pe faptul că…tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul,
  mi-e prieten numai mie, iară lor duşman este… că pe baza a 1 buc. navă-amiral, n-aş sta prea liniştită.
  Numai cînd mi-aduc aminte ce-am văzut ca prezentare a dotărilor forţelor armate de la ei… mă apucă…zîmbetul…. 🙂

  1. Amuzat am fost și eu când m-am gândit la o confruntare Rusia- România. Sau mai degrabă dezamăgit… nu știu. Toate declarațiile noastre ostentative se bazează, de fapt, pe sprijinul NATO, și nicidecum pe dotările minime care ne caracterizează. Rusia e un dinozaur care ne-ar putea strivi cu ușurință, dacă n-am avea în spate alianța Nord-Atlantică.

 2. Nu ştiu ce să zic, Petru în legătură cu această navă.
  Eu cred că în faţa, urii, nu există niciun armament de autoapărare! Iar mintea omului este cea mai periculoasă armă existentă!
  Ai o seară lină, Petru şi numai bucurii! 🙂

  1. Este o navă frumoasă, cu militari inimoși, presupun. Ne mândrim cu ea, ca orice român, doar că e mai mult un simbol, decât o forță. Zic eu, care n-am făcut armata, dar o zic și alții, care au fost pe front.
   Seară cu Moș Ene pe la gene, îți doresc, Ștefania! 🙂

 3. Am ajuns pe fregata Regele Ferdinand. Nu am avut voie sa fac poze in interior, dar pot spune ca este destul de ok. A facut fata cu brio piratilor somalezi, asa ca, poate face fata si fregatelor rusesti. Pacat ca tara noastra nu are decat o fregata. O seara buna va doresc!

  1. Mă bucur să aud impresii de la cineva care a pășit pe o punte a fregatei Regele Ferdinand! Firește că nu e voie să faci poze pe o navă militară, dar, în altă ordine de idei, aș zice că o fregată nu poate face față unui crucișător rusesc sau unui submarin. Ceea ce noi nu avem și nici nu cred că ne permitem, după cum se împarte bugetul.
   O seară minunată, de asemenea!

 4. De unde stiam eu toate astea, daca nu citeam blogul tau? Iti multumesc fiindca impartasesti si cu noi informatiile pe care le afli tu! Uite-asa ma consider si eu o persoana informata! 🙂

  1. Ce aflu eu interesant, transmit tuturor prietenilor, la fel cum faci și tu cu rețetele de bucate alese, de-ți vine să intri-n calculator și să le devorezi! Și uite-așa ne informăm unii pe alții! 🙂

 5. Ziua bună, dragă Petru!
  Interesant subiect ai ales. Sunt sigur că nava amiral românească este una foarte bună, dar ruşii au cu mult mai multe şi mai performante, în stilul lor caracteristic: uriaşe şi puternice. Chiar am văzut zilele trecute un documentar despre uriaşele spărgătoare de gheaţă atomice, care înving până şi banchiza arctică.
  Mai bine să nu avem de-a face cu ei…
  O zi cât mai bună îţi doresc! 🙂

  1. Bună seara, prietene Alex!
   Așa cum bine zici și tu, fregata Regele Ferdinand este impresionantă și atrage admirația tuturor românilor, ba chiar și a străinilor. Doar că nu e o navă cu care putem face față unei confruntări militare între națiuni puternice, precum Rusia. Iar noi nu avem alte nave militare cu care să ne mândrim.
   Să-ți fie seara liniștită și noaptea odihnitoare! 🙂

 6. Salut Petru !
  Felicitari pentru postare ! 🙂
  Eu am inteles gluma
  dar imi trag plapuma
  ca ma apuca frigu’
  si-aud cucurigu’
  printre salve de tun
  trase de un nebun !!! 😦 😦 😦
  Intr-adevar,
  ” cu o FLOARE, nu se face PRIMAVARA ” 🙂 🙂 🙂
  dar eu mai am inc-o vorba :
  – Decat NIMIC, e bun si BRONZUL !!! 🙂 🙂 🙂
  Sigur este un lucru :
  – Sa ne fereasca DUMNEZEU de un conflict armat cu RUSIA !!! 🙂 🙂 🙂
  Pana sa ne vina in ajutor NATO, rusii defileaza pe sub Arcul de Triumf !!! 😦 😦 😦
  Basescu ilegalu’,
  mai bine-ar bate tambalu’
  decat sa behaie,
  ca rusul nu se sperie !!! 😦 😦 😦
  O zi fara ploaie ! 🙂
  Aliosa.

