Aproape totul despre cafea (X)

Cafeaua și secretele ei

Cafeaua, băutură arhicunoscută, este îndrăgită de majoritatea dintre noi. Doar că puțini știu să o prepare corespunzător și să se bucure de aromele ei deosebite. Voi încerca să vă dezvălui câteva secrete de păstrare și preparare.

Cafeaua se cultivă în aproape toate zonele calde ale lumii. Dar cafeaua de calitate și cu o aromă deosebită se cultivă doar în anumite zone. Cea mai aromată cafea este din Columbia, apoi urmează Brazilia și de abia după aceea din alte locuri. Fiecare sort de cafea, în funcție de zona de proveniență, are o aromă și o calitate distinctă.

– Cafeaua boabe prăjită, înainte de măcinare este bine să fie încălzită ușor, pentru intensificarea aromei.

– Cafeaua măcinată cu râșniță manuală este mai aromată, deoarece este râșnită mai încet. Râșnițele electrice, datorită vitezei ridicate de măcinare, încălzesc cafeaua, producând o pierdere parțială a aromei.

– Cafeaua neagră primește un gust deosebit dacă în timpul preparării se adaugă câteva cristale de sare (ne-iodată!).

– Dacă folosim apă din rețea care are clor, atunci e bine să o ținem câteva ore într-un vas descoperit pentru a elimina clorul.

– Depunerea zațului de cafea poate fi grăbită, dacă după preparare se adaugă câteva picături de apă rece.

– Dacă avem dubii în privința calității cafelei măcinate din comerț putem face următoarea operațiune. Punem un vârf de cuțit de cafea într-un pahar cu apă. Dacă cafeaua se lasă la fundul paharului foarte încet, atunci e veritabilă; dacă se lasă repede la fund atunci are diverse adaosuri: cicoare, năut etc.

– Cafeaua boabe sau măcinată se păstrează în recipient netransparent și bine închis.

– Cafeaua preparată se păstrează un timp mai îndelungat dacă în termos vom turna prima dată apă fierbinte pentru pre-încălzire, și apoi cafeaua fierbinte. Durata de păstrare fierbinte se mărește cu 50%.

9hGCfh_ceDVTZu2FeW-e8-PARTXQaXpZuq4f5s4iFWmMUq4B30U_WA==

O privire de ansamblu asupra metodei turcești de preparare a cafelei…

Metoda turcească de facere a cafelei este o metodă foarte inovatoare, care datează încă de pe vremea sec. al 16-lea și este considerată unul din primele moduri de a face o cafea.

* este indicat să se macine cafeaua în cantități mici, pentru ca aceasta să nu-și piardă aroma;

* se păstrează în cutii de metal sau borcane bine închise cu capac;

* cafeaua cea mai aromată se prepară din boabe de cafea măcinate fin, ca o făină, în mașini speciale;

* la prepararea în ibric se pune cafea, în funcție de numărul persoanelor, împreună cu zahărul respectiv și se diluează cu apă fierbinte, măsurată cu ceșcuța de cafea;

* este important ca în timpul fierberii să se adune caimacul cu lingurița și să se împartă la toate ceșcuțele;

* cafeaua se lasă să stea 2-3 minute, ca să se așeze puțin drojdia, apoi se toarnă în cești;

* cafeaua neagră aburindă și văduvită de caimac se poate stropi cu câteva picături de apă rece, apoi ibricul se lasă pe masa din bucătărie pentru liniștire;

* opțional, în cafea se poate turna puțin lapte și se poate stropi cu coniac, whisky…

* proporțiile corecte pentru un espresso tradițional sunt de 1/3 de espresso cald și 2/3 de spumă de lapte și frișcă.

Sfat general

Cafeaua, consumată în cantități moderate, poate avea efecte benefice. În cantități exagerate (peste patru cești zilnic) ea poate produce organismului unele suferințe grave. Așadar, te poți delecta zilnic cu o ceașcă de cappuccino sau cu un caffe frappe, dar nu mai mult!

Cum se prepară cafeaua turcească originală

Puțină lume mai știe astăzi cum se prepară cafeaua turcească clasică, aromată și tare. Aceasta se pregătește în ibric de aramă, fie la foc de aragaz, fie la o mașină specială de spirt.

INGREDIENTE:

* 2-4 lingurițe de cafea proaspăt măcinată

* 2 lingurițe de zahăr sau miere

* 200 ml apă

* 1 praf de sare

* lapte și frișcă (opțional)

MODE DE PREPARARE. În ibric, pune apa (nu mai puțin de 75 ml, dar nici mai mult de 200 ml), zahărul sau mierea, sarea și jumătate din cantitatea de cafea. Pune ibricul la fiert pe aragaz (tradițional, se face pe nisip încins) și stai cu ochii pe ea. Când începe să se umfle, amestecă puțin și ia-o de pe foc. Adaugă imediat restul de cafea și amestecă din nou. Pentru ca zațul să se lase la fundul ibricului, adaugă o linguriță de apă rece. Lasă cafeaua la infuzat câteva minute, apoi toarnă-o în cești și servește-o fierbinte.

