Pentru cei cărora le este greu să se trezească dimineața, ar putea fi greu de crezut: ora din preajma micului dejun este cel mai plăcut moment al zilei. Analizând peste o jumătate de miliard de mesaje Twitter, cercetătorii au constatat că, în general, oamenii din întreaga lume sunt bine dispuși dimineața la trezire și că dispoziția lor se înrăutățește ulterior de la o oră la alta.
Cercetătorul Michael Macy de la Universitatea Cornell a utilizat o metodă de studiu inedită: cu ajutorul unei rețele de supercomputere, a analizat 509 milioane de mesaje Twitter scrise de 2, 4 milioane de utilizatori, din 84 de țări, colectând cuvintele asociate cu stări de spirit pozitive și pe cele legate de stări negative. Rezultatele au fost comunicate în cadrul întrunirii American Association for the Advancement of Science.
Calculând proporția cuvintelor asociate cu stări pozitive și corelând-o cu orele la care fuseseră transmise mesajele, cercetătorul a mai constatat că oamenii tind să fie mai fericiți în weekend, sugerând că stresul indus de muncă și de transportul la și de la locul de muncă sunt factori care ne alterează dispoziția.
Totuși, lucrurile sunt mai complexe de atât: variația stării de spirit de-a lungul zilei nu este legată numai de muncă. Cercetătorii cred că somnul și ritmul natural al organismului joacă de asemenea un mare rol.
„Am constatat că oamenii sunt cel mai fericiți pe la ora micului dejun, după care dispoziția lor se înrăutățește. Nu este vorba numai de muncă, deoarece am observat același model și în weekend, doar că era decalat, întârziat cu aproximativ o oră și jumătate”. Cu alte cuvinte, și în weekend oamenii sunt cel mai bine dispuși tot dimineața, la puțin timp după trezire, doar că se scoală mai târziu.
Cercetătorul crede că această stare bună de spirit de la începutul zilei este determinată de faptul că organismul este împrospătat de somn, iar surplusul de bună dispoziție din weekend provine din faptul că ne sculăm la ce oră vrea corpul nostru, în loc să fim smulși din somn de ceasul deșteptător. Nevoia de somn ar explica, de asemenea, de ce folosim tot mai multe cuvinte negative pe măsură ce se scurge ziua.
Michael Macy și colegul său Scott Golder au constatat că același model este valabil în cea mai mare parte a lumii, în țări cu culturi și religii diferite, chiar dacă efectul de amplificare a bunei dispoziții în zilele libere din cursul săptămânii era decalat în funcție de programul de lucru din fiecare țară. De exemplu, în Emiratele Arabe Unite, unde zilele libere sunt vinerea și sâmbăta, oamenii erau cel mai fericiți în aceste zile.
Cercetătorii au scos în evidență și importanța sursei lor de informații: departe de a fi doar un spațiu plin de bârfe și discuții despre mărunțișuri, Twitter (ca și alte rețele de socializare) se poate dovedi o uriașă arhivă de conversații corelate cu un orar precis.
Dar ce putem face pentru a micșora acest efect de erodare a bunei dispoziții pe care îl au asupra noastră zilele de lucru?
Gary Cooper, profesor de sănătate și psihologie organizațională la Universitatea Lancaster, recomandă oamenilor să-și evite colegii agresivi și pesimiști; decât să încerce să rezolve sarcinile de lucru repede și prost, mai bine să ceară să li se acorde timp în plus pentru a face lucrurile bine; să încerce să păstreze o stare de spirit pozitivă; să se gândească la propria sănătate și la oamenii din afara serviciului la care țin și care sunt cu adevărat importanți în viața fiecăruia.
Sursa: Mail Online
Dimineata, 100% si pasarelele canta iar pe urma pauza liniste…
Așadar și natura este mai bine dispusă dimineața, iar noi suntem o parte din ea!
Apropos de acest studiu , am citit si am si vazut pe un canal de stiinta , ca sunt unitati corporatiste , cum ar Google , de exemplu , care ,tinand cont de aceste studii efectuate de cercetatori in domeniu studierii capacitatilor umane de a rezista la stress si asa mai departe , au aplicat pe proprii angajati metode si initiative ale acestor studii , astfel incat angajatii sa dea randament maxim…Si chiar functioneaza…Cred ca si tu ai citit , Petru , despre locul de munca , pe mapamond , al celor de la Google , ca tot am dat acest exemplu… 😀 Sincer?Si numai ca as cobora pe topogan , din birou si pana la sala de mese , mi-ar place sa lucrez pentru Google , asa cum este la reprezetanta sa din Thailanda , daca nu ma insel…
Deci se poate si se aplica si functioneaza….
