Ați auzit de Pule? E cea mai scumpă brânză din lume!
Zilele trecute, World Record Academy a validat un nou record la categoria Cea mai scumpă brânză din lume. Este vorba despre o specialitate sârbească, făcută din lapte de măgăriță și care poartă numele de (scuzați!) Pule. Această brânză este făcută la o singură fermă din țara vecină și prietenă, și anume la Zavasica, situată la aproximativ 80 km distanță de Belgrad. Acolo se găsesc aproximativ 130 de măgari și măgărițe, care trăiesc în regim de rezervație. Este, de altfel, singurul loc din lume în care măgărițele sunt mulse în scopul obținerii de brânză.
„În primul rând, ideea e să salvăm aceste animale de la dispariție. Dar, cu ajutorul lor, facem și anumite produse care ne permit să ne finanțăm și, astfel, să ne atingem scopurile”, a declarat pentru agenția Reuters șeful rezervației, Slobodan Simic.
Sunt necesari 25 de litri pentru un singur kg de Pule, care este o brânză albă și sfărâmicioasă. Măgărițele sunt mulse de 3 ori pe zi, manual (nu există, firește, mașini automatizate pentru așa ceva). Iar producția zilnică pentru fiecare femelă este de doar 2 dl, randament care explică și el prețul exorbitant al produsului final.
Despre laptele de măgăriță se spune că este foarte sănătos pentru om. Are proprietăți anti-alergenice, conține doar 1% grăsime, dar de 60 de ori mai multă vitamină C decât laptele de vacă. Nu se consumă decât proaspăt, pentru că aceste calități s-ar pierde în momentul fierberii.
„În toată lumea, nimeni nu produce brânză din lapte de măgar în afară de noi. Prețul ei normal ar fi de 3-4-5 mii de euro pe kilogram. Ne-am încumetat totuși să facem această brânză la un preț mai acceptabil, de aproximativ 1.000 de euro/kg, dar chiar și așa tot este cea mai scumpă brânză din lume”, a mai spus Simic.
Totuși, acest record trebuie privit cu oarecare circumspecție, pentru că Pule nu poate fi cumpărată, cel puțin deocamdată, nicăieri în lume. Așa că, pentru moment, cea mai scumpă brânză din lume ce poate fi achiziționată de oricine este franțuzeasca Beaufort d’Eté, care nu costă „decât” $44,99 livra. Adică mai puțin de o zecime din prețul brânzei sărbești. Iar dacă nu vă place brânza, atunci să știți că laptele de măgăriță are și alte proprietăți interesante, deja exploatate de fabricile de produse cosmetice. Probabil că vă mai amintiți legenda care spune că Regina Cleopatra a Egiptului făcea baie în lapte de măgăriță, ca să rămână tânără și frumoasă. Problema e că, după aproximările aceluiași Slobodan Simici, umplerea unei singure căzi ar costa în jur de 5.000 de euro.
Sursa: e-mail
Imi place branza, dar totusi o prefer pe cea de capra, oaie sau vaca. 😉
Și eu sunt un fan al brânzei de capră sau de oaie. 🙂
Scump, doamnă! Asta-i mai scumpă decât halatu’!!! :))
Sunt destui clienți și la prețul ăsta. Din cei cu fițe! 😉
Nu e trufă… dar e bună! În consecință, mâine o trec la mine pe blog, ca să afle și vizitatorii mei de o așa bunăciune de… aliment. 🙂
Să fie bine primit și de pofticioși „sorbit”! 🙂
Nu stiu daca avem sanse cel putin sa gustam,Asa ca raman la brinza de oaie E gustoasa! Un weekend placut iti doresc!
La un asemenea preț, cred că nici gustatul nu-i gratuit!
Un sfârșit de săptămână minunat, îți doresc, dragă prietenă! 🙂
Ii compatimesc pe vecinii nostri mulgatori
caci 2 dl lapte/zi/magarita ii streseaza
de-aceea le propun de la noi ca inlocuitori
laptele ” magaritelor” noastre ce se prostitueaza !!! 🙂 🙂 🙂
Sa ai parte de-o SAMBATA racoroasa
si-o DUMINICA frumoasa !!! 🙂 🙂 🙂
Aliosa.
Măcar ei țin măgarii la adăpost și nu-i lasă să-și facă de cap prin parlament, guvern și alte instituții de stat degeaba! 😉
Mulțumesc pentru comentariu și urări, dragă prietene!
Sper să ai și tu un weekend cu adieri plăcute și benefice, Alioșa! 🙂
Da, deci revenim la delicioasa brânză de vacă și oaie :))) Sau să mult măgarul vecinului 😀 că aici sunt destui!
Pe la noi e invers: ne mulg măgarii pe noi! 😉
:))
La mine la sat, cu lapte de magarita erau tratati copiii, pe vremea cand copil eram eu, de un anumit fel de tusit. Nu stiam ca magarita are lapte asa de putin la o mulsoare.
Petru, blogul tau e o adevarata sursa informationala 🙂
O zi frumoasa, iti doresc!
Mulțumesc frumos pentru apreciere! Și pe la noi se trata „tusea măgărească”, cu laptele de la măgăriță, doar că acum găsești cu greu un astfel de patruped în localitate. Doar bipezi! 😉
O duminică veselă îți urez, la rândul meu! 🙂
Hai să-ți zic… Beaufort d’Eté am gustat în 2011 când am ajuns la Champagny en Vanoise… își merită toți banii minunea aia – chiar are un suav parfum de flori. 🙂
Pentru brânza… de măgăriță nu cred că strâng bănișori, dar nu plâng acum. O să mă rezum la brânza de capră și gata! 😉
Păi vezi ce-nseamnă privilegiul de a călătorii mult? Te poți bucura de gustul renumitelor tipuri de brânzeturi , la care cei „sedentari” numai cu gândul gândesc! 🙂
Și eu mă rezum la brânza de capră, fiindcă am un văr cu o turmă de vreo 30 de astfel de ierbivore. 😉
Tare inventiv omu` asta mai frate… Ma intreb de ce nu se face branza din lapte de de leoaica spre exemplu. Sau de elefanta sau canguroaica.
Iti dai seama ce scumpa ar fi branza aceea 😆
Chiar așa! Brânză din laptele unui animal carnivor încă n-am auzit să se fi preparat! O fi dând dependență de carne?! 😉
N-o fi mare branza de ea insa ai vazut ce puternice cresc progeniturile.. 😆
Să crească ele! Noi suntem destui ne înalți, numa’ minte ne-ar mai trebui! 🙂
ca tot vorbeati de brinza din laptele unui ”animal” carnivor. Citisem nu demult un articol cum ca in US sau UK ( nu retin exact) au facut inghetata si brinza din lapte matern ( de la femei adica) .
( ok, dupa un google search, tara era UK pt inghetata si US pentru brinza)
Mersi mult pentru informație, pe care chiar nu o auzisem încă! Deși omul nu e un animal carnivor, ci omnivor, precum porcul! N-aș mânca o astfel de înghețată sau brânză, decât dacă aș știi că laptele matern provine de la iubita mea! 😉