Aproape totul despre cafea (VIII)

5 etape ale procesului de producție a boabelor de cafea

Etapele esențiale prin care trec boabele de cafea până ajung la produsul final:

1. Recoltarea. Fructele boabei de cafea (numite cireșe) se culeg manual, întrucât acestea se coc în diferite perioade ale anului;

2. Uscarea și selectarea. Fiecare fruct conține două boabe verzi, care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Selectarea și amestecarea boabelor de cafea se face pe categorii de calitate și în funcție de culoare și mărime;

3. Prăjirea. Prăjirea determină toate modificările fizice și chimice ale boabelor verzi: greutatea boabelor este redusă cu 16%, se dublează în volum, culoarea trece de la verde la maro intens și capătă gustul și aroma specifică. O condiție esențială a prăjirii este de a răspândi căldura, astfel încât toate boabele să fie prăjite pe toate părțile în mod egal și în același timp. Temperatura și durata procesului de prăjire sunt controlate cu grijă pentru a nu pierde aroma cafelei. În general, prăjirea ușoară conferă boabelor o aromă mai blândă, prăjirea medie produce o aromă bine definită și bogată, iar prăjirea puternică dă o aromă tare și distinctă;

4. Măcinarea. Boabele de cafea prăjite, sunt apoi măcinate până capătă aspectul unei pulberi aspre;

5. Spray drying și freeze-drying, două metode folosite pentru cafeaua solubilă

* În cazul metodei de spray drying, soluția de cafea este trecută printr-un jet continuu de aer fierbinte la capătul unui cilindru înalt, iar pe măsură ce picăturile cad, ele se usucă și se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine;

* În cazul freeze-drying, soluția de cafea este înghețată la -40°C, astfel încât se formează o pojghiță subțire, care va fi apoi spartă în bucățele mici. Granulele formate sunt apoi puse în camere de vacuum. Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei și aceasta se evaporă chiar și la temperaturi atât de scăzute, menținând aroma cafelei și lăsând în urmă granule de cafea solubilă.

Află cum să-ți prăjești propriile boabe de cafea

Este esențial să ții minte că deși boabele de cafea verde pot fi depozitate pentru o perioadă de mai bine de un an fără să-și piardă aroma, odată prăjite, cafeaua ar trebui folosită maxim într-o săptămână. Dacă îți cumperi boabe neprăjite, poți să cumperi câte vrei odată, fără să-ți faci griji că o să se strice. Poți chiar să cumperi cafea vrac dacă vrei.

Ce unelte vei folosi?

Înainte să începi să prăjești prima ta porție de boabe, vei avea nevoie de câteva unelte. Pe lângă carnețel va trebui să îți cumperi și un aparat pentru prăjit cafea. Vei avea nevoie de un cuptor care poate să încălzească boabele la cel puțin 200 de grade C. Odată cu cuptorul vei avea nevoie de o tigaie pentru răcit și de o lingură de lemn. Pe post de tigaie, multă lume folosește o strecurătoare de aluminiu sau o tavă de prăjituri.

O măsură mică de bucătărie este, de asemenea, necesară când prăjești boabele de cafea acasă. Trebuie să fii sigur că întotdeauna măsuri cantitatea potrivită de boabe din lot, iar o scară îți permite să fii sigur de asta. Imediat ce ai strâns tot echipamentul, împreună cu boabele alese, este vremea să îți încerci îndemânarea la prăjit.

Cafea_Kopi_Luwak

Cum se face?

Începi prin a pune boabele în cuptor și imediat să le amesteci. Amestecă până când observi că boabele încep să se miște de la sine, iar asta durează de obicei un minut sau două până se întâmplă. Supraveghează boabele și fii atent când își schimbă culoarea în culoarea care vrei tu să fie. Vei auzi cum încep boabele să pocnească, lucru cunoscut sub numele de „prima crăpătură”, imediat după asta vor începe iar să pocnească, fapt numit „a doua crăpătură”.

Pentru ca boabele să se prăjească potrivit, poți să oprești cuptorul imediat ce începe a doua crăpătură. Dacă vrei ca boabele să fie prăjite mai tare, poți să lași boabele în cuptor mai mult. Vei observa că boabele tale vor căpăta un aspect lucios și din cuptor va începe să iasă fum. Odată ce boabele vor fi prăjite după cum ai vrut, pune-le în tigaie la răcit într-un singur strat. Dacă vrei, poți ușor să amesteci boabele cu apă pulverizată.

Odată ce au fost prăjite cum trebuie, pune boabele într-un recipient etanș. Să-ți prăjești boabele de cafea nu este un proces complicat imediat ce ai puțin antrenament. Te vei bucura de propriile amestecuri de cafea prăjită în cel mai scurt timp.

CAFEAUA IDEALĂ

* Cafeaua ideală se face dintr-o ceașcă de apă și o linguriță cu vârf de pulbere de cafea

Secretul cafelei perfecte

Cafeaua italiană, cunoscută mai ales sub formă de espresso și cappuccino, este în pericol să-și piardă bunul nume, din cauza multor cafenele care nu știu să o prepare corect. Spre exemplu, un espresso trebuie să aibă „o nuanță castanie cu înflorituri roșii și o consistență fumurie care duce la formarea unui model uniform ce închipuie dungi de tigru”.