Daca si in Romania , marile corporatii private si chiar si cele de stat , ar aplica astfel de cercetari in domeniu , sunt convinsa ca lucrurile s-ar misca multa mai usor si mai bine si s-ar vedea o eficienta sporita in munca depusa….Dar cand stii ca vi la scarbici , unde toti sunt la ora sexuala si , mai mult , daca esti pornit pe modul constiincios de a-ti duce la bun sfarsit indatoririle si vei ca altii iti arunca in spinare si munca lor sau esti desconsiderat sau sapat sau barfit…si tot asa mai departe….iti vine sa-ti bagi picioarele de-a dreptul…Plus ca nu exista job unde sa lucrezi non-stop….sunt si momente cand nu ai de lucru , timpi morti le-as spune…ei bine , daca eu as fi manager , pe bune ca le-as spune oamenilor care nu au ce face si nu au termene limita la vreun proiect sau de dus la capat ceva , sa mearga si sa isi rezolve ce vor ei…sau pur si simplu as permite angajatilor sa stea la sueta la sala de mese sau sa se relaxeze in curtea institutiei….probabil ca si aici se procedeaza ,deja , asa….nu stiu , insa zic ca de s-ar tine cont , cu adevarat , de astfel de studii…eu sincer cred ca randamentul ar spori si oamenii ar merge de drag la servici.
Nu știu cât de avangardiști sunt românii în aplicarea studiilor privind randamentul și eficiența la locul de muncă, dar, precum ai intuit, am văzut câteva documentare în care se pun în aplicare diferite metode de relaxare a muncii, ca urmare a cercetărilor în acest domeniu. În unele țări s-a redus programul și s-au introdus pauze de sport sau jocuri în echipă. Altele au inclus un somn de una-două ore, în cadrul firmei. Multe companii au reușit astfel să crească productivitatea și să elimine atitudinea negativistă a angajaților, vizavi de locul de muncă și treaba pe care o aveau de făcut. Depinde foarte mult de capacitatea managerilor de a percepe astfel de idei și de a știi cum să le pună în aplicare. De pe la noi, n-am auzit ceva demn de consemnat în acest sens.
Exact , Petru! Si nu inteleg de ce se rahatesc toti pe ei pentru o nimica toate , cand , foarte bine , s-ar putea face atat de multe….
In fine , pe bune tare ma bucur ca copiii nostri pleaca spre locuri mai bune…mi se rupe ce ramane aici , chiar daca pensia mea nu va mai avea cine sa o plateasca…
Se vede că ai copii și de aceea te gândești în primul rând la ei! Eu n-am avut parte de urmași direcți și gându-mi zboară și la țară, la națiunea care suferă din cauza prostiei și a prejudecăților create în timpul comunismului rigid. Aș vrea ca românii să schimbe țara, nu Uniunea Europeană sau alte organisme internaționale.
La mine este exact invers. În prima parte a zilei sunt deprimată și lipsită de energie, fie că e weekend, fie că e zi lucrătoare. Spre seară, îmi revin. 🙂 Probabil la gândul că greul a trecut și vine somnul mult așteptat.
Probabil că somnul tău nu este dintre cele mai profunde. Altfel, te-ai trezi odihnită și plină de energie, suficientă până la venirea altei nopți. 😉
Nu, probabil îmi place mai mult somnul decât restul…realității 😉 .
Somnul e bun, dar e numai o iluzie a realității și un tratament al organismului. Hai să înfruntăm viața, până o avem! 😉
Când închid ochii şi uit de toate. Asta e. 🙂
E bine când poți să uiți, fără să adormi! 🙂
Depinde de ora la care mă trezesc 😀
Fiecare cu programul lui. E bine, totuși, să visăm frumos. Înseamnă că ne odihnim! 🙂
La fel ca la Irina, şi la mine dimineaţă este mai mohorâtă, destinderea venind cu fiecare oră care trece! Depinde de temperament.
Bine că vine destinderea! Înseamnă că, spre seară, ești o fată plină de exuberanță și nu-ți mai vine să te culci! Îmi permit să deduc că ai un suflet de copil, nu degeaba scrii poezii minunate, dedicate lor! 🙂
Din păcate sau poate din fericire, nu reuşesc să preiau nici pesimismul adultuluii şi nici loc pentru înverşunare nu există în mine, eu rămânând în orice situaţie suflet iubitor, încrezător şi optimist de copil. Iar dacă poeziile mele plac şi celorlalţi , cu atât mai bine, fiindcă eu pun în fiecare cuvânt o părticică din sufletul meu. Nu întâmplător blogul meu se numeşte “Stropi de suflet “.