  1. Să dea Domnul ca totul se va rezume la vorbe și soluțiile să vină pe cale diplomatică. Că d-aia-i plătim atât de gras pe cei care ne reprezintă.
   Azi va fi, într-adevăr o zi fără ploaie, dar cu multă căldură! Sper să-ți găsești un loc la umbră și să te bucuri de un weekend plăcut, Alioșa! 🙂

  1. Un om cu o judecată normală nu poate fi decât pentru pace. Din păcate sunt mulți care vor să fie remarcați în istorie, fie chiar și printr-un conflict armat de proporții. 😦

 7. Cred ca flota militara este doar de parada, un coflict intre doua tarmuri destul de apropiate putandu-se duce lesne si de pe uscat cu actuala tehnica de lupta. M-a pufnit rasul cand am citit undeva mai sus „nici nu stii ce te-a lovit” si mi-am adus aminte de o patanie din armata. Am facut la Mangalia pe mandrete de torpiloare pe aripi, erau cele mai rapide nave din flota noastra cu 50nd. In al doilea an pe cand actualul Marasesti abia se construia in santierul militar am testat o torpila electrica care isi urmarea tinta, care nu avea siaj, etc, etc. Am oprit motoarele de propulsie in larg, am lasat sa functioneze doar motorul auxiliar pentru a avea curent la bord, pentru aparatura necesara la o astfel de aplicatie si pentru lansarea electromagnetica a torpilei. (totusi torpilele se mai puteau lansa si mecanic) dupa lansarea torpilei, toata puntea cu binoclurile in maini incerca sa vada primul locul unde avea sa iasa torpila la suprafata. (dupa epuizarea energiei de propulsie, torpilele ieseau la suprafata aruncand apa din compartimentul rezervat explozibilului ca o balena cu un jet puternic). De data aceasta nu s-a mai intamplat asa, vedeta noastra a fost zdravan zgaltaita din toate incheieturile de catre torpila pe care o lansasem mai inainte. Se intorsese spre bordul unde auxiliarul facea zgomot. Nauciti, atunci nici noi nu stiam ce ne lovise. Se crease un pic de panica, mai ales ca un superior tipa cat il tineau puterile „gaura de apa, gaura de apa!!!”. Acum rad dar atunci nu-mi ardea deloc de ras. Totusi cred ca la Marea Neagra este utila o flota doar pentru Politia de frontiera. A amintit cineva de piratii somalezi. Orice nava militara poate anihila astfel de manifestari, la fel cum si orice nava civila poate cadea in capcana oricarui ticnit care are o barca de viteza si un pistol mitraliera cu munitie de razboi. Cat am navigat cu nave civile, am cunoscut si atacuri de vedete in care bineinteles ca ne-am lasat capturati imediat (in Senegal),cat si atacuri razlete a cate unui tampit care se supara pe nava noastra (prin Yemen). Oricum ar fi fost, nu te puteai opune cu mainile goale impotriva armelor.

 8. Mă bucur că ai condimentat comentariile pe această temă cu fapte reale pe care le-ai trăit pe viu. Ele confirmă slaba dotare a marinei (și nu numai), la care nu avem decât să facem haz, chiar dacă cei implicați acțiuni sau aplicații simt fiori pe șira spinării, așa cum ai făcut-o și tu la vremea ta. E totuși ciudat că în secolul XXI, pirateria se practică încă, ba chiar cu succes, fără să se ia măsuri dure de către marile puteri. Cred că acei pirați sunt sprijiniți de oameni puternici și cu interese politice obscure.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.