Pentru a fi considerat perfect, un cappuccino trebuie să conțină 25 ml de espresso și 125 ml de lapte. Spuma laptelui trebuie să fie albă și vârstată cu ciocolata și eventual să conțină un dram de alune pisate. Există voci care susțin că de fapt calitatea cafelei e dată de apă, cea mai bună cafea italiană fiind produsă la Neapole, datorită faptului că orașul folosește sursa de apă descoperită de romani, iar apa foarte dură de aici dă un gust deosebit cafelei.

Espresso, așa cum indică și numele, este o cafea preparată pentru a fi gustată în acel moment. Espresso este un tip de cafea tare, obținută prin trecerea aburului prin boabele de cafea, la presiune înaltă, într-o mașină de espresso. Un esspresso perfect va avea o spumă aurie-maronie, groasă la suprafață. Dacă această spumă este cum trebuie să fie, zahărul va pluti câteva secunde la suprafață atunci când este adăugat cu lingurița.

Espresso este punctul de pornire pentru mai multe tipuri de cafea, precum Cappuccino, însă mulți împătimiți insistă ca această cafea tare să fie băută ca atare, eventual cu puțin zahăr. Cafea se poate prepara la filtru, la ibric (cafea turcească) și espresso. În opinia specialistului, cea mai bună este cea de la espresso.

Se bea foarte multă cafea la filtru. Din păcate aceasta ne otrăvește. Cea mai bună cafea este la espresso, pentru că timpul necesar extracției este de 25 de secunde. Apa fiartă extrage din cafea doar aroma, nu trebuie să simți amăreală. De la espresso se simte și gustul de cafea, în plus este mai sănătoasă.

Variante la cafea lungă

Alternativele la cafea lungă este cappuccino și late macchiato. Un cappuccino este făcut din cafea espresso, lapte și spumă de lapte. În macchiato intră aceleași ingrediente, însă laptele este în cantitate mai mare.

(va urma)

după Mariana Vinereanu

Advertisements

14 thoughts on “Aproape totul despre cafea (VIII)

  1. „Ce-i bun și la Dumnezeu îi place”, se spune adesea. Cred că e vorba și de cafea în această zicere!
   Poftă bună la cafea și ziua să-ți fie ca ea: aromată cu iubire și voie bună! 🙂

 1. Cafeaua este ceva de care nu ne putem lipsi in fiecare zi. Recunosc ca am inceput sa gust din ceasca parintilor inca de prin clasa a 6-a. Am incercat toate variantele, dar de cativa ani veau doar espresso facut-o la espressor pentru aragaz (acela italian traditional). Iese de fiecare data o cafea delicioasa, tare si aromata.
  Numai bine, draga Petru! Si sa-ti incepi ziua cu o cafea buna! 🙂

  1. Constat că ai învățat demult cum se face cafeaua cea mai bună, din moment ce folosești espresso. Și nici nu se putea altfel, din moment ce e o tradiție în familia ta. Eu am descoperit adevărata cafea numai în anii ’90, la început pe cea solubilă. Acum o beau mai rar, din motive de sănătate, dar cu aceeași plăcere.
   S-auzim de bine, dragă Alex! 🙂

   1. Mulţumesc frumos, dragă Petru.
    În familia mea se bea cafea la ibric, tradiţională. Dar prin anii 90 am văzut în celebrul serial italian “La piovra” (Caracatita) cum făceau italienii espresso pe aragaz, în bucătărie. Atunci am găsit într-o consignaţie un espressor italian, pe care îl am şi acum. Mi-am mai cumpărat şi altele, care s-au stricat de la atâtea cafele. Prin magazinele de obiecte casnice se găsesc multe modele la preţuri foarte convenabile. La Kaufland costă 30-40 de lei unul mediu ca mărime. Arată cam aşa:
    http://www.cafelepremiate.ro/espressor-moka-magnifica-line-3-cups dar cel din poze este mai scump.
    O zi frumoasă! 🙂

   2. Mulțumesc și eu pentru recomandare! S-ar putea să revin și eu la folosirea unui astfel de espressor, așa cum o făceam după anul 1989.
    Numai gânduri bune din partea mea, Alex! 🙂

 2. O cafea MICA si TARE
  bauta incet si fara suparare,
  te pune rapid pe picioare
  si esti gata de plecare
  oriunde in lumea mare !!! 🙂 🙂 🙂
  PS !
  Pentru a afla ” cum sa-mi virezi MIELUL”
  mergi mata frumusel acolo unde ai postat PS ! 🙂
  ” Dati-mi VIATA inapoi ” ! 🙂

  O zi superba ! 🙂
  Aliosa.

 3. Aferim pentru frumoasele versuri și minunatul cadou, dragă prietene! Ridic acuș pânzele și navighez spre blogul tău, pentru a vedea ce cale-mi recomanzi a parcurge cu mielu-n brațe! 😉
  Să-ți fie ziua împlinită, Alioșa! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s