Așa se prepară cafeaua la nisip

INGREDIENTE: o ceașcă de apă, o linguriță cu vârf de cafea, o linguriță de zahăr .

Într-un flingean (vas de cupru de mărimea unui lighean) se fierbe bine aprox. 2-3 kg nisip. În el se așază ibricul de cupru care este dimensionat pentru maxim 2 cafele.

Pasul 1. Se pune apa într-un ibric de aramă, apoi se adaugă o linguriță de zahăr.

Pasul 2. Se adaugă o linguriță cu vârf de cafea, când apa este încă rece, apoi se amestecă bine.

Pasul 3. Ibricul se cufundă în nisipul foarte încins, cam până la nivelul apei și se învârte câteva zeci de secunde.

Pasul 4. Cafeaua se pune în cești și se servește imediat.

O cafea arăbească începe cam așa:

Chintesența cafelei este cafeaua arabica. Coffe Arabica este cea mai bună cafea din lume, spre deosebire de soiul Coffe Robusta care este mai productivă cantitativ, dar lipsită de aroma celei mai sus menționate. Descoperită în Etiopia, în sec. XII, lângă Marea Roșie, în Peninsula Arabiei, cafeaua a devenit în scurt timp o băutură aprobată de clericii islamici, consumul de alcool fiind interzis. Cultivatorii au protejat culturile de cafea pentru câteva sute de ani înainte de a se răspândi în toate zonele propice cultivării ei.

INGREDIENTE:

* 1/2 litru apă

* 3 linguri mari de cafea arabica – foarte fin măcinată

* 3 lingurițe zahăr

* 1/4 lingură scorțișoară

* 1/4 lingură cardamon

* 1 linguriță vanilie

PREPARARE:

1. Se pun la fiert ingredientele într-un ibric.

2. Când începe să-și formeze spumă fină deasupra.

3. Se îndepărtează înainte să dea în clocot.

4. Din nou se pune pe foc și se lasă să se umfle spuma, atenție fără să dea în clocot.

5. Se repetă de trei ori pasul 2 și 3.

6. Nu se strecoară niciodată la servire.

7. Se servește imediat, fierbinte, în ceșcuțe de porțelan.

(va urma)

după Mariana Vinereanu

14 thoughts on “Aproape totul despre cafea (X)

  1. Chiar vrei să mă faci să mă reapuc de băut cafea?
    În anii 70, cea mai bună cafea la nisip se găsea la “Trandafirul roşu” din piaţa Kogălniceanu. Loc pentru studenţi.

    1. Câte o cafea-două pe zi nu cred că face rău nimănui. Chiar și eu, având hipertensiune, tot mai beau câte o ceșcuță din licoarea aromată. De obicei din cea turcească, dar fără nisip.

    1. Eu îți mulțumesc mult pentru vizită și comentariu! Sper să-ți fie de folos, măcar o rețetă sau un sfat din această „biblie” a cafelei.
      O zi minunată să ai, Alioșa!🙂

    1. Foarte emoționant comentariul prietenei noastre și-ți mulțumesc că m-ai ghidat către el, dragă prietene. Sper să-i îndeplinim dorința și întâlnirea noastră să fie benefică pentru toți.
      A fost cam greu până am găsit articolul, fiindcă linkul de mai sus nu funcționează, dar am mers pas cu pas, din articol în articol.😉

  2. Mi-am adus aminte cum a fost luata oarecum peste picior acum ceva vreme (pe Internet) o persoana VIP care a declarat in massmedia atunci cand a fost intrebata intr-un interviu despre aptitudinile ei domestice, inclusiv culinare, ca dansa stie sa gateasca cafea…pai zau, numai si uitandu-ma la retetele de mai sus eu pot sa-mi dau seama ca nu e chiar de ici de colo sa se priceapa cineva sa prepare
    cafea, asa ca am tras concluzia ca acel VIP a avut dreptate sa se mandreasca cu acea aptitudine si criticile au foast poate chiar exagerate ! Pai eu, chiar pana si in ciuda intelepciunii populare care spune cum ca barbatii ar fi de fapt si mai talentati culinar
    decat femeile, tot nu stiu sa gatesc nici cafea
    decat ori in masina de cafea ori instant, nu
    mai vorbesc si de alte cocktailuri, ca nici la
    alea nu ma pricep !

    1. Nici eu nu mă pricep la cafele, dar mă mulțumesc să o fac pe cea turcească, cât se poate de simplu. Însă când ies în oraș și comand o cafea într-un local, am pretenția să fie cât mai bine elaborată și, dacă se poate, dintr-un fel din care n-am mai băut încă. Îmi place să experimentez mereu ceva nou, în domeniul băuturilor sau a mâncărurilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s