Eu zic că-i din fericire, și ar fi bine să fie cât mai mulți ca tine! Cu stropi de suflet, fiindcă de acolo vine iubirea și bunătatea fiecărei ființe!
Eu am observat ca nu ma simt bine langa persoanele care mereu il au pe NU in brate, parca m-ar vampiriza de energie . Dimineata si noaptea am ritmul cel mai bun . Dupa-amiaza simt nevoia sa stau, fara gandurile altora . Doar ale mele ! :)))/
Cred că ne asemănăm și în aceste privințe. Orele dimineții mi-s cele mai fericite și prefer să fiu singur, decât cu cineva care nu știe să aprecieze un nou început.
Eu aş vrea ca viaţa mea să cuprindă doar dimineţi. Se poate?
Și eu aș prefera doar dimineți, primăveri și numai tinerețe. Încă n-am găsit soluția, dar caut mereu…
Pot să confirm şi eu spusele cercetătorilor. Şi pentru mine dimineaţa este cel mai fericit moment al zilei, apoi, depinde de împrejurări şi de oamenii cu care înteracţionez, care uneori reuşesc să-mi spulbere dispoziţia, chiar dacă sunt o persoană veselă. Se mai întâmplă şi astfel de neplăceri.
Ai o seară minunată, Petru şi numai bucurii! 🙂
Anturajul pe care-l avem poate să aibă două fețe și uneori, oricât ar fi de restrâns, poate să ne influențeze negativ chiar și diminețile. Tocmai acele ore în care visăm la o zi plină de împliniri și surprize plăcute, dacă suntem optimiști! Dar, uneori, tot acei oameni pot să-ți amplifice bucuria unei noi zile.
O zi împlinită, îți doresc, Ștefania! 🙂
“Deci practic ma trezesc fericita in fiecare dimineata,sunt altii care imi strica buna dispozitia “O seara cat mai fericita iti doresc!
La profesia ta e musai să-i treci cu vederea pe cei cu energie negativă și să ai tăria în a-ți induce starea de bine. Știu că poți!
Să-ți fie ziua superbă, din toate punctele de vedere, Gabi! 🙂
Hmmm… tre să fiu corectă și să le dau dreptate cercetătorilor ăștia – dimineața mea e cel mai fericit moment al zilei. Poate fiindcă îmi doresc teribil de tare Trezirile, mai ales cele la realitate… 😉
Mă bucur să aflu că și tu ești mai fericită dimineața! Pentru mine, cercetătorii nu au făcut decât să confirme ceea ce știam mulți dintre noi: orice început e promițător și poate să-ți împlinească dorințele pe care le visezi de multă vreme. Trebuie doar să crezi! 😉
Pentru mine,
DIMINEATA este cel mai fericit moment ! 🙂
De ce ?
Poate va vine sa zambiti dar, raspunsul meu sincer este urmatorul :
-Este cel mai fericit moment pentru ca,
am mai prins o ZI ,indiferent de e cu frig sau ploaie,
sunt FERICIT ca m-am TREZIT din SOMN caci multi altii
NU SE MAI TREZESC 😦 😦 😦 din varii motive ….
Cum dau imediat drumul la televizor
si-aud de Bercea Mondialu’
clipa fericii pleaca-n zbor
iar in urechi aud tambalu’
lovit cu patima si zor
de “mancati-as” nea penalu’ !!! 😦 😦 ;-(
O zi frumoasa ! 🙂
Aliosa.
Primește felicitările mele și admirația că ești un om cu speranța la rever! 🙂
Melodiile cu care mă trezesc eu nu provin de la radio sau TV, ci vin parcă din eter, din tinerețe îndeosebi, și în fiecare dimineață, subconștientul meu mă trezește cu alta. Dar niciuna nu e manea! 😉
Să-ți fie ziua pe placul sufletului tău, Alioșa! 🙂
Esti un om fericit daca te trezesti in fiecare dimineata,
cu o alta melodie din tineretea tumultoasa ! 🙂
Weekend placut ! 🙂
Aliosa.
Așa cred și eu, dragă prietene!
S-auzim numai de bine, că de rău am auzit destule! 🙂
Nu trebuie sa citesti tratatele stiintifice si studii academice ca sa afli ca aceste ore sau macar cateva nimute ale zilei, sunt cele mai fericite. Ce poate fi mai minunat 😆
Și totuși… sunt destul de multe persoane care detestă diminețile, faptul că trebuie să se scoale la o anumită oră, să meargă la serviciu sau să-și facă micul dejun. 🙄