Deși îmi vine greu să cred, Lică a murit. S-a stins fulgerător, în urma unui infarct miocardic, chiar de ziua lui onomastică, Sf. Ioan. Eu, care am relatat multe din prostiile și năzbâtiile lui, am fost alături de nevastă-sa, Dorina, care era devastată de pierderea suferită.
Femeia avea nevoie de un sfat, de o vorbă bună și mai ales de un ajutor material. Și-a iubit bărbatul, cu toate că se certau deseori, era agresiv și nu aducea bani în casă. Pentru ea se potrivea zicala „rău ca rău, dar mai rău fără de rău”. Acum era în depresie, însă, sper ca în timp să-și dea seama că viața ei poate fi frumoasă, chiar dacă a rămas fără bărbat în casă.
Așadar, Lică a murit, dar el mai trăiește totuși printre noi, sub diferite înfățișări, sexe sau vârste. „Calitățile” lui, pe care am încercat să vi le înfățișez cât mai sugestiv, se regăsesc, mai mult sau mai puțin, printre semenii noștri. Nu putem să-i facem dispăruți, dar putem să-i împuținăm prin atitudinea noastră, să le ameliorăm defectele. Dacă Lică al meu și-ar fi câștigat singur pâinea, ar fi băut și ar fi fumat numai din venitul realizat de el, cred că ar mai fi trăit mulți ani. Poate dacă ar fi avut cei șapte ani de acasă… poate dacă…
Dar despre morți numai de bine, iar un epitaf pentru el ar sta bine pe crucea-i de fier, chiar dacă nu se odihnește în „Cimitirul Vesel” din Săpânța.
Epitaf pentru Lică
A murit sărmanul Lică,
I s-a tras de la o sticlă
De pălincă, bunăoară,
Ce-o golea seară de seară.
.
Era tânăr și-n putere,
Dar avea mare plăcere
De țigară și cafea,
Ce des le cam folosea.
.
Pe nevast-o corecta
Cu pumnul și cu palma,
Căci avea ceva de dat,
Să se știe că-i bărbat!
.
Dar avea o „muncă” dragă:
Să prindă peștii la șpargă,
Și venea cu ei alene,
Tot umfându-se în pene.
.
Per total a fost iubit,
Regretăm că a murit,
Și-n ansamblu pot să spun
Că a fost un „băiat bun!”
Postare făcută în ianuarie, 2012, imediat după eveniment, pe blogul meu de pe „Esențe Literare”.
Mi-a sărit inima-n gât când am văzut titlul. Pe final… ce să zic… am râs. Nu se cade dar m-a pufnit 😳 😀
E de înțeles și de aceea nu trebuie să te jenezi. Acum, privind în urmă și retrăind acele momente, și pe mine mă podidește… râsul. 😉
Dacă a trăit, e clar că a şi murit. Pentru mine a fost doar un personaj. Scuze. Sper ca poveştile despre el să le citim în continuare.
Din păcate nu au fost doar povești, ci mai mult relatări din viața lui Lică. Deocamdată le-am epuizat și, din moment ce e mort, nu cred că o să mai aibă cum să mă inspire. Dumnezeu să-l ierte!
OO. Era un personaj viu. Literar, dar viu. Îmi pare rău că nu va mai fi.
Mai sunt destui, doar că poartă alt nume.
Nu stiu de ce dar de cum am citit titlul articolului, gandul m-a dus la Cimitirul Vesel din Sapanta… In rest, RIP!!! 🙂 (scuze dar nu mi-am putut potoli zambetul larg de pe fata!).
E bine când putem trata chiar și moartea cu umor, pentru a face mai suportabil gândul că și nouă ne vine rândul. Nu m-aș supăra să am parte și eu de un epitaf pe cruce, care să provoace zâmbete! 🙂
Eram curios sa vad cum s-a stins Lica al nostru. Fiei tarana usoara…
Bine că s-a stins rapid și n-a suferit, dar nici alții n-au suferit purtându-i de grijă.
Se zice că nu există nuntă fără plâns şi mort fără râs. Tare amuzant epitaful pentru Lică. Cu toate acestea este foarte trist când moare cineva indiferent cum a fost el pe timpul vieţii. Fiecare om are importanţa lui în lumea asta. Moarte este cutremurătoare şi groaznică şi lasă în urmă un gol imens pe care nimeni şi nimic nu-l poate umple.
Cred că Lică ăsta este etern, precum Bulă. Se duce-un pui de Lică şi se nasc doi înlocuitori.
O săptămână binecuvântată îţi doresc, Petru! 🙂
La înmormântarea lui Lică s-au adunat mulți semeni de teapa lui, care n-au pierdut ocazia de a-l comemora prin cât mai multe pahare, așa cu îi plăcea și răposatului. Iar pălincă a fost din belșug, fiindcă mulți din cei care l-au cunoscut au ținut să-și aducă o contribuție la plecarea lui din această lume. Legenda care s-a născut odată cu moartea lui se îmbogățește pe măsură ce trece timpul, acumulând noi povestiri, mai mult sau mai puțin reale.
O zi plină de bucurii îți urez, dragă Ștefania!
In sfarsit a facut si el ceva de bun simt ! :)))
Bine că n-a fost după el, doar datorită lui și a felului său de viață!
Pacat totusi imaginea lui ramane o perioada de neuitat! O zi frumoasa cu multe impliniri iti doresc!
Nimic nu se uită, totul se transformă în alte amintiri, mai plăcute!
Să-ți fie ziua fericită și sufletul încântat, dragă Gabi! 🙂
Odihnească-se-n pace 😥
Așa zic și eu!
Deacu…prea târziu de el! Condoleanțe :)) Să știi că mulți sunt cei care se regăsesc în personajul tău, din păcate! Vroiam să te întreb ceva, dar cum nu am găsit o adresă de emai l pe blog, te întreb în comentariu…:D
Spuneai odată într-un comentariu la mine pe blog că nucile decojite la voi în zonă sunt ieftine. Îmi poți da mai multe detalii?
Mai văd și acum unele personaje care seamănă cu Lică, dar e mai bine să nu mă implic în viața lor. Sunt destui alții care sunt obligați s-o facă.
E adevărat că sunt mulți nuci pe la noi, iar prețul sâmburilor e mic și din cauza faptului că avem destui pensionari ce pot să-și piardă vremea căștigând câțiva lei din desfacerea lor. Așa că, la noi, kilogramul de sâmburi pe care-l cumpără oșenii în vrac este de maximum 20 de lei, iar dacă ai răbdare să stai la piață și să plăteși taxa de tarabă, poți să primești 35 de lei.
Pentru alte detalii, mai dau o dată adresa de e-mail: petrutz34@yahoo.com
Petru, omul a murit ( odihnească-se-n pace) personajul trăieste. Datorită ţie…
Sper să aibă un impact pozitiv, acest personaj negativ.
Murit, ingropat, cu cu toate pomenile facute?? Nu se poate. Lica asta nu poate sa moara!
Trebuie sa ne mai povestesti multe despre el, Petru. 🙂
M-am temut că și așa am spus prea multe despre acest Lică!
Sincer, imi pare rau ca ” a murit Lica ” ! 😦
Cum bine se zice-n popor,
” Despre morti numai de bine” ! 🙂
Dar,odata cu Lica mor
Si betivii far’de rusine ???
Și eu sunt bețiv, măi frate,
Și chiar beau pe săturate,
Dar o spun precum Balzac:
Alcoolu-i afrodisiac.
🙂 🙂 🙂
Nimeni nu e perfect, la fel cum nimeni nu e… perfect de imperfect. 🙂
Că bine spui: se putea și mai rău!